fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Borriana anuncia una nova campanya d’excavacions en el refugi antiaeri de la Guerra Civil

Borriana anuncia una nova campanya d’excavacions en el refugi antiaeri de la Guerra Civil

La regidoria de Patrimoni i el departament d’Arquitectura de la Universitat de Val猫ncia acorden la realitzaci贸 de nous treballs despr茅s del descobriment de tres noves galeries durant l’煤ltim any.

La troballa de fins a tres noves galeries en el refugi de la Guerra Civil de Borriana realitzat durant l’煤ltima campanya promoguda per la regidoria de Patrimoni i la Universitat de Val猫ncia, ha obert una nova via de recerca dins dels treballs arqueol貌gics realitzats a la zona. Aix铆, l’Ajuntament ha anunciat que durant l’estiu es dur脿 a terme un nou projecte d’excavacions que servixca per con猫ixer m茅s a fons la infraestructura habilitada durant el per铆ode de la Guerra Civil per al refugi dels civils de la ciutat contra els bombardejos.

El m脿xim responsable de l’脿rea de Patrimoni de l’Ajuntament de Borriana, Vicent Granel ja ha avan莽at que 鈥渆l nostre objectiu 茅s poder realitzar aquesta tercera campanya en el refugi antiaeri durant els mesos de juliol i agost, per aprofitar que en l’猫poca estival es generen menys mol猫sties i puguem arribar a setembre amb el treball realitzat鈥. Segons ha detallat el mateix Granel 鈥渓a segona de les campanyes dutes a terme a la zona del Cam铆 d’Onda va treure a la llum la complexitat tant del refugi com d’algunes de les t猫cniques arquitect貌niques realitzades en la seva construcci贸. Tal com vam anunciar una vegada van acabar aquells treballs, ara volem anar m茅s enll脿 per con猫ixer en profunditat un dels elements arquitect貌nics claus per explicar el que va succeir durant la guerra civil a la nostra ciutat鈥.

Tal com ja s’ha fet en els dos projectes d’excavaci贸 del refugi del Cam铆 d’Onda, els treballs estan coordinats per la Universitat Polit猫cnica de Val猫ncia, des de la qual l’arquitecte Iv谩n Cabrera tornar脿 a ser l’encarregat de la direcci贸 de les noves excavacions. Cabrera explica aix铆 el detall dels treballs que aquest estiu tornaran a produir-se en el refugi: 鈥渁 part de les galeries, en la segona de les excavacions vam descobrir dos nous n铆nxols situats en el lateral del refugi, la qual cosa ens fa pensar que podem trobar m茅s exemples d’aquest tipus en la continuaci贸 de les galeries鈥. Segons ha puntualitzat Cabrera 鈥渆l problema que ens trobem va ser una solsida de terra que no permetia seguir avan莽ant, aix铆 que ara els treballs s’iniciaran amb tasques d’apuntalament de tota la zona per poder seguir retirant terra. Cal tindre en compte que aquesta zona est脿 a uns dotze metres de profunditat respecte de l’entrada del refugi, amb el que cal prendre totes les mesures de seguretat pertinents i per aix貌 apuntalar la zona 茅s el m茅s urgent鈥.

L’inici dels treballs est脿 pendent de la confirmaci贸 per part de l’empresa de construcci贸 contractada per l’Ajuntament que s’encarregar脿 d’aquestes labors, tot i que en les darreres hores ja ha instal路lat alguns dels elements de seguretat per iniciar els treballs. Encara que no s’ha pogut fixar la data concreta, s’espera que en les properes dues setmanes pugui tancar-se el calendari definitiu perqu猫 en els mesos d’estiu puga dur-se a terme de forma completa la tercera de les campanyes en un refugi antiaeri que segueix sorprenent als responsables de patrimoni 鈥減er la seva riquesa arquitect貌nica i t猫cnica, i que esperem que en un futur gens lluny脿 oferixca una possibilitat m茅s de revisitar a nivell tur铆stic i cient铆fic la hist貌ria de la ciutat en per铆odes com el de la guerra civil鈥.

Leave a Reply

Your email address will not be published.