fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Sergio Toledo (PP): “No entenc com un govern que es diu transparent pot tardar tant amb una comissi贸 d’investigaci贸 oberta a facilitar respostes”

Sergio Toledo (PP): “No entenc com un govern que es diu transparent pot tardar tant amb una comissi贸 d’investigaci贸 oberta a facilitar respostes”

Parlem amb Sergio Toledo, portaveu adjunt i secretari general del Partit Popular de la ciutat de Castell贸, sobre l’actualitat municipal.

Diari Millars: En primer lloc, com valoraries la gesti贸 d’esta pand猫mia per part de l’equip de govern?

Sergio Toledo: Potser la pregunta 茅s si hi ha hagut gesti贸 perqu猫 en un primer moment crec que es va actuar b茅 abans de llevar l’estat d’alarma i el confinament. En el primer estat d’alarma se’ns van reunir a tots els grups pol铆tics en una junta de portaveus, es va informar de les mesures que s’havien pres, de tancar centres p煤blics, l’atenci贸 al p煤blic, parcs infantils i altres. En este moment b茅, es va comptar amb la nostra opini贸, la del Partit Popular.

Quan ja va arribar el confinament, la veritat 茅s que la gesti贸 crec que va ser nul路la. Amb l’estat d’alarma i l’excusa que totes les compet猫ncies passaven a l’estat central des de Castell贸, des de l’Ajuntament de Castell贸, no es va fer absolutament res en la gesti贸 de la COVID. L’煤nic acte que es recorda d’Amparo Marco durant la gesti贸 de la pand猫mia en ple confinament era el repartiment de mones que va fer per Setmana Santa i que aix貌 sigui el m茅s ressenyable d’esta gesti贸 ja diu molt. Uns altres ajuntaments van repartir, durant els primers mesos de pand猫mia, mascaretes gratu茂tes i a Castell贸 no es va fer.

Crec que el balan莽 general 茅s que no hagut gesti贸. Ara quan, per exemple, hi ha hagut ajuntaments que s’han posicionat a favor que en les farm脿cies es facen tests, l’ajuntament de Castell贸 s’ha posat d’esquena a aix貌 per les indicacions que tenien des del seu propi partit a nivell nacional i nivell auton貌mic i esta 茅s la gesti贸 que hi ha hagut. No hi ha hagut res m茅s enll脿 que fer cas al que deia el partit a nivell nacional i auton貌mic i ha faltat di脿leg amb la resta de partits i buscar consensos necessaris en temps de pand猫mia que crec que tots els castellonencs voldrien.

DM: I quasi un any despr茅s de la pand猫mia, en quin estat es troba Castell贸?

ST: Castell贸 es troba amb 4.000 aturats m茅s pr脿cticament, es troba que el comer莽 del centre de la ciutat est脿 cada vegada m茅s abandonat, les majors ajudes que han donat al comer莽 del centre, o de la ciutat, b茅, el comer莽 de proximitat, han estat de 1200 鈧 en un any a canvi que no tanquen el seu comer莽 fins a finals de 2021. Aix貌 ha estat la major ajuda que han tingut. Els comer莽os de proximitat estan ara en una situaci贸 pitjor que mai perqu猫 precisament per les restriccions a la mobilitat que hi ha hagut, les restriccions hor脿ries en molts casos, perqu猫 ha fet que baixe la seua clientela i a vegades facturen un 80% o un 90% menys del que facturaven fa un any. I no obstant aix貌, no estan tenint el suport de l’Ajuntament. Campanyes que potser fa deu anys o fa 20 anys haguessen servit, per貌 que avui dia, enfront dels gegants que a trav茅s de l’ecommerce, de la venda on-line, s贸n compet猫ncia del comer莽 de proximitat, campanyes de fa uns anys que facen ara, com la cistella, en una web que no funciona del tot b茅 o campanyes d’ajuda al comer莽 o molt, ja et dic, dels anys 90 per dir-t’ho d’alguna forma, crec que no ajuden al comer莽 i que cada vegada est脿 pitjor. La restauraci贸 tamb茅 est脿 malament, l’oci nocturn…

