fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Puig: “Presentem el recurs davant el Constitucional contra els Pressupostos de l’Estat”

Puig: “Presentem el recurs davant el Constitucional contra els Pressupostos de l’Estat”

El President de la Generalitat, Ximo Puig, acompanyat per la consellera de Just铆cia, Gabriela Bravo, ha formalitzat davant el Tribunal Constitucional la presentaci贸 del recurs d’inconstitucionalitat del Consell de la Generalitat contra la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat per a 2016, en el qual es considera que aquesta norma impedeix a l’Administraci贸 auton貌mica la prestaci贸 de serveis p煤blics fonamentals en les condicions establides per la Constituci贸.

El President de la Generalitat, Ximo Puig, acompanyat per la consellera de Just铆cia, Gabriela Bravo, ha formalitzat davant el Tribunal Constitucional la presentaci贸 del recurs d’inconstitucionalitat del Consell de la Generalitat contra la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat per a 2016, en el qual es considera que aquesta norma impedeix a l’Administraci贸 auton貌mica la prestaci贸 de serveis p煤blics fonamentals en les condicions establides per la Constituci贸.

El President ha assenyalat, despr茅s de la presentaci贸 del recurs, que, amb ell, se cerca “rescatar una part del que ho els pertany als ciutadans de la Comunitat Valenciana”, i ha recordat que existeixen “cinc milions d’espanyols -els valencians- que se senten discriminats” per una llei que situa els serveis p煤blics de forma desigual entre unes comunitats i unes altres.

En concret, el President ha assegurat que els Pressupostos Generals de l’Estat perjudiquen a la Comunitat en dues q眉estions: la primera 茅s que el Fondo de Sufici猫ncia Global “no desenvolupa un dels seus objectius: l’equilibri entre els ciutadans d’Espanya”. En segon lloc, Puig ha denunciat que, “durant tres anys, s’ha incomplit la renovaci贸 del finan莽ament auton貌mic”, el model del qual abastava el per铆ode 2009-2013 i s’ha perllongat fins a l’actualitat.

Puig ha volgut incidir que, des de fa tres anys, “el Govern central, d’una manera arbitr脿ria, ha decidit no canviar el model, no adaptar-ho a les noves circumst脿ncies”. En aquest sentit el cap del Consell considera que “no pot existir la situaci贸 d’asimetria financera en la realitzaci贸 dels mateixos serveis p煤blics entre les diferents autonomies d’Espanya”, que, en alguns casos, dupliquen i tripliquen, la percepci贸 d’uns ingressos o uns altres respecte a la Comunitat Valenciana.

A la seua eixida del Tribunal Constitucional, el President Puig ha explicat que s’ha presentat el recurs d’inconstitucionalitat “una vegada esgotades totes les vies de di脿leg” i despr茅s d’haver demanat al president del Govern, Mariano Rajoy, i al ministre d’Hisenda, Crist贸bal Montoro, “que canviaren la seua posici贸 i que es realitzara una reuni贸 que no s’ha produ茂t”.

Vulneraci贸 de principis constitucionals
En aquest sentit, existeixen dos motius que avalen el recurs. En primer lloc, el recurs argumenta que el Fondo de Sufici猫ncia Global no compleix amb el seu objectiu per al desenvolupament de les compet猫ncies pr貌pies de la Comunitat, ni tan sols dels serveis p煤blics fonamentals, amb el que es produeix una vulneraci贸 dels articles 31.2, 157 i 158 de la Constituci贸, entre uns altres.

Cal recordar en aquest sentit que la Carta Magna, en el seu article 158, preveu la garantia d’un nivell m铆nim en la prestaci贸 dels serveis p煤blics fonamentals, que, en el cas de la Comunitat Valenciana, no podr脿 complir-se amb el finan莽ament aportat per l’Estat.

El Consell de la Generalitat ent茅n que s’incompleixen els principis i garanties que regeixen el model territorial dissenyat per la Constituci贸 pel que fa a sufici猫ncia financera, assignaci贸 equitativa de recursos p煤blics, solidaritat i equilibri econ貌mic adequat i just en tot el territori espanyol, per la qual cosa estima que la discrecionalitat pr貌pia de l’Executiu no pot fer fallida tota aqueixa arquitectura constitucional.

