fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

“Per l’ocupaci贸” per Pep Llu铆s Grau, Candidat al Senat per Castell贸

“Per l’ocupaci贸” per Pep Llu铆s Grau, Candidat al Senat per Castell贸

Un dels problemes m茅s dif铆cils amb qu猫 en enfrontem en el moment actual 茅s el de la desocupaci贸.

I com que estem 猫poca de campanya, tot s贸n promeses i castells de foc. Ben poques propostes de trellat hem vist que intenten resoldre de veres el problema i que partisca de la base: d鈥檃quells col路lectius m茅s afectats per la crisi i que tenen m茅s dif铆cil trobar treball a m茅s curt termini.

Cal dir que a Espanya hi ha realment m茅s de 4,5 milions de persones desocupades, el que suposa que hi ha 123.000 treballadors menys que a finals de 2011, malgrat el discurs triomfalista de la dreta. D鈥檃questes persones, 2,6 milions no tenen la titulaci贸 b脿sica de secund脿ria i 1,3 milions tenen menys de 30 anys. El 53% porten m茅s de 2 anys a l鈥檃tur, i 600.000 m茅s de 4 anys. Finalment, 3,3 milions no reben cap mena de prestaci贸 econ貌mica.

Aquest 茅s el panorama de 鈥渂onan莽a鈥 que ens deixa el govern de la 鈥渞ecuperaci贸鈥. No s茅 a quina recuperaci贸 es pot referir. Per no parlar de precarietat, de subocupaci贸, de manca de drets laborals, de pobresa, d鈥檈scletxa social…

Per貌 ac铆 hem vingut a intentar posar alguna mena de soluci贸 a aquesta mena de forat negre que sembla que no ens deixa veure la llum. I 茅s que el primer que cal 茅s una reforma que torne a dotar de pressupost i mitjans per a les pol铆tiques actives d鈥檕cupaci贸 i pose a treballar de veritat al Servei P煤blic d鈥橭cupaci贸.

En segon lloc, calen una s猫rie de mesures de xoc extraordin脿ries que dinamitzen aquells trams de la poblaci贸 m茅s sensibles i m茅s desconnectats de l鈥檕cupaci贸: els i les joves sense formaci贸 i les aturades i els aturats de llarga duraci贸 i de m茅s edat. Moltes d鈥檃questes persones se senten completament desvinculades del m贸n laboral i cal que ho tornen a estar, si m茅s no de manera provisional, per obrir-los expectatives formatives i de noves experi猫ncies vinculades al mercat de treball.

Perqu猫 s鈥檈ntra en la roda de la desocupaci贸 perqu猫 no es t茅 la formaci贸 adequada, no es troba ocupaci贸 perqu猫 no es t茅 formaci贸 ni possibilitats d鈥檕btenir-la… No s鈥檕bt茅 una ocupaci贸 perqu猫 no es t茅 experi猫ncia laboral i no es t茅 l鈥檕portunitat tampoc de tenir-la… S鈥櫭﹕ massa gran per accedir a un lloc de treball…

Quines poden ser aquestes mesures? Des de bonificacions del 100% de la quota als majors de 45 anys, que es podria traduir en una contractaci贸 de m茅s de 400.000 treballadors a curt termini; passant per contractes de formaci贸 per a l鈥檃creditaci贸, dirigits a joves sense titulaci贸, amb la finalitat de l鈥檃creditaci贸 al final del proc茅s, que afectaria a vora de 600.000 joves; i finalment, persones que es troben en l鈥檃tur al final del seu recorregut laboral i que, malauradament, tenen molt poques possibilitats d鈥檕btenir una nova ocupaci贸: aleshores hi hauria la possibilitat d鈥檕fertar-los cursos espec铆fics de transici贸 lligats espec铆ficament a l鈥檕cupaci贸 d鈥檃quests col路lectius i plantejats per administracions o conveniats per ag猫ncies o entitats sense 脿nim de lucre i que podrien afectar a la vora de les 200.000 persones.

No ens podem oblidar del problema ni passar una聽 i una altra vegada de llarg amb paraules buides de contingut. Hem de parlar de mesures concretes que miren els ulls dels afectats i parlen el seu llenguatge i entenguen la seua situaci贸 i els seus problemes. Aquesta crec que 茅s una proposta que intenta ser una aproximaci贸 amb una certa concreci贸 que parteix d鈥檜na realitat ben concreta i d鈥檜n problema ben real. Solucionem-lo.

Josep Llu铆s Grau, senador del PSPV-PSOE

Pep Llu铆s Grau聽茅s Candidat al Senat聽pel PSPV-POSE de Castell贸.

Leave a Reply

Your email address will not be published.