Soler anuncia pròximes trobades amb autonomies de l’eix mediterrani per a “cercar una solució d’Estat a un problema que és d’Estat”
El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha ressaltat que des de la Comunitat “volem liderar a Espanya el canvi cap a un sistema de finançament que garantisca les necessitats bàsiques i acabe amb les colzades entre les comunitats autònomes”.
Soler ha realitzat aquestes manifestacions durant la seua intervenció en la taula redona “Solucions a la infrafinanciació autonòmica”, organitzada pel Club Trobe Manuel Broseta, en la qual han participat també el president de CIERVAL, José Vicente González, i el catedràtic de la Universitat de València i director del IVIE, Francisco Pérez.
Soler ha anunciat que per a açò “anem a mantenir trobades en els pròxims dies amb els responsables de les àrees d’hisenda de Balears, Murcia i Andalusia”, autonomies de l’eix mediterrani “amb les quals compartim el problema de la infrafinanciació”.
“El cas de la Comunitat -ha insistit el conseller- és el més greu i inequívoc perquè coincideixen infrafinanciació amb renda per càpita per sota de la mitjana nacional i balança fiscal deficitària, la qual cosa deixa a cada valencià a 260 euros per sota de la mitjana”.
“Som una autonomia pobra però estem rebent recursos com si anàrem una autonomia rica”, situació que el conseller ha qualificat de “insostenible” i ha subratllat que “hem de donar carpetada al sistema de finançament actual perquè està en joc la qualitat dels serveis públics, la nostra autonomia per a fer polítiques i el futur dels nostres fills i néts”.
Soler ha ressaltat que anem a “encapçalar un front per un nou model de finançament, realitzant una avaluació conjunta i estudiant les possibles solucions per a debatre’s i consensuar-se com a solució d’Estat perquè estem parlant d’un problema d’Estat”.
El conseller ha posat l’accent que “s’ha de posar punt final al model de finançament actual que propicia les picabaralles entre autonomies, un sistema en el qual l’Estat obri i tanca l’aixeta per a finançar administracions i no polítiques”. “Hem de parlar de tot el pastís dels recursos públics perquè el que aquests han de finançar són les polítiques, no les administracions”, ha insistit.
Soler ha insistit que “no es tracta d’imposar idees, sinó eliminar les injustícies de l’actual sistema de finançament perquè cobrisca les necessitats bàsiques”. “Unes necessitats bàsiques que no són només els tres pilars de sanitat, educació i benestar social; també habitatge social i un accés a la justícia per a tothom amb la major igualtat possible” ha subratllat.
“Per tot açò hem de lluitar, per a tenir la capacitat de poder atendre les necessitats dels valencians en condicions d’igualtat, a més poder preparar un futur per als nostres fills al mateix nivell que els poden fer la resta d’autonomies”.
“1.300 milions reivindicatius enfront d’1.600 amagats i inventats”
Durant la seua intervenció el conseller ha manifestat que els pressupostos de la Generalitat per a 2016 són “un clar exemple del canvi de prioritats de l’actual Govern per a cobrir les necessitats dels valencians a causa de les manques del model de finançament actual, posant damunt de la taula 1.300 milions reivindicatius enfront dels 1.600 amagats i inventats en els seus comptes pel govern anterior”.
“La nostra estratègia és deixar d’amagar el problema de la infrafinanciació i el maltractament financer que pateixen els valencians; tot el contrari, ho hem volgut evidenciar, posant els 1.300 milions de desfasament en els fons dins del pressupost actual i no amagant-ho en diferents partides mitjançant uns ingressos que no existien, amb la finalitat de quadrar el pressupost, com es feia en l’etapa del Partit Popular” . Més d’1.300 milions imprescindibles, ha remarcat, simplement per a mantenir el nivell de despesa de l’any anterior.
Soler ha indicat que així ho hem plasmat també a través del manifest amb les bases d’un nou model de finançament signat amb les entitats més representatives de la vida social i econòmica valenciana.
El conseller ha explicat que, a partir d’ací, ens trobem amb tres escenaris possibles respecte als 1.300 milions. “Tenim pla A, B i C” ha ressaltat. El prioritari per al Govern valencià “és un escenari A, en el qual es pacta un nou sistema amb efectes retroactius a 1 de gener, la qual cosa ens permetria tenir una quantitat superior a aqueixos 1.300 milions, si s’establira un sistema just que no maltracte als valencians”.
“El pla B passa per un nou Govern que entén la situació que pateix la Comunitat i, si no acaben les negociacions en 2016, s’habilita una aportació extraordinària per a casos singularment greus a Espanya, com és el nostre. Açò afectaria a dues o tres autonomies i la que pitjor situació té és la Comunitat” ha destacat Soler.
El conseller ha parlat d’un tercer escenari o pla C en el cas que no prosperen els anteriors. “Seria el mètode PP, rebre un FLA extraordinari. És un escenari que no ens agrada perquè suposa augmentar el deute i anem a barallar per que no siga necessari”.