Hi ha molts sectors que s’han vist perjudicats per la pand猫mia i no han tingut el suport de l’Ajuntament, com a entitat m茅s pr貌xima a ells i que hauria d’actuar en estos casos. I tampoc hi ha hagut una reivindicaci贸 davant la Generalitat o davant el govern central en determinats casos. Castell贸 continua sent, continua estant en la cua de les inversions del govern central. Castell贸 no est脿 millor que fa un any, est脿 molt pitjor. Els castellonencs vivim pitjor que fa un any, per貌 crec que sense pand猫mia tampoc estar铆em millor, que 茅s el m茅s greu de tot, que falta lideratge i al final reivindicar, la qual cosa necessita velocitat.

DM: Durant estos mesos, des del grup popular us heu reunit amb els diferents sectors empresarials i aut貌noms. Qu猫 demanen? Qu猫 necessiten?

ST: Al final moltes vegades 茅s simplement empatia i afecte, 茅s a dir, tenir a alg煤 darrere, el saber que el teu ajuntament, les persones que tu has triat al fet que et representin a nivell municipal s贸n ac铆 i moltes vegades no hi haur脿 ni tan sols compet猫ncia, per貌 esta part d’empatia ha d’estar i aix貌 jo crec que falta molt.

Durant estos mesos ens hem pogut reunir amb aut貌noms, ens hem reunit amb comer莽os, amb oci nocturn, com et deia, amb restauraci贸, amb els taxis, amb una s猫rie de col路lectius, tamb茅 entitats socials que ara mateix amb tot aix貌 de la pand猫mia estan en una situaci贸 molt m茅s complicada per a atendre, per als mitjans que necessiten i que ja de normal els costa, aix铆 que imagina’t ara. I moltes vegades crec que se senten 貌rfens de tenir un Ajuntament que realment reivindique la capitalitat de Castell贸 i que reivindique el paper que hauria de tenir Castell贸 i les inversions que necessitaria. Avui fan falta resid猫ncies de la tercera edat i per disputes pol铆tiques no hi ha una resid猫ncia m茅s a la ciutat de Castell贸. Avui el conservatori de m煤sica o de dansa el posava un altre partit damunt de la taula fa poc, Comprom铆s, un partit del govern. Ho posava sobre la taula i el PSOE li deia que no. Al final les disputes internes entre el tripartit el que est脿 fent i el que est脿 aconseguint 茅s que Castell贸 no avanci, no tinga moltes infraestructures, molts serveis necessaris que farien que, dins d’una pand猫mia, i de les dificultats que t茅 una pand猫mia, m茅s o menys tingu茅ssem una poc d’eixida a la situaci贸 actual, que quan ens recuperem de la pand猫mia realment Castell贸 tornar脿 a funcionar.

L’Ajuntament hauria de ser el motor de Castell贸. El motor per a atreure empreses, el motor per a fer funcionar la ciutat de Castell贸. 脡s un Ajuntament que est脿 gripat, est脿 gripat per les disputes internes que t茅 i no acaba de funcionar. Aix貌 s’ha vist per exemple amb el pla general i el pla general al final el que fa 茅s que redueix al s貌l industrial, el deixa en 1,8 milions de metres quadrats, que poden semblar molts, per貌 en realitat 茅s una cinquena part del que t茅 Sagunt, i aix貌 el que fa 茅s que moltes empreses no s’instal路laran ac铆, amb la conseg眉ent p猫rdua de llocs de treball que tamb茅 suposa, que se’n van per a una altra ciutat que s铆 que pot competir amb nosaltres i tot per disputes internes, per q眉estions pol铆tiques de poder i crec que en aix貌 hem perdut moltes oportunitats. Al final el que demanen els castellonencs 茅s aix貌, 茅s tenir afecte, tenir una administraci贸 pr貌xima que els defensi a ells.

DM: I continuant amb el tema de la gesti贸 de la pand猫mia, ha comentat que des del grup popular es va proposar el que es poguessen fer tests en les farm脿cies. Per qu猫 creu que s’ha rebutjat esta idea?

