fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

“S’ha de generar vivenda, entre ella, molta de protecció oficial” – Entrevista a José Benlloch, candidat del PSPV-PSOE a l’alcaldia de Vila-real

“S’ha de generar vivenda, entre ella, molta de protecció oficial” – Entrevista a José Benlloch, candidat del PSPV-PSOE a l’alcaldia de Vila-real

José Benlloch ha sigut l’alcalde de Vila-real durant la passada legislatura. Ara es presenta com a candidat per a revalidar el govern municipal.

Com valora la seua gestió durant la passada legislatura?
Jo crec que l’anterior legislatura ha sigut una legislatura històrica pel que fa a la quantitat d’avanços que s’han produït a la ciutat, especialment la col·laboració intensa amb el govern valencià. La Generalitat Valenciana ens ha suposat poder tindre els prop de 30 milions d’euros de subvencions i d’ajuda del govern valencià que els governs del Partit Popular anteriors no van ser capaços d’obtenir pràcticament ni un euro a la ciutat. Plans d’ocupació, noves infraestructures com la ronda sud-oest, el col·legi Carlos Sarthou d’infantil, que és tan important, estan ja en marxa, estan ja els diners, estan adjudicades les obres a empreses contractistes i ara el més important és que estes obres puguen acabar-se, s’impulsen i finalment siguen una realitat.

En quant el que és la ciutat, van posar en marxa la ciutat de l’Esport, una cosa importantíssima per a nosaltres amb dos camps de futbol amb un jardí, reordenant la ciutat amb la Bassa d’Insa. Vam transformar una plaça espectacular que és única en la província de Castelló com és la plaça de l’Estadi de la Ceràmica construint ara ja en marxa també el nou pavelló poliesportiu Campió Llorenç; vam aconseguir posar en marxa plans d’ocupació que fins al moment no havia sigut possible per la falta d’ajuda, com he dit abans, de la Generalitat Valenciana, i en definitiva jo vull donar una dada objectiva, és a dir en estos quatre anys, si heu analitzat realment el que ha passat a Vila-real, nosaltres vam obtenir una ciutat en 2011, vam passar a governar una ciutat en l’UCI agonitzant, les empreses tancant, amb un atur històric i brutal del 26%, amb un deute històric en el 74%, amb un préstec de 20 milions que ens va tocar pagar nosaltres quan vam entrar per fer obres faraòniques, despilfarrament i en un cúmul d’il·legalitats fetes pel govern anterior que va governar 20 anys i que encara estem pagant els seus efectes.

Hui Vila-real és la ciutat, més gran de 40.000 habitants, que porta 10 mesos consecutius amb menys atur de la Comunitat Valenciana; hem reduït el deute del 74% al 60%; hem obert l’ajuntament amb una aliança amb la societat civil i col·laborem junts en un projecte de ciutat innovador, dinàmic i modern. Per tant, no puc més que fer un balanç positiu sent conscient que queden moltes coses per millorar, que queden molts empastes per arreglar, que evidentment queda molt per fer i que nosaltres també amb la nostra experiència en estos vuit anys de govern sabem molt bé on hem fet els errors i a on hem de rectificar.

Parlem d’això, que ha quedat per fer?
Jo crec que en estos moments el més important per la ciutat és la necessitat d’aprovar un instrument de planejament urbanístic que ens dona solució al greu problema de l’especulació de l’urbanisme, de l’especulació del territori, d’utilitzar en un model econòmic de Vila-real basat en l’especulació i en el pelotazo impulsat pel Partit Popular, i que en estos moments ens està donant greus problemes via sentències, via la necessitat de compliment de convenis. En una auditoria objectiva que s’ha fet, ens diuen que hem hagut de pagar 25,3 milions d’euros en vuit anys en este tipus d’empastres.

