fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Pedro Manch贸n presenta la seua novel路la “Trons d’av铆s” – L’opini贸 de Sergio L贸pez

Pedro Manch贸n presenta la seua novel路la “Trons d’av铆s” – L’opini贸 de Sergio L贸pez

La novel路la, ha sigut presentada aquest diumenge passat a l’auditori Pedro Mercader de Benicarl贸.
“Trons d’av铆s” 茅s el primer volum de la s猫rie “Encesa en flama”, amb la qual Pedro Manch贸n aborda el m贸n de les falles i la seua estreta vinculaci贸 amb la societat valenciana.

El poble de Beniana, com tants altres de la geografia valenciana, celebra les festes josefines amb gran passi贸 i rivalitat entre les comissions. Ho fan des de principis del segle XX, quan llauradors, mariners i comerciants constitu茂en i s’aplegaven en les seues pr貌pies Falles.

En “Trons d’av铆s”, l’autor ens invita a passar a Beniana en tres moments hist貌rics: durant la Guerra Civil, a la postguerra i en l’actualitat. Per davant ens passen representants de la idiosincr脿sia valenciana: la m煤sica, la festa, la cultura i la llengua, i tamb茅 les emocions, l’amor i l’amistat, les enveges i les revenges. El poble i les falles, en el seu conjunt, s贸n les protagonistes d’aquesta obra coral.

El dibuixant i artista faller benicarlando Fernando Foix Fabregat 茅s l’autor de les il路lustracions de “Trons d’av铆s”, com la que podeu veure a la coberta del llibre o aquesta, el logotip d'”Encesa en flama”.

L’estrena de “Trons d’av铆s” no nom茅s ha sigut liter脿ria. Tamb茅 ha sigut musical. Despr茅s de la presentaci贸 de la novel路la, l’Associaci贸 Municipal Ciutat de Benicarl贸 ha interpretat la pe莽a “Encesa en flama”, composada especialment pel seu director, Pablo Angl茅s, per a l’ocasi贸, i que posa la banda sonora a la trama de la novel路la.

A la taula de la presentaci贸 estaven asseguts, Natalia Sanz, com a conductora de l’acte, Oscar Peris d’Onada Edicions, Pablo Angl茅s, m煤sic compositor de la banda sonora, Pedro Manchon, l’autor de la novel路la i Fernando Foix, l’ il路lustrador del llibre.

Gran multitud de ve茂ns Benicarlandos i del seu voltant, es van donar cita en l’auditori per a la presentaci贸 del llibre, no van faltar els membres de la corporaci贸 municipal encap莽alats per la seua alcaldessa. Tamb茅 van assistir a la presentaci贸 les Falleres Majors de Benicarl贸 que el dia anterior van ser exaltades en el mateix auditori i que van ser acompanyades pel president de Junta Local Fallera Fede Guimera.

El llibre preveu ser un gran 猫xit donat la seua magn铆fica acollida en la seua presentaci贸.

Sinopsi de la novel路la

A la localitat de Beniana ja s’han posat en marxa els preparatius per a la celebraci贸 del centenari de les falles de la ciutat. Tots s’han bolcat en l’esdeveniment que tindr脿 el moment culminant arribades les pr貌ximes festes de Sant Josep, i per commemorar un aniversari tan rellevant l’Ajuntament no ha escatimat en esfor莽os. El municipi compta amb dotze comissions falleres, totes elles de diferents perfils, estatus socioecon貌mics i grups ve茂nals.

Quan per primera vegada en la hist貌ria es decideix de manera extraordin脿ria plantar falles a la pla莽a major de la vila, l’alcaldessa encomana el monument principal a l’emblem脿tic Pasqual Galves Pasqualet, ve铆 del municipi i tot un referent viu de l’art ef铆mer. Considerat un dels artistes fallers m茅s importants de tots els temps, Pasqualet, de vuitanta anys, accepta el repte de capitanejar l’ambici贸s projecte. L’artista es rodejar脿 d’un bon equip de col路laboradors amb la missi贸 de fer realitat les expectatives generades en un poble faller que li professa aut猫ntica devoci贸. Un ventall de personalitats representatives de la hist貌ria fallera de Beniana protagonitzaran immersions al passat mentre al present, ara com abans, el calendari fa avan莽ar la festa de la m脿 dels rituals i les malvestats, amb els matisos de tots els colors que l’acompanyen mentre aquesta es va fent m茅s gran.

L’autor

Pedro Manch贸n Pau (Benicarl贸, 1980) 茅s periodista i mestre d’educaci贸 prim脿ria. Faller de bressol gr脿cies a la comissi贸 del seu barri, Els Conquistaors, amb catorze anys va fundar amb set amics l’onzena falla de Benicarl贸, Els Cremats, de la qual va ser primer president. 脡s autor dels llibres Benicarl贸, el nord de les falles (Addis, 2008) i 40 anys de Falles, Benicarl贸 1973-2013 (Diputaci贸 de Castell贸, 2013). Ha treballat en mitjans de comunicaci贸 d’informaci贸 general, escrits i audiovisuals, i col路laborat en llibres i en publicacions especialitzades en tem脿tica de festes i tradicions. Ha escrit per a les revistes Actualitat Fallera, Cendra i Marxa Popular Fallera, i tamb茅 en llibrets de falla de Benicarl贸 i Torrent. Ha participat com a articulista en treballs de l’AC Falla El Mocador de Sagunt, guanyadora del premi de llibrets de falla de la Generalitat Valenciana (2013 i 2014). Tamb茅 ha escrit guions i cr铆tiques per a diferents artistes fallers. Va ser president de la Junta Local Fallera de Benicarl贸 del 2010 al 2014, per铆ode en el qual es va assolir la declaraci贸 de les falles del municipi com a Festa d’Inter茅s Tur铆stic Auton貌mic. Va comen莽ar l’itinerari d’aprenentatge literari a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelon茅s i ha publicat contes en llibres de recull. A quatre mans, amb el mestre Jaume Rol铆ndez, treballa en la col路lecci贸 “Fam铆lies Tradicionals de Benicarl贸”, que Onada Edicions dedica a l’estudi dels renoms de la ciutat. Actualment, resideix i treballa a Seattle (Estats Units d’Am猫rica) i est脿 col路laborant en el llibret de la Falla Barri d’Onda del 2017. Encesa en flama 茅s la seua primera novel路la.

Des d’aquestes l铆nies desitgem a l’amic Pedro Mach贸n el major dels 猫xits per a la seua novel路la “Trons d’av铆s” i que recomanem a tots els lectors, pot ser un magn铆fic regal nadalenc per a tots aquells que els agraden les falles.

Leave a Reply

Your email address will not be published.