ST: Per una indicaci贸 pol铆tica de la Conselleria. Estic 100% conven莽ut. Per desgr脿cia, crec que, si els regidors votessen amb total llibertat, no li veig el sentit al fet que alg煤 s’opose a utilitzar, aprofitar, la xarxa de farm脿cies que tenim a la ciutat de Castell贸, 70 farm脿cies perqu猫 puguen fer tests i simplement que ajuden a cribar als asimptom脿tics dels no asimptom脿tics. Simplement per a aix貌, perqu猫 si ens ajudessen en esta primera part, que 茅s el problema, que hi ha moltes persones que poden ser asimptom脿tiques, perqu猫 si estan contagiades poden anar contagiant per ac铆, i si les farm脿cies ens ajudessen seria molt m茅s f脿cil per a despr茅s identificar-los, confinar-los en este cas i evitar que es propague la pand猫mia. No obstant aix貌, els centres de salut i els hospitals estan cada vegada m茅s saturats. Dos hospitals dins de la Comunitat Valenciana que m茅s llista d’espera tenen s贸n els de Castell贸. S贸n els hospitals de la zona de la Salut de Castell贸 ciutat, l’Hospital Provincial i l’Hospital General s贸n els que m茅s llista d’espera acumulen. Si a m茅s li afegim que cada cas ha d’anar a fer-se un test ac铆 i no aprofitem la xarxa de farm脿cies que tenim, crec que cap regidor podria oposar-se en este cas a este tema, no t茅 cap sentit i m茅s quan a m茅s tenim problemes amb centres de salut, que s’estan tancant com el de Constituci贸, i hi ha uns altres que estan hipersaturats. 脡s que 茅s d’una miopia pol铆tica del no. El no aprofitar la xarxa de farm脿cies perqu猫 puguen fer tests que no entenc pol铆ticament.

DM: I en el moment actual, si vost茅s governessen, quines mesures s’haurien de prendre amb major urg猫ncia per a intentar pal路liar la situaci贸 actual?

ST: B茅, nosaltres hem presentat diferents plans d’acci贸, el “Plan Juntos”, i el “Plan M谩s Juntos” per a intentar reactivar i recuperar la ciutat de Castell贸 i tota la seua economia. Ara mateix acabem de presentar 21 propostes per a poder arribar a uns pressupostos de consens entre totes les forces pol铆tiques i del que parlem en tot cas 茅s d’ajudar a les persones i als col路lectius que realment ho necessiten i que necessiten a l’Ajuntament prop d’ells, b茅 siga aut貌noms, pimes, impulsar el comer莽, donar soluci贸 al que coment脿vem, a la saturaci贸 que est脿 tenint la sanitat de Castell贸, buscar al final maneres de crear ajudes directes als col路lectius que pitjor l’estan passant.

Al final, crec que l’Ajuntament ha d’estar liderant la resposta a la recuperaci贸 econ貌mica. El que no pot ser 茅s que si fas un anunci, perqu猫 aix貌 se’ls dona molt b茅, aix貌 de posar esl貌gans a la que creaven una comissi贸 de recuperaci贸 de Castell贸 i a l’hora de la veritat esta comissi贸 s’ha reunit una vegada en sis mesos. Una vegada. No s’ha tornat a reunir mai. La recuperaci贸 ja ha passat a un segon pla, ja no 茅s important. Crec que hauria de ser essencial i que esta 茅s la mostra que alguns seguien m茅s pels esl貌gans i pels titulars que pel treball real. Crec que el que li falta a Castell贸 茅s un govern que realment lidere la resposta social a la pand猫mia, a la COVID i a les conseq眉猫ncies econ貌miques que t茅 i aix貌 茅s el que ens falta.

DM: D’altra banda, fa unes setmanes vost猫 i el senyor Sales van convocar a roda de premsa per a denunciar el pagament per triplicat de la compra d’unes c脿meres de seguretat per a l’ajuntament. Qu猫 se sap fins al dia d’avui? Hi ha hagut alguna novetat entre eixe dia i avui?

