fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Ajornament de les fogueres de Sant Joan, festes oficials de la ciutat d’Alacant

Ajornament de les fogueres de Sant Joan, festes oficials de la ciutat d’Alacant

S’ha pres esta decisi贸 per a garantir la seguretat ciutadana davant la pand猫mia.

La situaci贸 d’emerg猫ncia que vivim motivada per la crisi del COVID-19, la prioritat de salvar vides per damunt de qualsevol altra consideraci贸, la incertesa del temps en qu猫 les mesures de confinament puguen prolongar-se i l’evid猫ncia que qualsevol mesura que s’adopte ha de fer-se des de la responsabilitat i mesurant escrupolosament les conseq眉猫ncies directes que t茅 per a resoldre un problema concret per貌 tamb茅 les conseq眉猫ncies indirectes que pot ocasionar, fa que hagen d’abordar-se activitats i actes que, en condicions normals, havien de celebrar-se.

Este 茅s el cas concret de les Festes Oficials d’Alacant, les Fogueres de Sant Joan. La import脿ncia que estes festes tenen a la ciutat transcendix, com tothom sap, del mer 脿mbit fester, del qual depenen la construcci贸 dels monuments, les indument脿ries, la contractaci贸 de barres, bandes de m煤sica, etc.. El sector tur铆stic en general , el comer莽, la fira taurina, la contractaci贸 de la il路luminaci贸 oficial, s贸n tamb茅 variables que cal analitzar i tindre en consideraci贸 a l’hora d’adoptar una soluci贸 que pretenga ser, la millor soluci贸 possible en estos temps d’incertesa.

Una vegada analitzats tots els escenaris possibles, i descartades les opcions que, per un motiu o l’altre, no s贸n viables, despr茅s de les reunions mantingudes amb la Federaci贸 de Fogueres i Barraques, i la resta d’agents afectats, este Ajuntament ha adoptat els seg眉ents acords:

1. S’acorda l’ajornament de la celebraci贸 de les Fogueres de Sant Joan en les dates tradicionalment programades i fixades enguany per als dies 20 a 24 de juny.

Este ajornament implica, al seu torn, el de tots els actes oficials previs a estes, com ara les Presentacions de les 51 Comissions que estaven suspeses, la Gala del Port, Elecci贸 de la Bellea del Foc adulta i infantil, les seues respectives proclamacions, com m茅s significatius.

L’evoluci贸 de la pand猫mia fa improbable que, encara que s’haguera superat l’etapa de confinament, pogueren celebrar-se la totalitat dels actes previs als dies de festa encara en l’hipot猫tic cas d’haver modificat el seu calendari acumulant-lo a la fi de maig i primera quinzena de juny, tal com
inicialment es va plantejar.

2. La celebraci贸 de les Fogueres de Sant Joan 2020 es trasllada als dies del 2 al 6 de setembre. El calendari dels actes previs imprescindibles quedaria igualment posposat i se celebrarien entre finals de juliol i primers d’agost conforme al calendari exacte que es fixar脿 en els pr貌xims dies per la Federaci贸 de Fogueres de Sant Joan i la seua Assemblea de Presidents. No obstant aix貌, es fixen els dies 25 i 26 de juliol per a la celebraci贸 de l’Elecci贸 de les Belleses del Foc, i el 31 de juliol i l’1 d’agost, per a la seua respectiva Proclamaci贸.

Per a establir estes dates alternatives d’ajornament, s’han tingut en compte
els seg眉ents factors:

鈼 El primer i principal, el d’establir un horitz贸 temporal raonable que permeta superar la crisi sanit脿ria generada pel COVID-19, i fa莽a segura la celebraci贸 de les nostres festes.

鈼 En segon lloc, atendre la preocupaci贸 l貌gica de les Comissions de Fogueres i Barraques a les quals este per铆ode de paralitzaci贸 i confinament, impedeix continuar treballant amb normalitat per a preparar les Fogueres, i donar un termini m茅s ampli perqu猫 puguen abordar els seus compromisos i obligacions.

鈼 En tercer lloc, atendre la tamb茅 l貌gica preocupaci贸 dels artistes que ja han vist com la suspensi贸 i ajornament de les Falles de Val猫ncia i, ara, la paralitzaci贸 de la seua activitat, els impossibilitaria generalment el poder tindre conclosos els monuments i complir amb els seus contractes.

鈼 En quart lloc, no interferir, ni solapar-se amb altres festes i celebracions, a Alacant i fora d’ella. Aix貌 permet, entre altres coses, que les nombroses bandes de m煤sica que acompanyen en les desfilades estiguen en aqueixes dates disponibles.

鈼 En cinqu猫 lloc, recolzar al nostre sector tur铆stic i comercial per al qual la celebraci贸 de les Fogueres suposar脿 una injecci贸 d’activitat i recursos que seran capitals per a remuntar despr茅s d’aquesta pand猫mia.

鈼 En sis茅 lloc, poder sumar celebracions com la fira taurina tan vinculades a les nostres Fogueres, o el muntatge de la il路luminaci贸 festera, tots dos factibles en les dates indicades.

鈼 En set茅 i 煤ltim lloc, no interfereix en el curs escolar l’inici del qual est脿 previst per a la segona setmana de setembre.

3. Se sol路licitar脿 al Consell de la Generalitat Valenciana que el festiu auton貌mic que s’havia acordat, precisament per les Fogueres, del 24 de juny, siga traslladat al divendres 4 de setembre.

4. Es descarta, excepte for莽a major, la suspensi贸 definitiva de les Fogueres 2020. L’escenari de perdre complet l’exercici 2020 茅s, amb difer猫ncia, i per totes les raons exposades, el pitjor de tots.

5. L’Ajuntament 茅s conscient del que aquest ajornament suposa. 脡s una decisi贸 dolorosa per貌 responsable per a l’Ajuntament, per a la Federaci贸 de Fogueres de Sant Joan, per a tota la gent del m贸n de la Festa i per a tota Alacant. 脡s una decisi贸 dif铆cil pel sobreesfor莽 que per a tots, comen莽ant per les Comissions de Fogueres i Barraques, suposar脿, per貌 tamb茅 estem conven莽uts, i aix铆 la Federaci贸 ens l’ha trasllat, que el m贸n de la festa 茅s especial, 茅s solidari, 茅s comprensiu i 茅s responsable, i no ser脿 esta ni la primera, ni la ultima vegada que ho demostre. Per aix貌, l’Ajuntament d’Alacant secundar脿 sens dubte perqu猫 les Comissions puguen afrontar esta situaci贸 excepcional, perqu猫 este esfor莽, com la lluita contra el COVID-19, 茅s cosa de tots, i nom茅s junts ho superarem.

Expressar per endavant l’agra茂ment a tots els alacantins, i a tots els festers en particular, pel seu comportament exemplar, i que els durs moments que estem vivint no apaguen mai la flama de la Festa mes Fermosa, i a la Federaci贸 de Fogueres de Sant Joan amb la qual, des de l’inici d’esta crisi sanit脿ria s’ha estat treballant dia rere dia per a adoptar la millor soluci贸 possible.

Leave a Reply

Your email address will not be published.