fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Borriana exigeix al Ministeri que rectifique sobre l’ús del clorpirifos per al tractament del cotonet de Sud-àfrica

Borriana exigeix al Ministeri que rectifique sobre l’ús del clorpirifos per al tractament del cotonet de Sud-àfrica

El ple va aprovar una proposta perquè es permeta la matèria en horts totalment afectats, i que la fruita produïda es retire de la comercialització.

El ple de l’Ajuntament de Borriana, de manera unànime, va demanar aquesta setmana al Ministeri d’Agricultura que rectifique i sol·licite dins del marc normatiu de la Unió Europea l’autorització excepcional amb caràcter urgent i extraordinari de l’ús de clorpirifos o metil-clorpirifos per a lluitar contra la plaga de Delottococcus aberiae o cotonet de Sud-àfrica, si els tractaments biològics iniciats no resulten eficaços per a controlar la plaga.

L’edil d’Agricultura, Vicent Granel, ha explicat que “ja sol·licitem la mesura fa un temps i el Ministeri va decidir no fer la petició”, i ara ha precisat, “és moment que rectifiquen i autoritzen l’ús d’aquestes matèries que puguen salvar cultius als quals la lluita biològica encara no arriba”.

A més, la proposta presentada, també sol·licita que es permeta aplicar de manera extraordinària l’ús de clorpirifos o metil-clorpirifos als cultius afectats ja pel Cotonet de Sud-àfrica, i que la fruita produïda es retire del mercat, amb l’objectiu de recuperar el cultiu en menys temps. “És una mesura que ens han sol·licitat els agricultors de Borriana, i considerem que seria positiva per a poder salvar molts dels cultius afectats”, ha assegurat Granel.

L’equip de govern va plantejar en l’últim ple a tots els partits polítics confeccionar una declaració institucional amb les mateixes reivindicacions per a enviar a la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, i que també la faça arribar a l’Espanyola, per a ampliar la petició a tot l’estat.

Com a novetat, se sol·licita al Ministeri declarar “plaga de quarentena al Cotonet de Sud-àfrica, amb el que els agricultors afectats tindrien dret a una ajuda directa”.
Al costat d’això, l’Ajuntament de Borriana també reclama al Ministeri “l’adopció de mesures urgents de major importància davant la virulència que està demostrant la plaga del Delottococcus aberiae”. Entre elles l’edil d’Agricultura ha destacat l’autorització per part del Ministeri de “totes les sol·licituds que es realitzen de cria en insectaris de l’Anagyrus aberiae, i el seu posterior solta massiva per totes les zones afectades pel Delottococcus aberiae”.
El plenari així mateix constreny al ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació a “actuar i establir un pressupost per a ajudar els perjudicats per aquesta plaga per a mantenir i construir insectaris per a criar el parasitoide esmentat”. També li insta a “subvencionar la compra per al parany massiu de feromones, i incrementar el pressupost actual per a reparar els danys produïts per la citada plaga”.

Finalment, sol·licita al Ministeri que exercisca “la necessària pressió per a l’augment del control dels ports i aeroports de productes hortofructícoles tant en els estatals com en els europeus, principalment el de Rotterdam, pel qual entren els majors volums de cítrics sud-africans i de països tercers”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.