fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

V铆ctimes de la guerra civil – L’opini贸 d’Isabel Aguilar

V铆ctimes de la guerra civil – L’opini贸 d’Isabel Aguilar

Isabel Aguilar L贸pez 茅s Regidora Delegada de Mem貌ria Hist貌rica de l’Ajuntament d’Alzira.

Deia el poeta i fil貌sof Jorge Agust铆n Nicol谩s Ruiz de Santayana que qui oblida la seua hist貌ria est脿 condemnat a repetir-la. Eixa frase est脿 escrita en l鈥檈ntrada del bloc n煤mero 4 del camp d鈥橝uschwitz.

No 茅s pot dir m茅s en una frase i, per aix貌, com a integrant d鈥檜n govern progressista i que no oblida la barb脿rie que patiren els que ens antecediren per lluitar per la llibertat de la que hui gaudim ens fem ress貌 de Dia de Record i Homenatge de les V铆ctimes de la Guerra Civil i la Dictadura.

En 2017, coincidint en el 75 aniversari de la mort del poeta Miguel Hern谩ndez, la Generalitat Valenciana va decidir instaurar el 28 de mar莽 com a data per a commemorar el record de les v铆ctimes que van ser represaliades.

S贸n milers les persones, homes i dones, als que se鈥檒s va segar la llibertat, se鈥檒s trunca la il路lusi贸 i el futur, sense cap motiu m茅s que pensar distint, i per la qual cosa no hem d鈥檕blidar el que all貌 va representar com a s铆mbol de la lluita contra la desigualtat, de la toler脿ncia, la pau i els valors c铆vics.

La Guerra Civil va ser molt m茅s que una cruenta contesa, ja que va derivar en una llarga etapa de persecuci贸 i repressi贸 als que mostraven determinaci贸 davant les conviccions democr脿tiques, arrabassades pels colpistes militars.

Els ciutadans als que dediquem este dia eren persones lliures que vivien amb total normalitat la Segona Rep煤blica, amb unes inquietuds que passaven per involucrar-se d鈥檃quelles activitats i accions pr貌pies del moment, incl貌s se鈥檒s va privar d鈥檈norgullir-se de la seus cultura o de la seua llengua, relegant-los a ciutadans de segona als que se鈥檒s va truncar la vida davant la impossibilitat de mostrar-se lliures per tal de poder posar en valor les seues conviccions democr脿tiques.

El 36 ha quedat escrit en la hist貌ria d鈥橢spanya com un any on un colp d鈥檈stat militar va endarrerir els privilegis dignes d鈥檜na democr脿cia deixant com a balan莽 una llarga llista de persones represaliades, perseguides i atemorides.

Nosaltres com a ciutadans amb el ple dret de la llibertat no podem oblidar a tots aquells que ens van aplanar el cam铆 per situar-nos on hui estem, una societat on les opinions, conviv猫ncia i pensament no tenen cabuda a la improvisaci贸 ni al dubte, ja que son valors que com a societat avan莽ada i madura hem sabut consolidar per a una democr脿cia plena on totes i tots vivim en absoluta llibertat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.