Jo crec que la prioritat a la ciutat és esta, és a dir, Vila-real és una ciutat en estos moments que va en marxa, que avança, i a mi m’agrada ficar el símil d’un avió. Un avió, quan va en marxa, i va a una velocitat important generant més ocupació que ningú, generant més inversions que ningú, generant més lideratge en molts àmbits que ningú, evidentment el que no podem deixar-la és en mans de quin no té cap experiència pilotant un avió. Qui li deixaria un avió a un pilot que no sàpigues pilotar un avió? O li deixarien l’avió a aquells que l’han posat en perill en moltes ocasions? Per tant, jo crec que la prioritat en estos moments és solucionar el greu problema que té la ciutat de la gestió nefasta d’il·legalitats i d’irregularitats del Partit Popular durant aquells 20 anys de model econòmic, absolutament La gran estafa de Vila-real, perquè sinó la ciutat no serà viable i això si és així, ens permetrà tindre moltíssimes oportunitats en el futur i acabar moltíssims projectes que tenim en marxa en estos moments, però que sempre estem en este perill de qui hi haurà a la ciutat perquè poguérem arribar a un endeutament que la llei ens exigiria d’acord amb la normativa, una intervenció de l’estat i això suposaria evidentment haver de reduir molt la prestació de serveis que s’estan fent a la ciutat. Este és el gran risc que hi ha en esta ciutat a partir del diumenge i per això es necessita una estabilitat. Jo demane, i estic demanant a la gent una majoria absoluta. Si l’èxit de Vila-real ha sigut algun, de manera important ha sigut per esta estabilitat que hem viscut quatre anys en esta majoria absoluta.

Quin diria que és el principal problema dels veïns i veïnes de Vila-real?
Jo no tinc dubte que el principal problema dels veïns i veïnes de Vila-real és l’urbanisme del PP, torne a insistir, és a dir, que cada any quan obris la persiana de l’ajuntament hagis de pagar tres milions d’euros als bancs pels préstecs que ells van fer, per a coses que no serveixen per a res; esta plaça major un desastre, el cementiri nou, un centre de tecnificació esportiva de 28 milions d’euros que no sabem encara com donar-li viabilitat, una biblioteca sense llibres de 5 milions d’euros. És a dir, este malbaratament que van viure la ciutat ens està costant molts diners en interessos i en tornar als préstecs que van treure. Però si això no fos suficient que van endeutar la ciutat com en la història, és que a més hem d’estar pagant també les il·legalitats que es van fer d’un model en el qual tot valia i en el que era prioritari era l’especulació, el pelotazo de l’urbanisme. Evidentment, si no tenim recursos per fer front estes qüestions i si no gestionem d’una manera equilibrada i responsable, nosaltres hem demostrat que en estos vuit anys es pot fer, es pot reduir l’endeutament, es pot créixer, es pot generar més ocupació, es pot dinamitzar més la ciutat, fer-la més líder i pagar i gestionar el passat perquè el problema de Vila-real és que no només l’equip de govern que entre a partir del diumenge ha de gestionar el present i el futur de Vila-real com en la majoria de pobles i ciutats. A Vila-real s’ha de gestionar el passat, el present i el futur. Per tant, sempre m’agrada dir que hi ha molts problemes en la ciutat que sóm conscients, que potser no hem gestionat de la millor manera la neteja, els carrers, possiblement haguérem pogut invertir un poquet més en els camins rurals i ens hem adormit un poquet. Jo reconec alguns errors però teníem tantíssim per fer i tants empastres que arreglar que evidentment jo crec que la ciutadania ha entés que no m’ho van ficar fàcil, que vam heretar una ciutat al límit del coma, en l’UCI, i que evidentment nosaltres sóm molt conscient dels problemes que hi ha al carrer al dia a dia per a millorar la qualitat de vida, però tot això serà impossible si l’ajuntament de Vila-real se li deixa, si este avió que va en marxa i que va una velocitat importantíssima se li deixa o bé com a pilot i tripulació aquells que van fer els grans empastes a Vila-real i que ens van posar a punt de fer fallida o bé aquells que no tenen cap experiència en pilotar avions, que venen de nou a este poble a presentar-se sense cap projecte per a Vila-real i que l’únic interés que tenen és el de partit per a Madrid o per a València i tot això ja s’ha decidit. A Madrid tindrem un president socialista, que és Pedro Sánchez; a València tindrem un president Socialista, què és Ximo Puig i ara toca Vila-real, ara toca parlar de Vila-real.

Si tenim la majoria absoluta de nou, si tenim una estabilitat necessària i suficient que ens permeta que cap partit ens faça xantatge, que ningú per interessos del seu partit a València o a Madrid li bloqueja a l’alcalde projectes importants per a Vila-real senzillament perquè l’alcalde no es fique les medalles i totes estes que hem viscut en molts pobles i ciutats tenim un futur fantàstic a Vila-real garantit perquè jo estic convençut en la meua experiència, en el treball que he fet en vuit anys, què podem solucionar els greus problemes que va ocasionar el Partit Popular, però necessitem fer-ho amb responsabilitat i amb prudència.