Amb l’aplicaci贸 del Fons de Sufici猫ncia Global de la llei de Pressupostos, la Comunitat ha d’ingressar a l’Estat 1.329 milions en concepte de Fons de Sufici猫ncia negatiu. Aquesta obligaci贸 es deriva que la Llei 22/2009, que establia el sistema de finan莽ament de les comunitats aut貌nomes, ho configura amb la finalitat de garantir a cada comunitat els seus recursos anteriors. Aqueix criteri de c脿lcul va perjudicar i perjudica a la Comunitat Valenciana, doncs la mant茅 amb un nivell de recursos i despeses clarament inferiors a la mitjana i li obliga en 2016 fins i tot a retornar uns ingressos que necessita per a finan莽ar el seu menor nivell de despesa per habitant.

Referent a a莽貌, en els Pressupostos de l’Estat per a 2016 no s’estableix una assignaci贸 a la Comunitat Valenciana en funci贸 del volum dels serveis i activitats estatals que ha assumit, amb el que es produeix un evident desviament respecte del nivell mitj脿 en la resta del territori nacional.

En definitiva, a la Comunitat se li aplica un Fons de Sufici猫ncia negatiu, a pesar que les consignacions dels Pressupostos no arriben a cobrir els serveis p煤blics fonamentals.

Pr貌rroga arbitr脿ria del sistema de finan莽ament
En segon lloc, el recurs tamb茅 es funda que la pr貌rroga del sistema de finan莽ament vulnera el bloc de constitucionalitat i no d贸na empara a les previsions dels Pressupostos Generals de l’Estat 2016 en relaci贸 amb els fons de finan莽ament i les seues partides d’ingressos i despeses, la qual cosa constitueix una arbitrarietat i vulnera l’article 9.3 de la Constituci贸.

En aquest sentit, el Consell al路lega que el sistema de finan莽ament actual t茅 un car脿cter quinquennal i est脿 perllongant els seus efectes m茅s enll脿 del previst en la Llei 22/2009 sense base jur铆dica. Aquest car脿cter quinquennal es veu refor莽at per diferents articles de la llei en els quals es fa refer猫ncia exclusivament al per铆ode 2009-2013. Per tant, un nou model hauria de tenir efectes des de l’1 de gener de 2014, per貌 la realitat no ha sigut aqueixa i el model de 2009 s’ha seguit aplicant en els exercicis 2014, 2015 i 2016 per decisi贸 unilateral i no consensuada amb les comunitats aut貌nomes.

La pr貌rroga injustificada i unilateral, per part de l’Estat, d’un model previst per al quinquenni 2009-2013, suposa perpetuar un sistema de finan莽ament que no garanteix el finan莽ament, a nivell mitj脿, dels serveis p煤blics fonamentals a la Comunitat Valenciana, i posa en perill la sufici猫ncia financera de la Generalitat.

El recurs argumenta que la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat de 2016 incompleix les previsions de l’art. 158.1 de la Constituci贸 i de l’art. 67 de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana, i la seua normativa de desenvolupament, al no garantir el nivell d’ingressos que assegure el finan莽ament dels serveis p煤blics fonamentals a un nivell mitj脿 equiparable al del conjunt de l’Estat.

Per tant, per a donar compliment als preceptes del bloc constitucional sobre sufici猫ncia financera i igualtat d’acc茅s als serveis p煤blics fonamentals de tots els espanyols, resulta imprescindible que el Tribunal Constitucional anul路le la quantia prevista en el pressupost d’ingressos de l’Estat, per la qual cosa es refereix a l’aportaci贸 d’aquesta comunitat en l’import d’1.329,53 milions d’euros, la qual cosa implica que la transfer猫ncia d’ingressos efectius a la mateixa s’incremente en aqueix mateix import, al no descomptar-se aquesta aportaci贸 dels lliuraments a compte previstes.

Leave a Reply

Your email address will not be published.