ST: No, el que se sap 茅s que despr茅s d’un mes seguim sense respostes. Hi ha una comissi贸 d’investigaci贸 que es va crear i en la qual es va dir que en tot moment hi hauria transpar猫ncia, que s’anava a facilitar la informaci贸 i veiem com una pregunta que plantegem el mes de febrer se’ns va contestar el mes de novembre i la pand猫mia i l’aturada d’activitat municipal va durar tres mesos, no nou. Els altres sis han tingut temps de poder contestar. Veiem que preguntes que plantegem a l’octubre o novembre encara avui dia no se’ns han contestat. Entrarem en 2021 i encara no s’hauran contestat estes preguntes. Hi ha molts dubtes, hi ha moltes q眉estions per resoldre, falta de transpar猫ncia i no entenc com un govern que es diu transparent pot tardar tant amb una comissi贸 d’investigaci贸 oberta a facilitar respostes que al final s贸n, entenc que de l’inter茅s de tots els castellonencs perqu猫 茅s el que s’ha fet amb els seus impostos efectivament, com comentaves. El que denunciem 茅s que s’hagi pagat fins a tres vegades per les mateixes c脿meres. Alguna cosa hi ha que encara no ens deixen saber.

DM: I d’altra banda, recentment tamb茅 han denunciat la pujada del 0,9 per cent del salari de l’equip de govern.

ST: El que els hem demanat 茅s que renuncien a estes pujades. Podem entendre, i comence per ac铆, que els funcionaris p煤blics que han continuat fent el seu treball en condicions moltes vegades no adients al que necessitarien… Entenc que treballar des de les seves cases sense cap mitj脿 proporcionat per l’administraci贸, en molts casos, doncs que ac铆 hi ha una pujada d’un 0,9, que correspon a la pujada de l’IPC, que pot ser raonable fins i tot per tamb茅 el que han assumit estos mesos. Per貌 no entenem com a representants p煤blics, que a m茅s es van apujar el sou un 50% res m茅s arribar fa nom茅s any i mig, ara necessiten una pujada de 0,9 per cent dels seus salaris, ordenada pel seu cap de files, per Pedro S谩nchez.

Creiem que un gest, simplement un gest, seria renunciar a esta pujada en bloc. Nosaltres renunciarem com a grup municipal, per貌 esperem que tota la resta de grups, sobretot el govern municipal, els tres partits que estan en el govern renuncien a la pujada del 0,9% i no solament ells sin贸 tamb茅 els assessors perqu猫 tenen una legi贸 d’assessors que tamb茅 se’ls apujaria el sou un 0,9% i ara mateix amb gaireb茅 17.000 aturats la ciutat de Castell贸, amb una situaci贸 econ貌mica cada vegada pitjor, amb moltes empreses a la vora del tancament, crec que 猫ticament no 茅s el millor apujar-se el sou un 0,9% despr茅s d’una pujada del 50%.

DM: I d’altra banda i seguint amb l’actualitat de Castell贸, pot explicar-nos el que se sap sobre esta targeta de mobilitat que va ser lliurada al regidor socialista Jorge Ribes?

ST: El que sabem avui dia, perqu猫 una altra vegada m茅s no ens han facilitat molta informaci贸 i encara entem esperant que ens donin acc茅s a l’expedient i diversos correus electr貌nics per a esclarir este fet, 茅s que creen unes ajudes el mes de novembre, que s’anuncien obertament en tots els mitjans de comunicaci贸, que crea la regidoria de joventut, en este cas el regidor 茅s de joventut i mobilitat. Crea unes ajudes per a 300 joves de la ciutat de Castell贸 menors de 30 anys, per les quals tindran un abonament de transport gratu茂t, de transport i mobilitat i tamb茅 es crear脿 un altre de Bicicas.

La sorpresa 茅s quan veiem el llistat d’agraciats, d’adjudicats amb este abonament de transport i 茅s que all铆 figurava el mateix regidor que convocava les ajudes, figurava la parella sentimental, figuraven amics personals, figuraven associats de joventuts socialistes, perqu猫 pr脿cticament una desena de persones que s’havien beneficiat d’estes ajudes i amb l’agreujant que s’havien apuntat 458 joves de la ciutat de Castell贸, amb la qual cosa deixaven a 158 joves sense estes ajudes de transport que segurament s铆 que necessitaven. Mentrestant, doncs aix貌, representants de joventuts socialistes i amiguets del regidor s铆 que l’aconseguien i especialment el regidor.

