fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Borriana inicia una campanya per a la conservaci贸 de les tortugues aut貌ctones del Clot de la Mare de D茅u

Borriana inicia una campanya per a la conservaci贸 de les tortugues aut貌ctones del Clot de la Mare de D茅u

El projecte vol posar fi als problemes provocats per l’abandonament d’esp猫cies invasores.

Borriana posa en marxa una campanya de conscienciaci贸 ciutadana per a l’estudi i la conservaci贸 de les tortugues aut貌ctones que habiten el Paratge Natural Municipal del Clot de la Mare de D茅u, concretament la tortuga d’estany (Emys orbicularis) i la tortuga de rierol (Mauremys leprosa).

Ambd贸s esp猫cies estan protegides i tenen pres猫ncia en el municipi malgrat que les seues poblacions es veuen afectades per l’abandonament incontrolat de tortugues americanes o asi脿tiques, que es popularitzen per la seua redu茂da grand脿ria, el baix preu i la poca atenci贸 que requereixen.

Des de l’脿rea de Sostenibilitat Ambiental de l’Ajuntament de Borriana, el regidor Bruno Arnandis ha assenyalat “la import脿ncia que la gent s脿pia que est脿 prohibit alliberar animals ex貌tics en espais naturals”. Si alguna persona vol desfer-se de la seua tortuga ex貌tica, “ha de telefonar al 112 perqu猫 li indiquen el que ha de fer o que la posen en contacte amb l’agent mediambiental de la zona”.

Arnandis ha indicat que en s贸n pocs els compradors que saben que estes esp猫cies de tortugues creixen fins als 30 cent铆metres i que augmentaran les seues necessitats aliment脿ries i d’espai, i tamb茅 la seua agressivitat. Tot aix貌, unit a la seua llarga longevitat, “origina que en les 煤ltimes d猫cades s’haja observat un continu i massiu abandonament d’estes tortugues en els nostres rius i aiguamolls, la qual cosa s’ha convertit en una greu amena莽a per al medi ambient peninsular”.
Retiraran les invasores.

Durant la campanya, que s’allargar脿 fins a la tardor, es realitzar脿 una investigaci贸 impulsada entre l’Ajuntament de Borriana, la Fundaci贸 Limne i la Fundaci贸 Bancaixa – Bankia, amb un cens, a trav茅s de paranys, de les esp猫cies aut貌ctones per a vore el seu estat de conservaci贸 i estimar-ne la densitat. Les invasores que es capturen, per una altra banda, es lliuraran al Centre de Recuperaci贸 de Fauna de la Conselleria.

Estudis anteriors de la Fundaci贸 Limne, entitat que du a terme la campanya, mostren, segons els seus t猫cnics, que “l’acci贸 de descastar invasores, juntament amb la realitzaci贸 d’activitats d’educaci贸 ambiental enfocades al p煤blic escolar, han generat una major conscienciaci贸 ciutadana i un menor nombre d’invasores en el Paratge, la qual cosa redunda en benefici de les esp猫cies aut貌ctones, que semblen estar recuperant-se les 煤ltimes anualitats”.

Esta campanya forma part d’un projecte m茅s ampli que du a terme la Fundaci贸 Limne en altres espais naturals de la Comunitat Valenciana, gr脿cies a una ajuda concedida en la Primera Convocat貌ria Mediambiental Fundaci贸 Bancaixa – Bankia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.