fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

El 54% dels espanyols pateixen canvis en el seu estat d’脿nim per la falta de son

El 54% dels espanyols pateixen canvis en el seu estat d’脿nim per la falta de son

L’estudi de la Fundaci贸 M贸nica Duart i l’UJI ha determinat que el 39% de la poblaci贸 t茅 una mala qualitat de son.

Els resultats de l’estudi 芦Son i Benestar禄 de la Fundaci贸 M贸nica聽Duart聽i la Universitat Jaume I de Castell贸 confirmen que el 54% dels espanyols pateixen alteracions en el seu estat d’脿nim degut a la falta de son. La investigaci贸 tamb茅 ha determinat que fins a un 39% dels espanyols experimenten una dolenta o molt mala qualitat de somni en el seu dia a dia.

Les conclusions d’aquest estudi, realitzat pel grup d’investigaci贸聽Labpsitec, s’han presentat en Caixaforum Val猫ncia amb la participaci贸 de la presidenta de la Fundaci贸 de la Son, M贸nica聽Duart, i les directores del projecte, Azucena Garc铆a Palacios, directora de聽Labpsitec聽i professora de l’UJI, i Cristina Botella, fundadora de聽Labpsitec聽i professora em猫rita de l’UJI, considerada la primera investigadora a nivell nacional en Psicologia Aplicada.

芦Els resultats que exposa aquesta investigaci贸 s贸n una prova m茅s per a dedicar-li a la son la import脿ncia que t茅. La falta de descans repercuteix en tots els apartats de la nostra vida, des d’en la nostra salut mental fins i tot en el nostre rendiment laboral禄, explica M贸nica聽Duart.

Les directores de l’estudi de聽Labpsitec聽han assenyalat que els problemes de son prevalen entre tota la poblaci贸, independentment del seu grup d’edat. En aquesta l铆nia, les investigadores insisteixen en la necessitat de conscienciar, avaluar i abordar aquest problema, que fins i tot arriba a causar somnol猫ncia durant el dia a un 36% dels enquestats.

Un any m茅s d’investigaci贸
El projecte entre la Fundaci贸 de la Son i l’UJI va n脿ixer l’any passat amb la finalitat de fomentar la investigaci贸 de la son saludable en la societat espanyola, una de les l铆nies d’acci贸 principals de l’entitat sense 脿nim de lucre. Dins d’aquest estudi el grup聽Labpsitec聽ha desenvolupat materials amb contingut en l铆nia per a la promoci贸 del descans i el benestar que combinen la sensibilitzaci贸 d’aquest problema amb l’煤s de les TICs a trav茅s d’aquests m貌duls digitals per a arribar al major nombre de persones.

A causa de l’alta participaci贸 en l’estudi i l’猫xit d’aquestes eines, presentades en la trobada organitzada per la Fundaci贸 de la Son en Caixaforum Val猫ncia, l’entitat pel descans i l’UJI renoven el seu comprom铆s durant un any m茅s.

En aquest pr貌xim any totes dues entitats continuaran analitzant de manera exhaustiva la qualitat de la son dels espanyols i les seues greus implicacions en la salut. Com a noves l铆nies d’estudi, la Fundaci贸 de la Son avan莽a la possibilitat d’aplicar aquesta an脿lisi en 脿mbits laborals especialment afectats per la falta de son com el dels conductors, aix铆 com a grups d’edat especialment vulnerables, com ara les persones majors o els joves.

Leave a Reply

Your email address will not be published.