El regidor va dir en un ple que esta targeta la va demanar de record, la qual cosa no t茅 molt sentit perqu猫 si es aix矛 per a qu猫 t’inscrius en la campanya, perqu猫 la reculls, perqu猫 actives la targeta carregada de viatges i l’actives. I va mentir als castellonencs en este ple i a tota la corporaci贸, a tots els regidors perqu猫 despr茅s el dilluns seg眉ent, nom茅s tres dies despr茅s va dir que s铆 que 茅s veritat que la targeta estava carregada amb viatges i que estava activada, per貌 despr茅s va tornar a mentir perqu猫 continuava mantenint que era de record, per貌 al cap de quatre dies la va retornar i per a qu猫 les retorna si era de record. Si era de record i no estava carregada, si ell no havia participat en estes ajudes, per qu猫 la retorna? Ser脿 perqu猫 l’hem enxampat. Si nosaltres no arribem a denunciar en un primer ple que ell s’havia inscrit en les seves pr貌pies ajudes i que se les havia auto adjudicat ell mateix, a ell, a la seva parella, als seus amics, als seus companys de joventuts socialistes, si no arribem a denunciar avui seguiria amb la targeta. I 茅s que qui l’ha retornat es ell, per貌 els altres deu segueixen amb les targetes i continuen podent utilitzar-les, i continuen podent ocupar places que els farien falta a joves de la ciutat de Castell贸 i que els van deixar sense aquestes ajudes.

DM: I realitzaran alguna altra actuaci贸? Cancel路laran estes ajudes i en convocaran unes noves?

ST: Ara com ara no, per貌 茅s que hi ha moments en els quals 茅s tard demanar perd贸. Cal assumir les responsabilitats i en la pol铆tica un referent de l’esquerra com 茅s Pablo Iglesias va dir que en pol铆tica no es demana perd贸. En pol铆tica es dimiteix. I quan has fet alguna cosa, que moralment i 猫ticament, 茅s reprovable i jur铆dicament caldria veure-ho, crec que solament hi ha una eixida per de deb貌 restituir el mal que ha fet la instituci贸, a l’ajuntament de Castell贸 convocant unes ajudes que ell mateix es va adjudicar a ell i als seus amics.

DM: Parlem ara d’educaci贸. Quina 茅s la seua posici贸 sobre la llei Cela谩?

ST: En contra clarament. Perqu猫 va en contra de la llibertat, la llibertat d’elecci贸, perqu猫 no deixa triar a una fam铆lia si vol educar al seu fill en una escola p煤blica o en una escola concertada. Haig de dir que jo he estudiat sempre en escola p煤blica, per貌 estic a favor que existisca l’escola concertada i la privada, que existisquen totes perqu猫 al final la concertada, en moltes ocasions, el que serveix 茅s per a ajudar a cobrir les necessitats que la p煤blica no pot arribar a cobrir, que l’estat no pot arribar a construir un col路legi i cobrir esta demanda de places com es demostra a m茅s en els col路legis p煤blics, que en molts barris estan plens i no hi ha places.

Este seria un dels punts. L’altre 茅s l’educaci贸 especial. L’educaci贸 especial, les pr貌pies fam铆lies de xiquets que necessiten educaci贸 especial, volen i aix铆 ens ho transmeten, que el seu fill s’eduque en estes escoles d’educaci贸 especial que al final tenen una atenci贸 especial a estes persones. I no obstant aix貌, ara els fiquen al costat de tots sense adaptar l’educaci贸 que realment necessiten. 脡s un avan莽 que es va aconseguir fa anys i que perdem amb aix貌, tornem als anys 70 en este aspecte i no t茅 sentit tornar enrere amb tot el que hav铆em avan莽at.

D’altra banda, esta llei permet que els alumnes passen de curs amb m茅s assignatures suspeses i aix貌 no em pareix b猫, perque l’煤nic que pot provocar 茅s que es desincentivi l’esfor莽 dels estudiants.

