Davant l’episodi de calor intensa que es viuen en aquestes dates i que va provocar que en molts llocs les temperatures es disparen fins a nivells molt elevats, és important no abaixar la guàrdia i adoptar algunes senzilles mesures de prevenció.
L’OCU recorda 10 consells bàsics que t’ajudaran a passar l’estiu amb calor, però amb salut.
1. Atent als grups de risc. Els bebès i els nens petits, les persones majors o els malalts crònics requereixen una especial atenció quan fa calor.
2. La hidratació és fonamental. Beu aigua i líquids sovint. No abusis de les begudes amb cafeïna, ni dels refrescos ensucrats. Evita l’alcohol, que afavoreix la deshidratació.
3. Vigila els teus menjars. Alimenta’t bé. Evita les grans golafres i tria plats lleugers que també contribueixin a mantenir-te hidratat. Amanides, fruita, sopes fredes com el gaspatxo, han d’ocupar un lloc preminente en els teus menús estiuencs.
4. Protegeix-te del sol. Usa crema solar, i repeteix l’aplicació diverses vegades al dia. Amb els nens extrema les precaucions, amb un factor de protecció elevat, evitant que estiguin al sol desprotegits durant molt de temps… A la platja, la piscina o el parc, no pensis que estàs fora de perill sota l’ombrel·la: aquesta deixa passar part de la radiació ultraviolada. La nostra última anàlisi demostra que en el mercat hi ha bons productes:
5. Millor a l’ombra. Procura romandre en llocs frescos, a l’ombra o climatitzats, evita exposar-te als rigors caniculars quan no sigui necessari. Recorda que quan fa molta calor cal reduir l’activitat física i evitar realitzar esports a l’aire lliure en les hores centrals del dia.
6. Vestit enfront de la calor. Usa roba lleugera, folgada, de teixits transpirables. Tria calçat còmode, que deixi “respirar” als teus peus i que no et faci mal.
7. No t’oblidis de la màscara: recórrer a la màscara és, juntament amb el respecte a la distància de seguretat i una rentada freqüent de mans, la millor manera de contribuir a frenar la expansion de la COVID-19. Per això, encara que et faci calor, encara que t’atabali… usa la màscara sempre que sigui necessari, i posa-te-la bé. En la nostra anàlisi de màscares quirúrgiques i higièniques de supermercat hem comprovat que hi ha bons productes que asseguren una bona respirabilidad.
8. Compte al cotxe. Intenta aconseguir una bona temperatura interior, perquè la calor excessiva provoca somnolència (i els consegüents accidents). Compte amb nens, majors o malalts, i també amb les mascotes: el cop de calor pot ser fatal. Convé tenir també en compte, en el cas de cotxes detinguts, que aquests poden aconseguir grans temperatures en solo uns minuts.
9. Farmaciola. Mantingues les teues medicines en un lloc fresc, perquè no els afecte la calor. Encara que moltes aguanten perfectament temperatures elevades, altres fàrmacs són especialment sensibles als graus de més. Assabenta’t de com conservar-los.
10. Si fa falta, veu al metge. Davant l’aparició de símptomes que puguen haver estat provocats per les altes temperatures (sequedat, pell enrogida, pols feble i/o accelerat, mal de cap, malestar general, confusió, etc.), no dubtis a sol·licitar assistència mèdica.