fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Vila-real impulsa la primera xarxa estatal de ciutats mediadores junt amb l’Ajuntament sevillà de Los Palacios

Vila-real impulsa la primera xarxa estatal de ciutats mediadores junt amb l’Ajuntament sevillà de Los Palacios

La iniciativa, que compta amb el ‘Hermano Mayor’ Pedro García Aguado com a padrí, pretén impulsar la cultura de la mediació com a metodologia de resolució de conflictes i prevenció davant els creixents casos d’assetjament a les aules.

L’Ajuntament de Vila-real i el municipi sevillà de Los Palacios han signat un protocol d’intencions per a impulsar la creació d’una xarxa estatal de ciutats mediadores que arreplegue l’experiència i l’aval vila-realenc amb l’objectiu d’expandir la mediació i la formació en aquesta metodologia com a “millor fórmula per a fer front, des de la prevenció i el foment de la cultura del diàleg i la convivència, als creixents casos d’assetjament escolar o bullying que lamentablement estem vivint en els últims mesos en el país”. Amb aquesta premissa, el consistori vila-realenc i Los Palacios sumen esforços, amb el mediador Pedro García Aguado com a padrí d’excepció, en un protocol que cristal·litzarà en els pròxims mesos en un conveni al qual es podran sumar “els municipis que, com Vila-real i Los Palacios, vulguen apostar per la resolució pacífica de conflictes i el consens”.

“A Vila-real portem ja anys formant i promovent la cultura de la mediació, tant en l’entorn urbà des de la nostra unitat policial pionera o la càtedra de l’UJI com en les aules, amb les jornades d’Alumnes Mediadors, celebrades aquesta mateixa setmana, o el programa Mediem com a principals referents”, assenyala l’alcalde. “No podem ignorar els creixents casos d’assetjament escolar o bullying que hem patit en el país en els últims mesos. Com a institucions més properes als ciutadans, als ajuntaments aquesta situació ens preocupa i per açò treballem ja des de fa anys en la formació en tècniques mediadores també en l’aula, com una filosofia de convivència i relació i, per tant, també de prevenció. La xarxa estatal pot ser molt profitosa per a sumar esforços en la lluita contra aquesta situació”, agrega Benlloch.

Amb aquest objectiu, José Benlloch, ha aprofitat la visita d’una delegació de la localitat sevillana de Los Palacios, encapçalada per la tinent d’alcalde, Carmen María Molina, per a participar en les VII Jornades d’Alumnes Mediadors, per a començar a treballar en la constitució de la futura xarxa de ciutats mediadores. “Vila-real porta anys treballant en la mediació, la qual cosa ens ha convertit en un referent per a altres municipis, que ara volen col·laborar amb nosaltres”, explica Benlloch. “Els joves han d’aprendre que en la vida no hi ha vencedors ni vençuts, han d’assumir les conseqüències del que fan i aprendre a conviure, i com a Ajuntament, la nostra funció és generar convivència, perquè som l’administració més propera, i a la qual primer acudeixen els veïns a la recerca d’ajuda”, recalca el primer edil.

Per la seua banda, la tinent d’alcalde de Los Palacios indica que “el nostre municipi no té tanta experiència com Vila-real en mediació, ja que vam engegar un centre de mediació fa poc menys d’un any i, per açò, volem absorbir tota la professionalitat i l’experiència de Vila-real per a desenvolupar-la en el nostre municipi”. “És molt important la labor que s’ha desenvolupat a Vila-real per part de l’Administració i de professors, pares, alumnes, professionals i tècnics i tots els agents involucrats, alguna cosa que també requereix molta voluntat política, i em consta que hi ha per part dels representants vila-realencs, per a donar suport a aquests projectes”, destaca. Per aquest motiu, Molina indica que “des de Los Palacios vam veure a Vila-real un exemple a seguir; per açò hem signat aquest protocol i esperem que prompte s’unisquen més ajuntaments per a, entre tots, enriquir-nos mútuament i créixer”.

“Aquest protocol posa de manifest el nostre compromís de seguir treballant en la creació d’aquesta xarxa”, apunta Benlloch, “i gràcies a la cooperació de Los Palacios, aviat podrà ser una realitat”. “Anem a convidar a més ciutats que sabem que estan impulsant experiències molt potents en matèria de mediació, perquè volem aprendre d’elles, seguir creixent i posant en comú idees per a millorar i aprendre uns d’uns altres”, assegura. Després del conveni, el següent pas serà “fer els contactes necessaris per a anar al Govern d’Espanya i sol·licitar la creació de la xarxa, que llançarà un missatge per la pau, el diàleg i la convivència com a solució als conflictes”.

Per la seua banda, el mediador Pedro García Aguado, conegut pel seu programa de televisió Hermano Mayor, afirma que “la mediació està prenent cada dia més protagonisme i, possiblement, serà tinguda més en compte com a forma jurídica el dia de demà”. “Porte set anys intervenint en conflictes i el fet de poder desenvolupar una xarxa de ciutats mediadores va a servir per a obrir les portes a moltes famílies perquè puguen resoldre els conflictes sense una batalla campal, a través de l’amistós i amb el compromís arribar a acords que afavorisquen a tots”, conclou.

Leave a Reply

Your email address will not be published.