I finalment, doncs la llengua vehicular. Entenc que estant a Espanya la llengua vehicular ha de ser el castell脿 i a m茅s en el nostre cas el valenci脿. No entenc que en algunes comunitats es puga eliminar el castell脿 com a llengua vehicular, no ho entenc i crec que resta possibilitat a tots els alumnes que estudien en una comunitat aut貌noma que trie que el castell脿 siga llengua vehicular perqu猫 perdran oportunitats de desenvolupament professional en la resta del m贸n, quan estem parlant de la segona llengua m茅s parlada del m贸n. No t茅 cap sentit. I a part perqu猫 esta llei surt sense el m茅s m铆nim consens. Soc un defensor i sempre ho he estat que les lleis educatives haurien de sortir per consens de totes les forces pol铆tiques, aix铆 ho va intentar l’煤ltim ministre d’educaci贸 del partit popular, M茅ndez de Vigo, que va intentar crear una llei educativa consensuada amb tots els partits pol铆tics. Al final per c脿lculs electorals el partit socialista va decidir aixecar-se de la taula. El que esperem 茅s que en algun moment els espanyols puguem tenir una llei educativa que abaste a tots i que no excloga a ning煤 i aix貌 茅s per al que hauria de ser una llei educativa, no per a fer pol铆tica.

DM: A m茅s, durant les 煤ltimes setmanes el partit popular de Castell贸 ha estat portant una campanya de recollida de signatures contra esta llei. Com ha estat la reacci贸 de la societat castellonenca?

ST: Doncs la veritat 茅s que he estat molt bona. Hem estat al carrer recollint signatures, hem estat en els voltants de diferents col路legis de Castell贸 i la resposta en tots els casos ha estat molt positiva. Els pares, professors, s’acostaven a signar per a esta llei. Hem recollit, en poc m茅s de dotze dies, m茅s de 2000 signatures a la ciutat de Castell贸 i m茅s de dos milions de signatures en tota Espanya, amb la qual cosa hi ha un clam popular al carrer perqu猫 esta llei al final, com et deia, 茅s excloent i fa que perdem esta llibertat que hav铆em conquistat durant tants anys. Crec que 茅s simptom脿tic. Per a aconseguir una iniciativa legislativa popular, una ILP, necessites 500.000 signatures. B茅, 茅s que hem aconseguit quatre vegades m茅s en tan sols dues setmanes i despr茅s vam acabar la campanya amb una manifestaci贸 amb cotxes i amb totes les mesures de seguretat necess脿ries en estos moments, en les quals van participar m茅s de mil vehicles i en cada vehicle calcula, estem parlant de la ciutat de Castell贸, en cada vehicle calcula que anirien dos o tres persones. Estem parlant d’una mobilitzaci贸 molt important en una situaci贸, a m茅s, de pand猫mia, que 茅s especialment complexa per a manifestar-se, que mostra, doncs aix貌, el reclam social que hi ha per a esta llei, i que esperem que aviat deixe d’estar en vigor.

DM: I finalment, i sent avui 30 de desembre, qu猫 els diria Sergio Toledo a tots els ciutadans i ciutadanes de Castell贸 de cara al 2021?

ST: B茅, doncs espere que en este any 2021 deixem enrere una pand猫mia que en molts casos ens ha canviat la vida a nivell personal, professional, econ貌mic per a moltes fam铆lies. Que el que espere 茅s que 2021 ens porte, doncs aix貌, m茅s consensos en pol铆tica, m茅s ganes d’arribar a acords i no fer pol铆tica d’una pand猫mia com s’ha fet des del govern nacional o des del govern municipal i que espere que 2021 o els reis mags li porten sentit com煤 al tripartit a Castell贸 per a ajudar a totes les persones o entitats que realment ho necessiten i que aviat ens ajude a avan莽ar cap a un canvi pol铆tic a la ciutat de Castell贸, que crec que fa m茅s falta que mai perqu猫 hem tingut el pitjor govern en el pitjor moment.

Leave a Reply

Your email address will not be published.