fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Almassora completa el trasllat dels documents municipals a l’arxiu

Almassora completa el trasllat dels documents municipals a l’arxiu

Estalviarà més de 10.000 euros a l’any en el lloguer d’una nau privada.

L’Ajuntament d’Almassora ha completat el trasllat dels documents municipals a l’arxiu situat en el soterrani de l’edifici consistorial. La labor s’ha estès durant mesos per a reunir tots els lligalls que fins avui estaven distribuïts en diferents edificis municipals. En total, 1.841,5 metres lineals de documents que ara se centralitzaran en el soterrani.

Un total 133,8 metres lineals d’arxiu històric procedien de la Casa de la Cultura, mentre que el gruix de l’arxiu es trobava guardat en un magatzem particular del carrer Sant Ferran. De fet, els operaris van haver de traslladar en dues remeses la documentació acumulada allí (1.102,84 i 604,86 metres lineals respectivament). Amb el trasllat, l’Ajuntament d’Almassora esperarà a resituar restes de patrimoni arqueològic emmagatzemats en el mateix espai per a rescindir el lloguer de 847 euros mensuals que s’ha estès durant anys.

Tres operaris del Pla Municipal d’Ocupació han col·laborat en l’últim mes per a arxivar i documentar tota la informació que arribava fins al soterrani. S’han ocupat de retolar les caixes i ordenar-les en les prestatgeries ignífugues sota la supervisió de tècnics municipals. Tal com recorden, entre els documents figuren informes procedents d’Intervenció, pressupostos, actes, etc. que a partir d’ara seran més fàcils de localitzar i conservar.

La regidora de Modernització, Merche Galí, ha recordat sobre aquest tema que la recent compra d’un mòdul informàtic “permetrà classificar de forma pràctica i rigorosa tota la documentació que fins avui corria risc de perdre’s o deteriorar-se”. En un primer moment formarà part d’un quadre de classificació i, posteriorment, es transferirà al nou arxiu informàtic, “una labor molt costosa que s’estendrà durant mesos”, segons l’edil.

Cal recordar que abans de començar el trasllat dels arxius acumulats en la Casa de la Cultura, els documents es van ruixar amb un tractament per a desinfectar el paper i eliminar insectes que pogueren danyar-ho. No en va, alguns papers de principis del segle XX es troben molt deteriorats per la falta de conservació.

La fase final del procés s’ha produït aquesta setmana amb el trasllat dels fons de la Junta Local de Festes al soterrani municipal. Fotografies i programes de festes antics conformen la major part dels arxius d’aquestes dependències, de la qual eixiran en els pròxims dies varis armaris amb documents que s’habilitaran en la casa consistorial. Tot açò quedarà reflectit en l’arxiu informàtic.

Leave a Reply

Your email address will not be published.