fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

La Jana, el poble que viu el malson del deute grec

La Jana, el poble que viu el malson del deute grec

Han fet falta m茅s de 2 legislatures per a trobar el punt de partida del deute d’aquest xicotet poble, on s’ha arribat al 200% de deute. Entrevistem a l’exalcalde de La Jana.

Aquesta entrevista ha tingut resposta de l’Ajuntament de La Jana i del seu Alcalde Domingo Tol贸s.

La Jana 茅s un municipi de poc m茅s de 700 habitants situat a la comarca del Baix Maestrat, intervingut per Hisenda des de 2011 amb una retenci贸 del 50-60% per cent dels ingressos mensuals, ja que el deute pujava a la esperp猫ntica quantitat de 606.833,43鈥偓 (771 per habitant).

Foto-Domingo-Tol贸s

Domingo Tol贸s (Comprom铆s)

Hui dia a 2016 el deute ha pujat al 200% del PIB local quatre parts: els pr茅stecs que ja hi ha formalitzats, el deute amb el Ministeri d’Hisenda, dos judicis contra l’Ajuntament de la Jana i dos m茅s que estan en cam铆 i factures pendents de pagar aparentment sense consignaci贸 pressupost脿ria.

L’Alcalde Domingo Tol贸s (Comprom铆s) va declarar que “considerem molt important que es conega la situaci贸 econ貌mica de l’Ajuntament per part de la gent, especialment en aquest tema, ja que es tracta de la gesti贸 dels impostos que paguem entre tots. A m茅s, volem con茅ixer l’opini贸 de la gent. Aquesta assemblea no ser脿 un fet anecd貌tic, sin贸 que tenim la intenci贸 de convocar-la almenys una vegada l’any, per a qu猫 tot el ve茂nat puga con茅ixer l’evoluci贸 de la situaci贸 econ貌mica.”

Vam entrevistar a l’anterior alcalde de La Jana Joaquin LL脿dser (PP) que va dirigir el consistori municipal des de l’any 2011 fins al 2015, va ser molt obert a l’hora de contestar les nostres preguntes.

242342_228066050553328_706806_o

Joaquin Ll脿dser (PP)

聽S’ha dit que l’Ajuntament est脿 en una fallida t猫cnica quasi a l’estil grec, comparteix eixa opini贸?
Mai puc compartir aquesta opini贸. Evidentment, i ja ho sab铆em perqu猫 vam estar governant durant 4 anys, la situaci贸 茅s molt complicada per貌 no crec que estiguem en fallida t猫cnica. De fet durant els 4 anys vam anar pagant als prove茂dors progressivament i sense falta, van rebre les subvencions les associacions i vam pagar als treballadors. I la situaci贸, a excepci贸 de la sent猫ncia judicial respecte al constructor que no estava encara, era pitjor.

El PP va governar durant l’anterior legislatura. Com s’ha arribat en 4 anys a aquesta situaci贸?
No s’ha arribat en 4 anys a aquesta situaci贸. Ja est脿vem en ella quan vam entrar. En maig de 2011, quan vam accedir al govern de l’ajuntament de La Jana, hi havia en vigor 2 pr茅stecs de 54.100鈥偓 des de 2004 dels que quedaven 21.640鈥偓 de cadascun, 1 de 120.000鈥偓 des de 2008 del que quedaven 96000鈥偓, 1 de 22000 des de 2009 del que quedaven 19066,66, 1 de 180.000鈥偓 que es va fer per a cobrir el resultat de la sent猫ncia del jutjat i un deute en factures segons l’interventor de m茅s de 170.000鈥偓, segons auditoria interna que va fer ell dels contes. Tot aix貌, sumat s贸n 508.346,66鈥偓. Per貌 a莽貌 no va ser tot. Ens van apar茅ixer 2 sorpreses m茅s importants: per un costat el pagament a prove茂dors que va pujar un total de 362.276,26 鈧 dels quals 30.000 鈧 eren de la nostra legislatura i sorprenentment 332.276,26 鈧 eren factures que no estaven en cap lloc a l’ajuntament i que el secretari no havia informat en l’auditoria, per un altre, albarans d’instal路lacions el猫ctriques que no estaven facturats i que pujaven m茅s de 60.000鈥偓. Si sumem tot el deute, 茅s superior a 900.000鈥偓 i faltaria sumar-li el resultat de les sent猫ncies judicials. 脡s a dir, el deute ve heretat, no 茅s nou dels 4 anys 煤ltims, ve fruit de la penosa gesti贸 realitzada per l’equip de govern del PSOE on estava incl貌s com a regidor durant els darrers 6 anys el cap de llista actual del PSOE.

No es va plantejar mai fer una auditoria inicial quan van comen莽ar a governar o denunciar l’anterior consistori per les irregularitats?
Una auditoria externa 茅s una despesa molt elevada i t茅 el valor que t茅. En primer lloc, l’interventor pot fer un informe contrari a la realitzaci贸 de l’auditoria i aquesta no poder-se fer i en segon lloc, aquestes factures que ni estaven registrades ni se sabia d’elles tampoc hagueren aparegut i ens hagu茅rem quedat igual comen l’auditoria del secretari interventor. De fet, dissabte a l’assemblea de ve茂ns, l’alcalde a una pregunta d’un ve铆 sobre l’auditoria, va dir que l’empresa externa va dir que era quasi impossible fer-la per falta de dades. Cal recordar que fins al nostre acc茅s al govern, el registre d’entrada i sortida de documents de l’ajuntament de La Jana era fictici, ja que moltes coses no es registraven per no pagar interessos de demora i al final acabaven desapareixent al fons dels calaixos.
D’ac铆 que no la f茅rem i el que si vam fer, va ser demanar-la al s铆ndic de comptes per貌 sabem que van en retr脿s i que encara tardaran un parell d’anys m铆nim a fer-la. La vam sol路licitar dels darrers 12 anys, els de govern nostre tamb茅 perqu猫 no tenim cap dubte que vam actuar d’acord amb la llei i en transpar猫ncia.

[pullquote align=”right” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Ll脿dser: “l’煤nica soluci贸 茅s la paci猫ncia i la bona gesti贸 de les despeses” [/pullquote]

Com s’ha portat aquesta situaci贸 durant la transici贸 de govern de l’any passat?
La transici贸 no ha existit. Jo em vaig oferir a l’alcalde actual per parlar del que volgu茅s i a hores d’ara encara no m’ha trucat per aix貌. De fet no ens han donat despr茅s de m茅s de 6 mesos cap informe econ貌mic com ells reclam脿vem. Com sempre, prediquen el que no creuen.

Quina soluci贸 creu que t茅 l’Ajuntament de la Jana per a tornar a tindre una economia sense deutes? Quant temps pensa que fa falta?
Per al grup popular i per a mi tamb茅, l’煤nica soluci贸 茅s la paci猫ncia i la bona gesti贸 de les despeses. No creiem en nous pr茅stecs, ja que generen m茅s interessos i al final aquests acaben ofegant l’economia.
El temps pot anar enter 10 i 20 anys. Les males gestions es paguen i com la llei no ho empara, ho paguen els que venen despr茅s i la gent, no qui les fa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.