fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

“Els paranys a la democr脿cia participativa o per qu猫 fa falta una llei auton貌mica abolicionista dels festejos taurins”, l’opini贸 de Joan Francesc Peris

“Els paranys a la democr脿cia participativa o per qu猫 fa falta una llei auton貌mica abolicionista dels festejos taurins”, l’opini贸 de Joan Francesc Peris

Reflexionant sobre el cas de Tavernes de la Valldigna i altres poblacions, que han vist com, despr茅s de celebrar un refer猫ndum municipal que ha prohibit la celebraci贸 de festejos taurins en la localitat, novament, s’autoritzen aquest tipus d’espectacles per iniciativa privada, s’arriba f脿cilment a la conclusi贸 que de gens serveix la democr脿cia participativa com a via executiva de desitjos o opinions majorit脿ries d’una poblaci贸 davant un Estat de dret, on preval la llei i les seues reglamentacions.

En el cas dels espectacles taurins, no solament les corregudes de bous, sin贸 i sobretot en els anomenats “bous al carrer” (bous sogats, embolats, vaquetes…) ha sigut un recurs f脿cil i repetit per molts pol铆tics locals, per una estrat猫gia calculada de no perdre vots, ni d’ac铆 ni d’all脿, derivar la resposta a la celebraci贸 d’un refer猫ndum local sobre el tema. Aix铆, no se sol dir res聽i es deixa que siga la poblaci贸 la que es manifeste. El dram脿tic ve despr茅s quan, havent guanyat el “no” als festejos taurins, s’imposa la realitat que els protaurins poden exigir a l’Ajuntament l’autoritzaci贸 d’aquests festejos per iniciativa privada, tenint, com tenen, les lleis i els reglaments a favor seu. No est脿 malament que, almenys, el refer猫ndum servisca perqu猫 els diners p煤blics no es destine a fer del maltracte animal festa, encara que la sensaci贸 que li queda al conjunt de la poblaci贸 茅s de decepci贸 i, en part, d’aixecada de camisa. Per貌 no hi ha funcionari p煤blic que fa莽a un informe contrari a una activitat reglada si el promotor compleix els requisits que marca la legislaci贸. Denegar una activitat legal -per poc que ens agrade- 茅s prevaricaci贸 i pot tenir greus conseq眉猫ncies que, molt pocs o ning煤, afronten per pura opini贸 personal.

脡s per a莽貌 que el que s’ha de fer -i seria una bona mostra que l’actual majoria progressista de les Corts Valencianes est脿 per la nova pol铆tica i propera al que es discuteix en el carrer- 茅s portar el debat sobre la prohibici贸 de festejos que suposen maltracte animal a les Corts i que de les mateixes isca una nova legislaci贸 valenciana que prohibisca les corregudes de bous en tot el territori valenci脿 i tot tipus de festejos amb animals que suposen el seu maltractament, ps铆quic o f铆sic. D’aquesta forma, ja no seria necessari un refer猫ndum local que, al final, ens porta a una major decepci贸 i sentiment d’impot猫ncia.

Joan Francesc Peris

Leave a Reply

Your email address will not be published.