fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Castell贸 anuncia les quatre confer猫ncies que explicaran la necessitat hist貌rica de recuperar el nom original de Castell贸 de la Plana

Castell贸 anuncia les quatre confer猫ncies que explicaran la necessitat hist貌rica de recuperar el nom original de Castell贸 de la Plana

El regidor Ignasi Garcia ha manifestat que “el reglament de normalitzaci贸 ling眉铆stica de l’Ajuntament, que es va aprovar en 1991, especificava que la ciutat de Castell贸 recuperaria els top貌nims en valenci脿 de la seua nomenclatura”.

El regidor de Normalitzaci贸 Ling眉铆stica de l’Ajuntament de Castell贸, Ignasi Garcia, ha presentat avui les quatre confer猫ncies que far脿 el govern municipal “per explicar la necessitat de la recuperaci贸 hist貌rica del nom original de Castell贸 de la Plana i del Grau de Castell贸”, tal com ha manifestat este. Garcia ha anunciat que la voluntat del govern 茅s portar la proposta per a la recuperaci贸 del nom hist貌ric al plenari del 31 de maig i ha indicat que “hem decidit fer estes confer猫ncies perqu猫 era evident que una part dels regidors i regidores del plenari no estava entenent, o no volia entendre, tot all貌 que ens motivava”.

L’edil de Normalitzaci贸 Ling眉铆stica ha explicat que “en el reglament de normalitzaci贸 ling眉铆stica d’este Ajuntament, que es va aprovar en 1991, en el seu punt 6 venia especificat que la ciutat de Castell贸 recuperaria els top貌nims en valenci脿 de la seua nomenclatura”. A m茅s, ha afegit que “茅s una reivindicaci贸 que ve de lluny. Ja en l’any 1964 el cronista de la ciutat S谩nchez Adell i altres il路lustres com Llu铆s Revest apostaven per recuperar el nom de la ciutat”.

D’este mode, Garcia ha expressat que “ja s贸n 27 anys esperant a fer efectiva una demanda que t茅 tot el consens acad猫mic i per recuperar la nostra hist貌ria”. L’edil ha informat que convidar脿 a tots els grups pol铆tics a estes xerrades “perqu猫 vinguen a escoltar tots els motius que hi ha i s’enterre ja d’una vegada el fet d’utilitzar la llengua com una arma pol铆tica, perqu猫 la llengua est脿 per damunt de totes les ideologies”.

La primera de les confer猫ncies ser脿 el pr貌xim 28 de mar莽 a les 18.30 hores a la Casa dels Caragols. Esta rep el nom “La denominaci贸 oficial dels municipis valencians. Estat de la q眉esti贸 i propostes de futur” i comptar脿 amb Maite Moll脿, t猫cnica superior d’Onom脿stica de l’Acad猫mia Valenciana de la Llengua, qui far脿 una visi贸 de com est脿 el tema dels top貌nims al territori valenci脿 i explicar脿 els processos que han seguit els diversos municipis del Pa铆s Valenci脿 per tal de normalitzar el top貌nim.

La segona ser脿 el 12 d’abril a les 18.30 hores a la Llotja del C脿nem i comptar脿 amb els caps del Servei de Dinamitzaci贸 Ling眉铆stica d’Almassora, C茅sar Mateu, i de l’Alcora, Guillem Castany, que explicaran com ha estat la normalitzaci贸 del top貌nim a les seues localitats, el proc茅s administratiu i els avantatges que t茅.

La tercera de les sessions es far脿 amb col路laboraci贸 amb el Servei de Lleng眉es i Terminologia de la Universitat Jaume I el 18 d’abril a la Facultat de Ci猫ncies Humanes i Socials a partir de les 12.00 hores. Esta comptar脿 amb Vicent Garcia Edo que 茅s un dels signants del manifest i 茅s doctor en hist貌ria i especialitzat en drets forals dels territoris de la Corona d’Arag贸 entre els segles XII i XIII; Llu铆s Gimeno que 茅s la persona que el govern va proposar perqu猫 realitze l’informe de la recuperaci贸 del top貌nim, doctor en filologia rom脿nica i especialista en hist貌ria de la llengua i dialectologia; i Bartomeu Prior, director del Servei de Lleng眉es i Terminologia de l’UJI.

L’煤ltima de les confer猫ncies, ‘El nom 茅s Castell贸’, es desenvolupar脿 a l’Edifici Menador el 2 de maig a les 18.30 hores, i comptar脿 amb Emilia Casanova, president de la secci贸 d’Onom脿stica de l’Acad猫mia Valenciana de la Llengua i catedr脿tic de la Universitat de Val猫ncia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.