fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Borriana informa sobre les forçoses actuacions sobre l’arbrat del Clot de la Mare de Déu

Borriana informa sobre les forçoses actuacions sobre l’arbrat del Clot de la Mare de Déu

Paral·lelament, aquesta mateixa setmana s’ha dut a terme una nova campanya de plantació d’espècies autòctones en el mateix paratge natural

La Regidoria de Medi ambient de Borriana ha volgut informar amb tot detalls sobre les “labors extraordinàries realitzades durant els mesos de febrer i març del 2017 en l’arbrat que forma part del Paratge Natural del Clot de la Mare de Déu, el qual s’engloba en l’àmbit d’actuació del contracte de manteniment de jardineria que té subscrit Cespa S.A. amb l’Ajuntament de Borriana”. Tal com s’ha informat des de la mateixa empresa concessionària i com després ha explicat l’edil de l’àrea, Bruno Arnandis, les causes de l’actuació es deuen “a la detecció de nombrosos exemplars d’om de gran port, morts o en un estat de decrepitud avançada, a causa de l’edat i de la malaltia de la grafiosi, un fong que es dispersa per l’interior de l’arbre causant l’obstrucció dels gots pels quals discorre la sàvia de l’arbre, generant la debilitació de branques i posterior mort de l’arbre”. La caiguda d’arbres i branques sobre els passejos i el llit del riu s’ha acrescut durant els últims mesos, la qual cosa ha portat a prendre la decisió conjunta entre empresa i Ajuntament de “retirar tots aquells exemplars que pogueren suposar un perill per a l’ús recreatiu del paratge, donada la nombrosa afluència de transeünts i esportistes”. A més, una altra de les raons per les quals es retiren els arbres morts és per a evitar la dispersió de la malaltia a altres exemplars vius i sans.

Segons s’ha detallat des de Medi ambient, l’actuació ha consistit a realitzar un estudi previ, exemplar per exemplar, durant la tardor del 2016, data en què l’arbrat encara tenia fulla, a fi de detectar amb seguretat tots els exemplars i branques mortes. Durant aquests mesos es va dur a terme el marcatge dels exemplars morts i branques de gran grandària afeblides i esquerdades, a criteri de tècnics competents en la matèria, valorant en cada cas la necessitat d’intervenció. S’ha utilitzat marcació taronja per als arbres que s’eliminen des de la base i color verd per als exemplars amb necessitat de poda de branques trencades o en perill que es trenquen pel seu debilitament. La següent fase ha consistit en la tala dels arbres, respectant el marcatge en cada cas. Finalment, s’han retirat les restes de troncs i brancatge produïts en les operacions de tala i poda, triturant el que ha estat possible, retornant les restes al terreny, i retirant tots els residus moderables a un gestor de biomassa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.