fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Entrevista a Xavi del Senyor, Portaveu de Castell贸 En Moviment a l’Ajuntament de Castell贸

Entrevista a Xavi del Senyor, Portaveu de Castell贸 En Moviment a l’Ajuntament de Castell贸

Parlem amb el representant de CSEnMov de l’actualitat pol铆tica de la capital de la Plana Alta.

L’actualitat informativa ve marcada per l’incendi ocorregut en la Serra d’Espad脿 durant els passats dies, que es podria fer perqu猫 aquests tr脿gics successos no tornaren a oc贸rrer?

Res. Per a evitar que hi haja incendis en els nostres boscos no podem fer res, ja que els incendis s贸n inherents al bosc mediterrani i formen part del seu cicle natural. De fet, algunes plantes necessiten del foc per a la seua dispersi贸 com a esp猫cie. Foc i bosc mediterrani porten mil路lennis de conviv猫ncia i les esp猫cies s’han adaptat.

Dit a莽貌, 茅s cert que en l’actualitat hi ha elements problem脿tics que mereixen la nostra atenci贸 per a cercar solucions. L’aband贸 de la vida rural ha tingut dues conseq眉猫ncies: l’increment de la massa forestal per aband贸 dels cultius i la menor pres猫ncia humana en les 脿rees rurals. Existeix, doncs, una menor utilitzaci贸 dels recursos forestals, entre d鈥檃ltres la llenya, i n鈥檋i ha menys gent treballant els camps i muntanyes que de manera indirecta vigilaven i actuaven r脿pidament davant un indici d’incendi. La realitat 茅s complexa i pretendre eliminar els incendis dels nostres boscos 茅s una quimera, per貌 a莽貌 no eximeix de responsabilitats als pol铆tics que han de cercar solucions per a minimitzar els seus efectes a trav茅s de pol铆tiques forestals honestes.

Cal apostar per la prevenci贸 i invertir en ella. Els 煤ltims anys, el govern del PP en la Generalitat ha desmantellat el sistema de prevenci贸 amb cont铆nues retallades. Ha suprimit centenars de llocs de treball en brigades de prevenci贸 i ha precaritzat la situaci贸 laboral dels brigadistes. Tot a莽貌 mentre l’ex-conseller del ram, el senyor Castellano, era destitu茂t com a delegat del govern per haver donat un tracte de favor a l’empresa Avialsa, especialitzada en l’extinci贸 d’incendis, en la contractaci贸 dels seus serveis per m茅s de 33 milions d’euros. L’extinci贸 茅s goluda. Un suculent past铆s on pegar cullerada que mou molts diners i les pol铆tiques del PP han apostat per ella abans que per la prevenci贸, no precisament amb la finalitat de minorar els efectes dels incendis. 脡s necessari disposar dels millors recursos humans i materials per a apagar els incendis, sens dubte. 脡s fonamental invertir en l鈥檈xtinci贸 dels incendis, per貌 tamb茅 cal evitar que aquests es produ茂squen i es detecten amb rapidesa i a莽貌 茅s tasca de la prevenci贸.

Cal posar tots els mitjans al nostre abast per a evitar l鈥檈speculaci贸 amb el territori despr茅s d鈥檜n incendi. Nom茅s una dada: a trav茅s de la Llei d’Acompanyament dels Pressupostos de 2014 de la Generalitat Valenciana, el PP va introduir importants canvis en la Llei d’Espais Naturals Protegits, obrint les portes a l’especulaci贸 urban铆stica en els per铆metres dels espais naturals protegits. Van modificar els usos permesos en certes zones de l’脿mbit territorial dels Plans d’Ordenaci贸 de Recursos Naturals ja aprovats, que eren bastant restringits, permetent la instal路laci贸 d’equipaments soci-culturals i esportius, explotacions ramaderes, allotjaments tur铆stics, etc. Tots ells usos no permesos en aquests terrenys fins a aqueixa data.

D’altra banda, 茅s necessari seguir informant a la gent dels riscos a trav茅s de campanyes i de l’educaci贸 ambiental, un altre dels apartats que, en pol铆tica mediambiental, m茅s ha patit les retallades del PP.

Ara b茅, crec que el que no podem pretendre 茅s mantenir les muntanyes perfectament netes com suggereixen algunes persones. 脡s exigible mantenir els marges de carreteres i pistes nets. 脡s exigible mantenir les pistes i accessos en condicions transitables per a casos d’emerg猫ncia i obrir-ne de noves si 茅s necessari, per貌 un bosc 茅s un bosc i ha de tenir tot tipus de plantes, no solament arbres. Mantenir neta una massa forestal en els termes que alguns plantegen, a m茅s d’inviable, seria un tremend error. Llevat que vulguem convertir els nostres boscos en enormes jardins.

Tornant a l’actualitat municipal, fa uns dies CsEnMov va proposar crear una auditoria del personal de l’ajuntament per a evitar la lentitud en la prestaci贸 dels serveis p煤blics. En qu猫 consistiria aquesta auditoria?

Hem escoltat al govern i a nosaltres mateixos advertir de la lentitud amb que es resolen molts expedients en l’ajuntament i de la dificultat per a desenvolupar projectes i dur-los a terme. Moltes vegades s贸n projectes que nosaltres considerem urgents per tractar-se de propostes per a atendre l’emerg猫ncia social i millorar la vida de la gent de Castell贸. En ocasions es produeixen aut猫ntics colls de botella que ralenteixen fins a la desesperaci贸 els procediments administratius. Creiem que cal intentar solucionar a莽貌.

