fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Borriana insta el Govern d’Espanya i al Consell a impulsar un pla amb mesures urgents de suport al sector ceràmic

Borriana insta el Govern d’Espanya i al Consell a impulsar un pla amb mesures urgents de suport al sector ceràmic

En la sessió plenària d’ahir a la nit es va aprovar una declaració institucional que inclou 19 punts.

L’Ajuntament de Borriana va aprovar en el Ple d’ahir a la nit una declaració institucional amb 19 punts en què s’alerta del risc de viabilitat que pateixen les empreses taulelleres de les comarques castellonenques per l’increment dels costos energètics. En la declaració, insten el Govern d’Espanya i el Consell a impulsar un pla amb mesures urgents de suport al sector ceràmic, per a “evitar la catàstrofe de la pèrdua d’ocupació i de tancament d’empreses que pot generar la guerra a la província de Castelló”.

L’alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, ha explicat que tots els grups municipals “coincidim a considerar que l’executiu central i l’autonòmic han de ser sensibles amb un sector que representa un dels pilars bàsics de la nostra economia”.

Un sector que, segons ha assenyalat, “està afectat greument per l’increment dels costos energètics dels últims mesos, que s’han disparat de manera exponencial des del començament del conflicte bèl·lic provocat pel govern rus de Putin”.

A la crisi del gas, indica el text aprovat, ara se suma “la de subministraments, que posa en joc tota una indústria motora de l’economia valenciana, que no pot continuar més amb aquesta incertesa a curt i mitjà termini”. I posa en relleu que aquest sector industrial “porta anys fent un gran esforç que ara més que mai necessita l’ajuda de l’administració pública”.

En la declaració institucional es reclama al Govern d’Espanya i al Consell el manteniment de les ajudes al sector ceràmic “per a poder afrontar aquesta crisi tan profunda i afegir els ERTO per costos energètics en el sector ceràmic, considerant-los com una causa de força major per a l’exoneració dels costos de la Seguretat Social”.

També urgeix a impulsar un estatut de consumidors gasointensius que reconega “les particularitats d’aquells consumidors gasistes que, com la indústria ceràmica, presenten un consum elevat i predictible”, i que s’incloga el sector ceràmic entre els beneficiaris de les mesures econòmiques anunciades

Entre altres qüestions en el document també es reclama establir una moratòria per al pagament de la devolució dels crèdits ICO concedits durant la pandèmia per a les empreses del sector ceràmic, i l’ampliació de deduccions o reduccions de l’impost especial sobre hidrocarburs.

Segons detalla la declaració institucional avalada per tots els grups municipals de Borriana, se sol·licita que el Govern d’Espanya, dins dels marges que la UE estableix, “compense els costos directes de CO₂ per a sectors intensius en energia que competeixen en el mercat internacional, per a sectors sense alternatives per a la descarbonització en el curt i mitjà termini”.

Així mateix, es demana que la tornada a la fórmula dels ICO que el govern central va utilitzar en la pandèmia, per a injectar tresoreria a les empreses, “ja que la banca de moment no l’està fent”, i se sol·licita a la Conselleria d’Economia Sostenible que dote d’una línia d’ajudes urgents i extraordinàries per a les empreses taulelleres perjudicades per la situació actual o per les pèrdues per les relacions comercials amb països com Algèria.

Leave a Reply

Your email address will not be published.