Ha parlat que un dels principals problemes de la ciutadania és l’urbanisme. Quines propostes té per a poder solucionar-ho?
Nosaltres vam començar fa 2 anys una modificació del pla general d’ordenació urbana. Perquè ens entenga la gent, és un tema tècnic prou complicat. D’alguna manera sí, quan es construiria un jardí, quan es construïa una escola, quan s’obria un carrer o es feia una avinguda, doncs s’ocupaven els terrenys i no es pagava el que valia al propietari. Estem pagant-ho ara, este equip de govern. S’ocupaven de manera il·legal o se li pagava dos euros quan valien sis i els jutjats després de 8 o 10 anys, la gent als tribunals els ha donat la raó que no valien 2 sinó que valien 8, i ho hem de pagar ara.

La solució està en què esta gent té uns drets i estos drets que tenien en el seu moment quan ocupava el Partit Popular era el dret a construir allà, no era el dret a tindre diners. Nosaltres el que estem intentant és buscar un model i ja vam començar fa dos anys i mig o tres,en una nova llei fa dos mesos, la llei i urbanista valenciana que s’acaba de provar a les Corts Valencianes només fa un mes, i que ens dona prou instruments per a poder treballar pel futur, el que intentarem és que el poble de Vila-real no pague amb diners estos empastres, i que els propietaris no perden el dret que tenen que quan se’ls va ocupar un solar que era seu, propietat privada, evidentment es queden sense res el que anem és a intentar aconseguir bosses de sòl a Vila-real per a poder construir, per a poder invertir i per tant intentar intercanviar d’una manera pactada amb estos propietaris i estes bosses de sol, és a dir per intentar canviar el que tenien en el seu moment quan se’ls va ocupar de manera il·legal, que ho puguen tindre en un altre lloc de Vila-real per a poder vendre-ho, per a poder construir, per a poder estar en el mercat però el que és inviable és que el poble de Vila-real tinga que està pagant cada dia amb diners allò que en el seu moment es va ocupar de manera legal i que ara els tribunals els està donant la raó als propietaris. Esta és l’instrument, una cirurgia urbanística, una reclassificació de sòl, una regla de reclassificació en zones industrials, que a la ciutat ja s’han traslladat als afores o que han permés que siguen zones degradades després de la crisi. Nosaltres volem regenerar-les per a poder créixer a Vila-real. Per això també, en el programa electoral duem una proposta d’un programa de “Vine a viure a Vila-real”.

Som 51000 habitants tenim capacitat, per a 60.000 habitants i hem d’aconseguir que això sigui així. Vila-real és una ciutat que té una qualitat de vida extraordinària, que té els impostos dels més baixets del País Valencià, que tenim tremendes oportunitats, una ciutat de serveis en un hospital, ciutat Universitària moguda cultural, moguda d’oci i amb tot això hem estat treballant, perquè ara agarrarem un fort impuls en la següent legislatura per a fer atractiva Vila-real perquè la gent vinga a viure entre nosaltres i això serà una solució també per este sol que s’ha de vendre i que s’ha de generar vivenda entre ella molta  de protecció oficial.

Un altre problema dels vila-realencs i les vila-realenques és l’ocupació. Què pot fer l’ajuntament per a generar treball?
Nosaltres tenim molt clar quin és el nostre paper, tenim molt clar que els ajuntaments no creen llocs de treball. Nosaltres tenim limitats, evidentment, les places que tenim de funcionaris. Per cert, tenim una llei que el Partit Popular, el senyor Mariano Rajoy, va ficar i que espera que ara del president Sánchez tinga la majoria suficient per a derogar-la i permetre crear ocupació pública perquè durant molts anys sense poder treure places de funcionari i cada vegada treballant menys, però independentment d’això, mai en la vida serem el motor generador d’ocupació a l’ajuntament i a l’administració, això no és així.

