fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Castell贸 instal路la 784 sensors per a facilitar i controlar amb una ‘App’ m貌bil gratu茂ta les places d’estacionament reservat

Castell贸 instal路la 784 sensors per a facilitar i controlar amb una ‘App’ m貌bil gratu茂ta les places d’estacionament reservat

Amparo Marco destaca els beneficis socials, ambientals i econ貌mics d’aquest projecte cofinan莽at per l’Ajuntament i els fons europeus FEDER.

La ‘app’ ParkTime converteix a la capital en una de les primeres a Espanya a disposar d’aquest sistema de gesti贸 d’aparcament per a mobilitat redu茂da, c脿rrega i desc脿rrega i taxis

Castell贸 ser脿 la segona ciutat de la Comunitat Valenciana, despr茅s de La Nucia (Alacant) i una de les deu primeres a Espanya a activar una aplicaci贸 per a dispositius m貌bils que facilitar脿 l’aparcament en les places de mobilitat redu茂da i les reservades a labors de c脿rrega i desc脿rrega, i informar脿 de la disponibilitat de places de taxi. Barcelona, Vic, Terol, And煤jar o Castellbisbal disposen d’un sistema similar a l’incorporat per la capital de la Plana, que implantaran tamb茅 Madrid i Val猫ncia. Castell贸 amplia aix铆 la utilitat d’aquesta aplicaci贸 m貌bil, que fins hui anava dirigida 煤nicament a localitzar places de l’ORA (zona blava).

La ‘app’ es diu ParkTime, 茅s gratu茂ta i est脿 disponible en Apple Store i Google Play. Gr脿cies a un sistema de sensors i geolocalitzaci贸 informa en temps real al col路lectiu de transportistes de la disponibilitat de 612 places d’aparcament de c脿rrega i desc脿rrega, indicant-los on estan les lliures i ajudant-los a localitzar-les. A m茅s ajuda a controlar el seu 煤s detectant l’ocupaci贸 de les places i el temps que porten ocupades per a determinar possibles incompliments de la normativa. D’altra banda, la ‘app’ informa de l’estat (si estan lliures o no) de 125 places d’aparcament per a Persones amb Mobilitat Redu茂da (PMR) i facilita la seua localitzaci贸, a m茅s de contribuir a fer un bon 煤s d’aquestes. En tercer lloc, ParkTime ofereix a la ciutadania informaci贸 en temps real de la disponibilitat de taxis en 47 parades de Castell贸, inclosos els per铆odes festius.

La persona usu脿ria ha de descarregar-se l’aplicaci贸, registrar-se, seleccionar l’opci贸 de Castell贸 i configurar el tipus de places que li interessa visualitzar: c脿rrega i desc脿rrega en el cas de transportistes, PMR en el de persones amb targeta de mobilitat redu茂da o taxi per a la ciutadania en general. Despr茅s d’aix貌 podr脿 veure el mapa amb les places lliures per a poder accedir a elles. La ‘app’ inclou un cercador per a centrar la cerca de places lliures en la zona que m茅s interesse a la persona usu脿ria.

L’alcaldessa de Castell贸, Amparo Marco, ha destacat que gr脿cies a aquest projecte d’inversi贸 europea “ajudem a la poblaci贸 i a les persones amb mobilitat redu茂da a trobar f脿cilment aparcament disponible, millorant aix铆 l’autonomia”. Marco ha destacat que aquest sistema “ajudar脿 tamb茅 a reduir les emissions de CO鈧 i a avan莽ar cap a un model de ciutat intel路ligent on la tecnologia es converteix en una aliada per a fer m茅s f脿cil el dia a dia”. “Aquesta aplicaci贸 茅s un exemple m茅s de com a trav茅s dels fons europeus estem millorant el dia a dia de la ciutadania”, ha indicat.

Amb 243.793 euros d’inversi贸, 茅s una de les 15 operacions materialitzades a la ciutat gr脿cies als fons europeus FEDER en el marc de l’Estrat猫gia de Desenvolupament Urb脿 Sostenible i Integrat (EDUSI). “Aquesta aplicaci贸 pionera permet guanyar temps, perqu猫 optimitza els despla莽aments”, avan莽a l’edil de Mobilitat Sostenible, Jorge Ribes, que recorda que la gesti贸 d’aquestes quasi 800 places d’estacionament reservat, distribu茂des per tots els districtes, 茅s una proposta t猫cnica contemplada en el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) de Castell贸 i ha destacat que, aquest nou sistema “permetr脿 regularitzar l’煤s que es dona a les places reservades per a persones amb mobilitat redu茂da i per a c脿rrega i desc脿rrega” i “dona resposta a les peticions traslladades des d’associacions com Cocemfe”.

Des de l’脿rea t猫cnica que ha desenvolupat el projecte expliquen que cada pla莽a t茅 un sensor que mana un senyal a la central de l’Ajuntament i dona informaci贸 de l’ocupaci贸 real de les zones.

Castell贸 disposa de 228 llic猫ncies de taxi, de 2.894 targetes d’aparcament per a PMR i, segons el PMUS, el parc de camions i furgonetes suposa el 13,84% del total del parc m貌bil, que suma 114.788 unitats. No obstant aix貌, els beneficis associats a aquesta aplicaci贸 s贸n m煤ltiples i no es limiten als col路lectius als quals va dirigida, sin贸 que s’estenen al conjunt de la ciutadania.

L’actuaci贸 t茅 un impacte social, ja que en optimitzar els despla莽aments, es redueix la congesti贸 de la ciutat en hores punta i s’afavoreix l’煤s de l’espai p煤blic i una millora de la seguretat vi脿ria, especialment en zones amb un major nombre de comer莽os. A m茅s, afavoreix l’accessibilitat urbana i el respecte per les places PMR.

Entre els beneficis ambientals figuren els lligats a la reducci贸 del tr脿nsit d’agitaci贸 provocat per l’煤s de vehicles que busquen aparcament lliure, disminuint les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle i ajudant a mitigar el canvi clim脿tic. A m茅s, el sistema de *sensorizaci贸n facilita la rotaci贸 i redueix la congesti贸 del tr脿nsit, en guiar als vehicles directament fins a la zona m茅s adequada mitjan莽ant sistemes de senyalitzaci贸 i informaci贸 en els seus dispositius m貌bils, la qual cosa contribueix tamb茅 a reduir els nivells de CO鈧 i a disminuir els accidents de tr脿nsit.

Tamb茅 t茅 un impacte positiu en el pla econ貌mic. El transport de mercaderies 茅s necessari per a la distribuci贸 de b茅ns i serveis a la ciutat i aquesta soluci贸 permet establir horaris personalitzats per a cada empresa, ordenar i distribuir l’煤s de les places de c脿rrega i desc脿rrega i acompanyar el desenvolupament econ貌mic i comercial de la ciutat fomentant una mobilitat m茅s sostenible.

Leave a Reply

Your email address will not be published.