fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Marco, l’alcaldessa de Castell贸, rebutja els sondejos italians al voltant de les illes Columbretes

Marco, l’alcaldessa de Castell贸, rebutja els sondejos italians al voltant de les illes Columbretes

L’alcaldessa de Castell贸 exigeix explicacions al Govern central.

L’alcaldessa de Castell贸, Amparo Marco, ha manifestat el seu “rebuig contundent” davant la informaci贸 sobre els sondejos ac煤stics que pret茅n realitzar l’Institut Nazionale di Oceanografia Sperimentale, d’It脿lia, en el mar Mediterrani, a l’entorn de les illes Columbretes. Marco rebutja una eventual realitzaci贸 de prospeccions petroliers i recorda l’oposici贸 pol铆tica i ciutadana fa uns anys contra el que es considera una agressi贸 mediambiental que atempta contra els interessos patrimonials del municipi.

“Castell贸 ha expressat, per activa i per passiva el seu rebuig a la cerca de petroli en les nostres costes. L’Ajuntament vol protegir el seu patrimoni natural i evitar unes pr脿ctiques agressives en un espai natural tan ric com el de les Columbretes”, ha indicat. “Hem de fer front a esta amena莽a que danyar脿 el medi natural i causar脿 perjudicis al turisme i a la pesca, dos sectors econ貌mics rellevants per a la ciutat”, destaca.

En eixe sentit, Marco exigeix explicacions al Govern de Rajoy sobre els permisos concedits al projecte Medsalt-2 per a realitzar sondejos en el litoral. La metodologia de les recerques que es pretenen realitzar pot resultar lesiva per a l’ecosistema mar铆, en contemplar-se la possibilitat de llan莽ar trets d’aire comprimit en el fons mar铆, que podrien afectar a la fauna, en tractar-se d’una zona clau per a la migraci贸 de cetacis, la cria de tonyina roja, les tortugues marines i amb destacades comunitats vegetals.

L’Alian莽a Mar Blava, una organitzaci贸 dedicada a impedir les prospeccions petrolieres en el Mediterrani, alerta que despr茅s dels presumptes interessos cient铆fics argumentats s’amaga un inter猫s de companyies petrolieres. En el mandat anterior, la multinacional Cairn Energy tenia intenci贸 d’executar sondejos a 25 quil貌metres de la reserva de les Columbretes. La sensaci贸 generalitzada entre pescadors, ecologistes i la majoria de partits pol铆tics era que els treballs d’exploraci贸 marina per a cercar petroli danyaven de forma irreversible un dels paratges naturals de major valor ecol貌gic i paisatg铆stic de tot el pa铆s. La falta de rendibilitat va portar l’empresa concession脿ria a desestimar els sondejos a la recerca d’hidrocarburs.

Les illes Columbretes estan protegides a escala auton貌mica (Parc Natural des de 1988 i Reserva Natural des de 1994), estatal (Reserva Marina de Pesca des de 1990), europeu (Lloc d’Inter茅s Comunitari des de 1997 i Zona d’Especial Protecci贸 per a les Aus des de 1990) i internacional (Zona d’Especialment Protegida d’Import脿ncia per al Mediterrani des de 2001).

Leave a Reply

Your email address will not be published.