Nosaltres tenim molt clar que qui crea treball són les empreses, els comerços i la inversió privada i per això hem fet una aliança amb les empreses nostres i amb els comerços nostres i nosaltres sí que som un element fonamental per a formar a la gent, som un element fonamental per a fer convenis amb les entitats que treballen per a tindre una població millor formada i millor educada per enfrontar-se al món laboral i aquí tenim quantitat de programes en marxa; en estos moments prop de 4 milions i mig d’euros a l’any que destinem entre programes de formació en diferents entitats de la ciutat que col·laboren amb nosaltres, en un nou ecosistema innovador que hem generat per dotar d’oportunitats a les empreses, però al mateix temps estan treballant per l’ajuntament de Vila-real de manera històrica, estos tres últims anys prop de 200 persones, però això vol dir que van a quedar-se a l’Ajuntament de Vila-real? No, ja ho he dit. Però nosaltres els donem una oportunitat perquè quan vagen a una empresa privada i els pregunten si tenen experiència laboral puguen dir que han treballat per l’ajuntament de Vila-real i està sent tremendament exitós, la gent troba faena gràcies a haver passat per unes pràctiques i per una contractació en tota regla cotitzant a la Seguretat Social, cobrant el mateix que els funcionaris en l’Ajuntament de Vila-real. Som un exemple en això? Nosaltres donem la primera oportunitat, nosaltres ajudem a formar i al mateix temps és importantíssim.

Les empreses necessiten dues coses fonamentals per a generar ocupació. La primera, unes bones infraestructures, la ronda sud-oest està en marxa, comencen esta setmana les obres, una inversió de 8 milions d’euros que fa 25 anys que estem demanant i que ens generarà una circumval·lació que serà més fàcil accedir a les empreses, que podran tindre més rapidesa a l’hora d’arribar als polígons industrials, a la carretera d’Onda. Estem treballant a millorar el polígon industrial de la carretera d’Onda, estem pràcticament ja per començar les obres de la nova depuradora, de l’empalme a Almassora, que ens permetrà donar més llicències a empreses que vulguen instal·lar-se a Vila-real i estem en quatre projectes fonamentals, més dos que la setmana passada vam aprovar, 6 de millora dels polígons industrials amb prop de 3.600.000 euros d’inversió, i hem aconseguit molts diners de la Generalitat Valenciana també. Entre estos 30.000.000 que jo deia al principi que han arribat del govern del president Puig en esta legislatura, per a millorar els polígons industrials que tenim a la ciutat, per a dotar de millor qualitat a les empreses en tots els serveis que es necessiten per a ser competitives. Per tant, això es tracta d’una triple aliança: Ajuntament, empreses i Generalitat. Nosaltres hem aconseguit fer esta triple aliança i la prova és molt clara. Vila-real en estos moments té multitud de projectes en marxa empresarials, de noves empreses que s’instal·laran, d’empreses que estan ampliant les seues instal·lacions, les dades d’inversió i de rehabilitació i de reforma de les empreses són brutals, i l’últim element que volia ficar damunt de la taula, que és importantíssim per a les empreses i per a generar ocupació, és tindre uns impostos competitius i Vila-real, en un informe que es va fer públic l’altre dia, de la Universitat Jaume deixa molt clar que som una ciutat en la qual es paga amb pocs impostos, especialment d’impost de construcció tenim el més barat de la província de Castelló; la majoria de ciutats tenen el 3 i pico o 4, que és el màxim, i nosaltres tenim el 2%, inclús durant dos anys el vam treure per estimular la inversió i va funcionar molt bé. Per tant, que siguem 10 mesos consecutius la ciutat de tota la Comunitat Valenciana amb menys atur, mirant les dades que s’han publicat ara, demostra que anem pel bon camí, però mentre hi haja un aturat a Vila-real evidentment jo com alcalde i l’equip de govern no estarem tranquils però crec que tenim la fórmula per arribar a Vila-real en els pròxims 4 o 8 anys a la plena ocupació pràcticament.