El nou temps pol铆tic ha de caracteritzar-se per pol铆tiques on les persones siguen les protagonistes. Arrere va quedar la pol铆tica del 鈥減elotazo鈥 urban铆stic, dels grans projectes i les obres megal貌manes. A莽貌 requereix una revisi贸 de l’estructura organitzativa del personal municipal per a atendre aquestes noves necessitats. D’una banda l’ajuntament necessita una modernitzaci贸, ja anunciada, ja que segueix treballant com es treballava en el segle XIX, amb enormes quantitats de papers que s贸n, a m茅s de poc ecol貌gic, complexos d’arxivar i de lent maneig. D’altra banda necessitem saber com estan distribu茂des les treballadores municipals, delimitar les seues funcions, la seua mobilitat, en quina situaci贸 laboral es troben, etc. Nom茅s coneixent aquesta realitat podrem optimitzar els recursos humans, facilitar la seua connectivitat i destinar els recursos necessaris per a cobrir les actuals necessitats i compromisos subscrits en el Pacte del Grau.

La seua formaci贸 va preguntar al govern l’estat d’execuci贸 de les propostes ve茂nals aprovades en els 煤ltims pressupostos. Han obtingut alguna resposta?

En els darrers dies se’ns ha contestat, de manera breu, per貌 se’ns ha contestat dient-nos en quin estat d’execuci贸 es troben les diferents propostes. La nostra intenci贸 茅s que aquesta informaci贸 siga traslladada, sobretot, a les ve茂nes i ve茂ns, que s贸n els qui van fer les propostes i qui m茅s interessades estan en saber-ho. Aquesta informaci贸 no sempre arriba com hauria a les diferents Juntes de Districte. I aqueixa era la nostra intenci贸 en preguntar, traslladar als barris qu猫 havia de les seues propostes.

El seu partit s’acaba d’unir a la plataforma “No a la l铆nia de molt alta tensi贸”. A que es deu aquesta decisi贸?

Castell贸 en Moviment aposta perqu猫 Castell贸 siga una ciutat saludable per als seus habitants i ambientalment sostenible. Per a莽貌 reclamem que qualsevol intervenci贸 que puga suposar un atac a la integritat de la nostra salut i el nostre territori, al nostre ferit terme municipal, siga exhaustivament fiscalitzada i, si arriba el cas, rebutjada. La l铆nia MAT suposa una important agressi贸 injustificada, ja que no es tracta de donar resposta a una necessitat de prove茂ment d’energia als usuaris, sin贸 que s’ha projectat amb finalitats especulatives per a donar eixida a excedents de producci贸 i poder controlar els fluxos d’electricitat entre Europa i el nord d’脌frica en funci贸 dels mercats. Una ferida en el territori com la que suposa un tra莽at d’aquestes caracter铆stiques 茅s de les que no cicatritzen mai. Res en el nostre paisatge tornar脿 a ser com abans. La ferida romandr脿 fins i tot despr茅s que els verds brots dels arbres verds tornen a vestir el bosc cremat aquests dies en la Serra d’Espad脿. Pensem-ho.

Com gestionaria CsEnMov la ubicaci贸 o construcci贸 d’aquesta infraestructura? On la situaria?

En primer lloc ens replantejar铆em la seua necessitat i conveni猫ncia i ho far铆em de forma transparent, perqu猫 tothom vera de qu猫 s’est脿 parlant. Crec que si no 茅s d’inter猫s general, no hauria de dur-se a terme. Ja hem vist com projectes tamb茅 relacionats amb l’especulaci贸 energ猫tica (petroli en el Golf de Val猫ncia), s’han paralitzat gr脿cies a que la pressi贸 ciutadana ha fet veure que aqueixos projectes ni eren necessaris ni beneficiosos per a la majoria. Caldria apostar per les energies renovables en lloc de penalitzar-les com est脿 fent el govern del PP, per a facilitar l’enriquiment de les grans companyies el猫ctriques. Les portes girat貌ries funcionen, i si no que li ho pregunten als ex-presidents Gonz谩lez i Aznar.

En el cas d鈥檋aver de dur-la a terme, que ho dubte, tractaria d’enterrar la major part de trams possibles. S’est脿 fent en altres llocs. Amb el territori no haur铆em de jugar. En ell est脿 el nostre futur. L鈥檃juntament, com a instituci贸, i l鈥檃lcaldessa com a m脿xima representant, hauria de fer tanta pressi贸 com fos necess脿ria per canviar els plans actuals i unir-se a la xarxa que ja est脿 creada a les nostres comarques a trav茅s de la Plataforma No a la MAT.

Finalment, que projectes t茅 es planteja la seua formaci贸 des d’ara fins a final d’any?

Tractarem d’aconseguir unes ordenances fiscals per al 2017 molt m茅s properes al que vam acordar en el Pacte del Grau del que van estar les ordenances de 2016 i, sobre la base d’a莽貌, negociarem uns pressupostos que aprofundisquen en el seu car脿cter social.

Insistirem en la necessitat d’anar recuperant serveis p煤blics a trav茅s de les municipalizacions i esperem que per fi es redacten les bases per al concurs p煤blic de lloguer d’habitatges per a persones que ho necessiten. No estem donant la resposta al ritme que haur铆em i la llista d’espera de persones amb problemes d’habitatge creix.

Seguirem treballant en les nostres propostes per al nou PGOU, per a definir la ciutat dels pr貌xims anys, que ha de ser m茅s verda, m茅s amable amb els vianants i els ciclistes i que ha de tancar el pas als especuladors urban铆stics.

I esperem aclarir els dubtes, m茅s que raonats, que t茅 tothom fora del PP respecte al funcionament de l’anterior Fundaci贸 de Festes. Crec que ser脿 un excel路lent argument per a reclamar d’una vegada per sempre que es fa莽a una auditoria en tot l’ajuntament. No 茅s or tot el que rellueix.

Leave a Reply

Your email address will not be published.