fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

L’Ajuntament publica una recopilació dels articles periodístics de Carles Salvador

L’Ajuntament publica una recopilació dels articles periodístics de Carles Salvador

Vicent Pitarch, Lluís Meseguer i Jaume Garcia arrepleguen l’obra del mestre de Benassal divulgada en quatre diaris castellonencs.

El vicealcalde i regidor de Normalització Lingüística de l’Ajuntament de Castelló, Enric Nomdedéu, ha presentat aquest matí el llibre ‘Carles Salvador. Glosari (1921-1929)’, de Vicent Pitarch, Lluís Meseguer i Jaume Garcia Llorens, els qui han acompanyat al vicealcalde en l’acte.

En l’obra, els tres autors recuperen els articles periodístics que Carles Salvador va escriure entre 1921 i 1929 en els diaris castellonencs ‘Libertad’, ‘Heraldo de Castellón’, ‘Diari de Castellón’ i ‘Diari de la mañana’. De fet, aquesta recopilació d’articles fa palés el compromís del mestre amb la realitat que vivia en el seu temps.

Carles Salvador, que escrivia aquests articles des de Benassal, on exercia com a mestre d’escola, estava en permanent contacte amb el seu entorn i abocava les seues opinions sobre el mateix en aquests articles. Gràcies a ells, reconeixem avui dia les seues aportacions a la renovació pedagògica, la normalització lingüística i el periodisme, entre unes altres.

Un dels autors, el doctor Vicent Pitarch, ha manifestat que “el glossari està redactat des d’una època negra i de dictadura, però també representa les ànsies i aquell sentiment de modernització que el país reclamava en totes les seues esferes, especialment en la cultura, la literatura i l’escola, que eren els aspectes que Carles Salvador havia viscut més intensament”.

Per la seua banda, el catedràtic Lluís Meseguer, ha comentat que “aquest glossari, a més del significat general de presència del periodisme en el valencianisme i en la modernització de les lletres valencianes, des de l’angle dels 4 periòdics de Castelló on va ser publicat: ‘Libertad’, ‘Heraldo de Castellón’, ‘Diario de Castelló’n i ‘Diario de la Mañana’, representa també un moment en què la ciutat de Castelló passava a ser una mica més universalista des de l’angle de diverses ideologies”.

  1. Crec que l’ajuntament hauria de dir públicament on es pot comprar el llibre i quin preu té. Simplement es tracta de fer-ne publicitat i que no es podrisca al magatzem muninicpal de llibres.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.