Hi ha alguna zona de la ciutat que necessite una atenció o una inversió especial?
Primer, la pregunta que vosté em fa haig de dir-li que estic molt orgullós d’una ciutat i que així hem treballat, que no té grans dificultats des del punt de vista del desenvolupament desigual d’una zona a l’altra, però això ha sigut fonamental també estos vuit anys de govern del canvi a Vila-real. Per a nosaltres, hi havia un lema, un eslògan que deia “Els barris també són Vila-real” i quan decidim fer una infraestructura, intentem també anar als Barris i quan fem un programa cultural intentem també anar als barris i a les festes del poble fem activitats en els barris perquè tot el món es senta integrat. Per exemple, el poliesportiu del Melilla, del barri del Progrés, podríem haver-lo fet en un altre lloc i el vam fer allí dins del barri. El poliesportiu ha suposat i encara suposarà més un revulsiu d’activitat, un projecte motor que genera serveis al seu voltant, tendetes, bars, etc. Projectes d’este tipus n’hem fet a tots els barris i un que em fa especialment il·lusió i que el duem en el programa electoral i que no ha sigut possible durant estos últims anys per les dificultats econòmiques però que anem a impulsar, és la necessitat que Vila-real té en la zona de Santa Quitèria d’obrir al riu. Nosaltres tenim en este barri, concretament el de Santa Quitèria una oportunitat, en un paratge natural com el riu Millars, espectacular en la ruta botànica, de regenerar tota la part de les antigues indústries que toquen en el pantà i en el pantanet de Santa Quitèria, una oportunitat com dic històrica, per tant jo si haguera de dir en un barri concret que hem de fer treball especial, en estos moments és en este perquè nosaltres ho estem fent ja, estem amb el denominat aquí el barri del Zorro, el que tocava a l’empresa antiga Zuvi. Estem regenerant-ho tot, anem a dotar-ho d’unes avingudes, carrers i qualitat com en la història he tingut este barri, en el que jo m’he criat, el barri de l’Hospital, que allà hem construït i hem permés impulsar el Foster’s Hollywood, un centre comercial, el Domino’s Pizza, un hospital ara pels problemes renals que s’estan acabant les obres, tota la regeneració d’una nova empresa que s’instal·larà allí, el McDonald’s. Tot allò s’ha regenerat en estos vuit anys, tot això s’ha fet en estos vuit anys. La ciutat en estos vuit anys no té res a veure en com la vam trobar en 2011.

Finalment al principi de l’entrevista ha parlat de governar amb majoria absoluta. En cas de no ser possible tornaria a reeditar el pacte amb Compromís?
Jo no vull parlar d’un partit o l’altre. El que és evident és que amb Compromís compartim moltíssimes coses des del punt de vista que vam iniciar un projecte en 2011 que per a mi no està acabat, un projecte en 2011 que té molts anys encara al davant.

Torne a repetir, el Partit Popular va governar 20 anys, nosaltres durant vuit anys i a més en el pitjor moment de la història i amb els governs en contra tant el de Madrid com el de València, excepte en els últims quatre anys, però els primers quatre érem l’objecte de disparar contínuament contra nosaltres i vam estar absolutament a soles. Això és el que em va dur el 2015, quan vaig obtenir la majoria absoluta, a oferir a Compromís el govern conjuntament independentment que no es necessités des del punt de vista aritmètic. Jo vull obrir la mà a tots els partits polítics de Vila-real perquè ajuden. En les apostes i en els acords del ple municipal, si s’analitza tota la legislatura, més del 95% de les propostes s’aproven per unanimitat, les que han de veure amb Vila-real més del 97%. Després ja hi ha interessos de partit, de temes ja nacionals o autonòmics, que es produeix debat en les mocions però per tant és absurd moltes vegades molt de debat. Per a mi hi ha una cosa que és fonamental, i que sempre que m’alce al matí i quan vinc a l’ajuntament em repetisc mil vegades i és que l’Ajuntament de Vila-real, Ca la Vila, no és del partit socialista ni és meu, de l’alcalde ni del regidor, és del poble de Vila-real i amb esta mateixa filosofia vaig a treballar. Per tant, independentment que el Partit Socialista obtinga la majoria absoluta que seria boníssim en estos moments per a Vila-real, perquè ens donaria una estabilitat i una tranquil·litat que evidentment farien esta sintonia amb Madrid que governarà el PSOE i a València que governarà el PSOE, tindre unes oportunitats estos quatre anys que venen que no ens les podem imaginar. Si a soles hem sigut capaç de tot el que hem fet, imagineu el que podem ser capaços de fer i alguns moltes vegades fan una reflexió de bona fe que diuen “bé, és bo perquè hi haja diversos partits així dialoguen i parlen” però han vist el que ha passat? Han vist com el president Pedro Sánchez en uns pressupostos bons per a la ciutadania, que millorava la justícia social, que venien més inversions que en la vida a la Comunitat Valenciana, han hagut de convocar eleccions perquè els altres partits encara que es creguessen moltes d’estes coses perquè sabien que eren bones per a la gent, l’únic que tenien eren interessos d’intentar guanyar, d’intentar pujar diputats i en este problema estem en este país. Per tant, jo crec que en estos moments seria una tremenda llàstima, ja que l’avió va en marxa, que haguérem d’estar a Vila-real en un embolic de partits que defensen més els seus interessos que els altres perquè a més hem demostrat en esta legislatura que l’ajuntament no el considerem nostre, que hem alliberat un ajuntament que estava segrestat per un partit polític, que era el Partit Popular.

Leave a Reply

Your email address will not be published.