fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Morella presenta al seu nou dinosaure, el Morelladon beltrani

Morella presenta al seu nou dinosaure, el Morelladon beltrani

Aquesta nova espècie de dinosaure descrita a Morella habitava el sud d’Europa en el Cretaci Inferior. La troballa dels paleontòlegs és històrica i està exposada des d’avui a la Sala del Consell de l’ajuntament de Morella.

Morella ha donat a conéixer avui al seu nou dinosaure, el Morelladon beltrani. Una troballa històrica, que ja es pot veure a la Sala del Consell de l’ajuntament de Morella. L’acte de presentació ha estat presidit pel president de la Generalitat, Ximo Puig, per la directora general de Cultura, Carmen Amoraga, per l’equip de paleontòlegs que ha realitzat aquesta investigació, amb el morellà José Miguel Gasulla al capdavant, i per l’Alcalde de la localitat, Rhamsés Ripollés.

Aquesta nova espècie de dinosaure habitava el sud d’Europa fa 125 milions d’anys, en el Cretaci Inferior. El Morelladon beltrani era un ornitòpode, grup al qual pertanyen els famosos Iguanodon, que habitaven la zona dels Ports, encara que amb importants diferències. Aquesta nova espècie de dinosaure s’ha batejat així per ser Morella el lloc on s’ha trobat. En aquest sentit, cal assenyalar que aquest és el segon dinosaure que es descriu a la Comunitat Valenciana i, la primera vegada que es troba una nova espècie del Cretaci Inferior.
L’estudi d’aquesta nova espècie ha estat presentat per investigadors del Grup de Biologia Evolutiva de la UNED, el morellà José Miguel Gasulla, i els seus companys José Luis Sanz (UAM) i Fernando Escaso, Iván Narváez i Francisco Ortega (UNED), que de forma habitual desenvolupen el seu treball en l’anàlisi de la fauna de vertebrats del Cretaci Inferior de Morella. Científics que han explicat les característiques del Morelladon beltrani davant una sala de justícia abarrotada.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, assenyala que “aquesta troballa és històrica, sent un dels més importants que s’han fet en aquest país”. Per això, afegia que “des de l’Ajuntament de Morella realçarem aquesta troballa perquè els veïns i veïnes i els visitants coneguen aquesta nova espècie de dinosaure, que s’ha batejat com Morelladon beltrani, per trobar-se a la nostra ciutat. Des d’avui, ja es pot veure a la Sala del Consell de l’ajuntament”. En aquest sentit, cal assenyalar que en aquesta exposició “Grans i menuts: dinosaures i tortugues a Morella”, el Morelladon ja és molt protagonista. S’ha fet una representació a mida real de l’esquelet, sobre la qual es poden observar els fòssils que s’han trobat d’aquest exemplar, a més de panells informatius que donen les claus per entendre la importància de la troballa. El primer edil morellà també ha destacat la importància del patrimoni paleontològic i de l’interés que suscita en la població morellana i en els visitants, donant algunes xifres rellevants, com que el Museu Temps de Dinosaures ha superat el 2015 el seu rècord de visites anuals i ja s’aproxima a les 30.000.

Finalment, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha tancat l’acte destacant la importància de la investigació i de la cultura, com a motor d’avanç de la societat, agraint el treball de l’equip de paleontòlegs i s’ha compromés a estudiar vies per realçar el patrimoni paleontològic. Tant Ximo Puig com Rhamsés Ripollés també han volgut recordar avui de Teudo Sangüesa, professor de l’antic institut de Morella i persona molt vinculada a les tradicions i la cultura de la localitat, que ha estat enterrada minuts abans de l’acte de presentació del Morelladon.

Morelladon beltrani
Després de més d’un segle de tradició dinosaurològica, Morelladon beltrani és el primer dinosaure descrit en la localitat. El material examinat d’aquesta espècie exclusiva està compost per les restes d’un únic individu representat per part de la regió dorsal i sacra, la regió de la pelvis i part de l’extremitat posterior. Morelladon beltrani és un ornitòpode estiracostern de mida mitjana, amb una longitud aproximada de 6 metres i una alçada d’uns 2.5 metres, molt similar tant en grandària com en proporcions a la forma europea Mantellisaurus atherfieldensis. La característica més destacable d’aquest ornitòpode és la presència en les vèrtebres dorsals d’espines neurals molt altes, que podrien sustentar una mena de «vetlla» a la regió dorsal del cos de Morelladon. Aquesta podria estar relacionada amb processos de termoregulació corporal o com un lloc d’emmagatzematge de greix per suportar períodes d’escassetat d’aliment. Una altra possibilitat que no s’ha de descartar és que aquesta estructura tinguera un paper destacat en la comunicació entre els membres de la manada.

La troballa de Morelladon beltrani mostra un interessant augment de la diversitat d’ornitòpodes de mida mitjana a gran a la regió sud d’Europa fa uns 125 milions d’anys, ja que aquesta espècie s’uneixi a les ja conegudes Iguanodon bernissartensis i Mantellisaurus atherfieldensis.

Les argiles roges de Morella, una mina per a la paleontologia
Les argiles roges de Morella són pioneres en la dinosauriologia espanyola i una de les referències més freqüents en la història dels vertebrats fòssils espanyols. D’aquestes argiles procedeixen part les primeres restes de dinosaures identificats a Espanya en l’últim terç del segle XIX. Probablement el dinosaure més abundant d’aquestes argiles siga Iguanodon, descrit a Morella soles 50 anys després que el metge anglés Gideon A. Mantell donara nom a aquest emblemàtic dinosaure en l’any 1825.

Des de llavors, l’activitat paleontològica a Morella s’ha mantingut de forma ininterrompuda. No obstant això, des de fa un parell de dècades les col·leccions de fòssils procedents d’aquestes argiles ha sofert un espectacular increment degut, en una part important, als controls paleontològics rutinaris d’algunes activitats, com els que es realitzen en les pedreres d’extracció d’argiles de Vega del Moll. En aquesta pedrera s’han localitzat 16 jaciments fossilífers dels quals s’han extret més de quatre mil restes fòssils de vertebrats, destacant les restes pertanyents a dinosaures ornitòpodes emparentats amb Iguanodon. Està gran quantitat de restes fòssils, fa de la Formació Argiles Roges de Morella un dels referents en l’estudi de les comunitats de dinosaures ornitòpodes d’Europa occidental durant el Cretaci Inferior.

Leave a Reply

Your email address will not be published.