fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Borriana suma 15.000 euros a la batalla biològica contra el cotonet amb un insectari en el municipi

Borriana suma 15.000 euros a la batalla biològica contra el cotonet amb un insectari en el municipi

La Cooperativa Agrícola Sant Josep de Borriana és l’encarregada de dur a terme la construcció i el manteniment amb l’ajuda del consistori.

L’Ajuntament de Borriana aposta per la lluita biològica per a combatre una de les plagues més importants que ha afectat la citricultura valenciana i, especialment, a la comarca de la Plana com és el cotonet de Sud-àfrica. Per a la qual cosa, el consistori ha destinat 15.000 euros per a ajudar en la construcció i el manteniment d’un insectari que permetrà realitzar soltes de cryptoleamus, un insecte depredador del cotonet per a la pròxima campanya de floració de les taronges.

L’edil d’Agricultura, Vicent Granel, ha visitat les instal·lacions de l’insectari acompanyat pel director de la cooperativa, Juanvi Moros, i el tècnic, Armando Albert. Granel ha explicat que és “necessària” la posada en marxa d’aquestes iniciatives, i també que les administracions públiques “donem el nostre suport econòmicament”, ja que “per a la propera campanya haurem d’estar preparats per a vore l’abast de la plaga segons el seu desenvolupament”.

L’insectari consta de dos mòduls de 30 metres quadrats, preparats amb totes les mesures per a poder albergar i criar en concret el cryptoleamus en condicions adequades, ja que l’insectari “només s’utilitzarà inicialment per a la lluita biològica contra el cotonet”, ha precisat el regidor.

L’acord entre el consistori i la cooperativa té com a objectiu afavorir la lluita natural contra les plagues i, especialment, contra el cotonet de Sud-àfrica. Granel ha agraït a la cooperativa la instal·lació de l’insectari a Borriana i, per això, el consistori ha volgut “donar suport a una mesura que pot ajudar a tot el terme municipal de la nostra ciutat”. Així doncs, ha manifestat, “esperem que aquest any en què entrem puguem estar més preparats”.

El procediment per a la cria del cryptoleamus s’iniciarà el pròxim mes de febrer, amb una sembra de base en què es reproduirà la plaga del cotonet i, posteriorment, es realitzarà una solta de cryptoleamus a fi que es reproduïsquen, i a l’abril fer les soltes de tots els insectes obtinguts en les zones més afectades del terme municipal de Borriana.
Finalment, el responsable municipal d’agricultura ha recordat que la lluita del cotonet de Sud-àfrica “no ha d’arribar només des dels ajuntaments; per la seua part, la Generalitat Valenciana i el Ministeri també han de proposar mesures per a pal·liar una plaga que no han creat els nostres llauradors i que ens ha vingut de fora, pels escassos controls de la fruita que existeixen en països tercers”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.