fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Valencià, clar que sí – L’opinió de Rubén Soto

Valencià, clar que sí – L’opinió de Rubén Soto

Fa quinze anys, Manuel Tarancón, antic conseller de Cultura, Educació i Ciència, i Josep Vicent Felip, en aquells temps director general d’Ordenació i Innovació Educativa, van presentar la campanya “Valencià, clar que sí”, amb la intenció de promocionar la nostra llengua en l’àmbit educatiu.

Des del llançament d’aquella campanya han passat anys, molts anys, i avui en dia és cert que seguim tenint línies educatives en valencià en els centres escolars, les persones parlen en valencià entre elles, utilitzen aquesta llengua a l’hora d’anar a comprar i existeixen editorials que publiquen llibres en la llengua de Joanot Martorell i Ausiàs March però a l’hora de parlar sobre els mitjans de comunicació… els mitjans de comunicació són una cosa diferent.

És un fet que totes les persones que viuen en la província no parlen en valencià, potser perquè han vingut de zones on no existeix aquest idioma, potser perquè ho han oblidat o els fa vergonya utilitzar-ho i com tots els valencianoparlants entenem el castellà, és més fàcil per a periòdics, ràdios i televisions usar la llengua de la península per a poder arribar a més públic.

No obstant açò, considere que la nostra llengua és la nostra història, el nostre patrimoni i forma part de la nostra identitat. Ha sobreviscut centenars d’anys en boca de la gent, en textos, en cançons. Ha superat dictadures i lleis que han volgut prohibir-la. Els nostres avantpassats la van preservar perquè nosaltres poguérem gaudir d’una riquesa tan gran com és tenir una llengua pròpia. Tenim el deure de mantenir-la viva per a les generacions posteriors.

El Diari Millars, del que m’enorgullisc de ser el seu sotsdirector, és un vaixell que, al costat d’alguns altres, cerca transportar, pel mar del temps, el gran tresor que és el valencià i traslladar aquesta llengua de les places i mercats al periodisme, als mitjans de comunicació, a la premsa.

Perquè jo, a la informació en valencià li dic: “Clar que sí”.

L’autor d’aquest text és Rubén Soto Vives

Leave a Reply

Your email address will not be published.