Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

AVETID trenca el diàleg amb la Conselleria de Cultura davant la falta de comunicació efectiva

AVETID trenca el diàleg amb la Conselleria de Cultura davant la falta de comunicació efectiva

AVETID ha fet un comunicat.

“Des d’AVETID (Associació d’Empreses d’Arts Escèniques del País Valencià), que agrupa més de 30 empreses de teatre, arts de carrer, dansa i circ, a més d’un nombre important de sales d’exhibició i producció, ens posem en contacte amb la Conselleria de Cultura per a traslladar la nostra frustració davant la falta de respostes efectives que permeten trobar solucions per assegurar la supervivència de les empreses culturals d’arts escèniques.

Des de l’inici de l’estiu passat (gairebé un any ja) venim traslladant a la nova secretària autonòmica de Cultura i a l’equip de la Conselleria, la situació de precarietat en què es troba el nostre sector productiu, agreujat estes últimes setmanes per la crisi sobrevinguda del coronavirus, que ha causat un estat agonitzant de difícil solució.

Davant la mancança de respostes efectives dels nostres representants autonòmics sobre les necessitats del sector escènic privat reclamades des de fa anys, ens veiem en l’obligació de comunicar el nostre total desencís davant la falta de solucions.

Enmig de la total incertesa per la crisi sanitària, la gota que ha fet vessar el got ha estat la recepció i posterior estudi de l’esborrany de les bases reguladores que marcaran la tendència de les ajudes sectorials en els propers anys. Des de l’associació hem comprovat que no recullen cap de les necessitats i suggeriments que AVETID va plantejar a esta Conselleria en un document previ enviat el passat mes de novembre. Les bases reguladores que ara es preparen per la Conselleria són molt més restrictives, excloents i intervencionistes que les anteriors. Al nostre entendre, i molt lluny d’enfortir l’excel·lència del sector escènic valencià, s’està premiant la precarietat de tots els sectors escènics privats (siguen emergents o consolidats). De nou, en les properes ajudes no es tindrà en compte les estructures empresarials ni la singularitat dels projectes que sostenen l’oferta cultural escènica valenciana, corrent un seriós perill de desaparició a partir de l’any vinent.

Totes les esperances que les empreses d’AVETID tenien posades en una reorientació de les directrius de col·laboració pública amb el sector privat han desaparegut al constatar que no s’han tingut en compte.

Des d’una decepció absoluta, AVETID continua defensant que sense estructures estables privades que permeten la creació, exhibició, innovació i difusió de les seues creacions, la supervivència del sector està abocada a la precarietat absoluta, quan no, al tancament en els pròxims mesos. La presidenta d’AVETID, María Ángeles Fayos ha declarat que “sempre hem advocat per la pluralitat i diversitat de les estructures empresarials, que són la base indiscutible del teixit de les arts escèniques valencianes. Són estes empreses les que nodrixen directament als professionals, ja que està demostrat que sense estes estructures privades, una gran majoria de la iniciativa escènica valenciana estaria condemnada a l’extinció “.

La realitat actual: ni mesures excepcionals, ni mesures a mig termini i molt menys a llarg termini

Excepte la proposta d’exhibició realitzada pel pla Reactivem, oferta a les sales privades per acollir tres companyies valencianes, que més que una mesura, sembla un pegat xicotet d’alleujament, no s’han contemplat ajudes directes que puguen pal·liar el tancament d’empreses (com sí que s’ha fet en altres sectors com el turístic), durant almenys sis mesos. I tal com han fet altres autonomies com la madrilenya, la basca, l’andalusa o la catalana.

És per tot això, i davant la falta d’una comunicació efectiva i útil, que ens veiem obligats a trencar el diàleg, precisament per inoperativa i ineficaç, amb la Conselleria de Cultura. AVETID ha constatat la incomprensió inexistent i la falta d’aposta per mantenir el teixit empresarial iniciat fa més de 27 anys i que ara corre un seriós perill de desaparició.

La percepció de futur de les arts escèniques valencianes és descoratjadora. La Conselleria de Cultura es distancia cada vegada més de les empreses d’arts escèniques i de les seues propostes per afrontar noves solucions. És possible que el teatre públic haja trobat la seua direcció després de molts anys de desconcert, però el sector privat no se sent ni recolzat ni reconegut.
És curiós que la nostra realitat com a empreses contrasta amb la visió i la realitat que des de Conselleria i l’IVC semblen tenir del nostre sector. Estem segurs que l’administració pública pensa que s’està duent a terme una bona gestió, mentre la veritat és que les empreses continuem avançant cap a l’abisme per falta de respostes eficaces.

Per tot això, des AVETID, fem amb esta visible mesura una crida urgent a la Conselleria i a l’IVC a realitzar un acte de responsabilitat per reconduir immediatament la seua política i les seues accions amb el sector privat amb l’objectiu de poder mantenir decentment les estructures, els llocs de treball i els projectes artístics que amb tants anys d’esforç hem aconseguit mantenir per oferir els espectacles que la nostra societat mereix.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.