fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Castell贸 signa el primer conveni laboral aprovat per unanimitat i amb mesures socials pioneres

Castell贸 signa el primer conveni laboral aprovat per unanimitat i amb mesures socials pioneres

脡s el primer Ajuntament que introdueix l’acumulaci贸 de permisos de maternitat i paternitat per a les fam铆lies amb un sol progenitor.

L’alcaldessa de Castell贸, Amparo Marco, ha signat aquest dimecres el nou acord laboral per al personal funcionari i el conveni col路lectiu per al personal laboral de l’Ajuntament, el primer del consistori que s’ha aprovat per l’acord un脿nime dels representants sindicals i els grups pol铆tics presents en la taula general de negociaci贸. Es tracta d’un acord que incorpora mesures pioneres a nivell nacional com l’acumulaci贸 dels permisos per a les fam铆lies monoparentals i monomarentales i el perm铆s menstrual; introdueix avan莽os per a afavorir la conciliaci贸 de la vida laboral i familiar; i contempla nous avan莽os en mat猫ria de pol铆tica social com, per exemple, l’aprovaci贸 d’ajudes econ貌miques per a Escoles Infantils d’Estiu. A l’acte de signatura del conveni, que ha tingut lloc hui a la Sala de Plens, han assistit els representants sindicals Francisco Carbo (UGT), Jose Barber谩 (CCOO), i Miguel 脕ngel Guillamon (CSIF), aix铆 com els regidors Vicent Sales (PP), Vicente Vidal (Ciutadans) i Luciano Ferrer (Vox).

L’alcaldessa ha destacat el fet que aquests acords, que estaran en vigor fins al 31 de desembre de 2025, s贸n fruit del di脿leg i que, per primera vegada, s’han aconseguit per unanimitat, la qual cosa demostra que “es tracta d’un bon acord per a tots i totes” i que, a m茅s, incorpora “importants avan莽os en mat猫ria de drets laborals i socials”. “Aquest govern municipal fa importants passos en mat猫ria de drets laborals, garanties socials i avan莽os en igualtat, incorporant al text conceptes de gran import脿ncia per a avan莽ar en la conciliaci贸 laboral i familiar, en definitiva, 茅s un text adaptat al present i amb vocaci贸 de futur”, ha manifestat.

En concret, l’acord incorpora aspectes amb els quals l’Ajuntament de Castell贸 茅s pioner com 茅s el cas de l’adequaci贸 dels permisos per a les fam铆lies monomarentals i monoparentals, una mesura que s’introdueix per primera vegada en el conveni d’un ajuntament a nivell nacional. Tamb茅 s’aprova el perm铆s menstrual, que fins hui nom茅s ha sigut aprovat i incorporat pel consistori de Girona. “Es tracta d’un acord amb el qual ens posicionem com un ajuntament innovador en mat猫ria de drets laborals i socials de les persones que treballen en aquesta casa i que, a m茅s, reconeix i recupera drets perduts en l’anterior acord”, ha apuntat.

Aix铆, els textos recullen mesures destinades a afavorir la conciliaci贸 de la vida laboral i familiar dels i les empleades, contemplant mesures espec铆fiques per a aquells emprats/as que es vegen afectats per situacions de depend猫ncia o de viol猫ncia de g猫nere. L’acord laboral tamb茅 introdueix importants mesures socials quant a increment dels conceptes i quanties dels Fons Socials. Aix铆, s’incrementen les ajudes per a estudis i, com a novetat, s’aprova una ajuda de 100 euros per a les Escoles Infantils d’Estiu que es concedir脿 a partir de 2022 per al personal amb fills/as en edat d’escolaritzaci贸 des del primer cicle d’educaci贸 infantil fins al sis茅 curs d’educaci贸 prim脿ria.

La regidora de Recursos Humans, Monica Barabas, ha destacat que els acords introdueixen per primera vegada la possibilitat del teletreball com a opci贸 laboral per a aquells llocs en els quals siga factible (un punt que haur脿 de desenvolupar-se a trav茅s d’un reglament). “Aquest acord 茅s important tamb茅 perqu猫 suposa que aquest ajuntament 茅s un dels pocs que implantar脿 el sistema de Carrera Professional com a eina per a la motivaci贸 del personal i, per tant, introdu茂m un factor de millora dels serveis p煤blics municipals”, ha explicat *Barabas. La regidora ha agra茂t el treball de tots els grups i sindicats “per a aconseguir aquest acord un脿nime que posa fi a un llarg per铆ode de negociacions”.

La regidora de Feminismes, Ver貌nica Ruiz ha manifestat que “l’Ajuntament de Castell贸 est脿 d’enhorabona perqu猫 ha aprovat el conveni col路lectiu per unanimitat de totes les parts”. De fet, l’edil ha destacat que, amb aquest conveni “guanyem i avancem en pol铆tiques socials i laborals”. Ruiz tamb茅 ha ressenyat que: “脡s de just铆cia la ingent tasca que han fet els t猫cnics i t猫cniques de la casa, el treball fet per la regidora de Recursos Humans i els seus predecessors, i tamb茅 per tot el desenvolupat pels sindicats”.

“Hui vam mostrar l’esperit de di脿leg de l’Acord de Fadrell amb la signatura d’un conveni laboral de l’Ajuntament amb l’acord de tots els sindicats”, ha manifestat el regidor de Transici贸 Ecol貌gica, Fernando Navarro. El regidor ha destacat que “茅s un conveni pioner a Espanya pels seus avan莽os en conquestes de drets per a les treballadores de l’Ajuntament i afavorir la conciliaci贸, en nous drets socials, i amb la incorporaci贸 de la Carrera Professional que ha de servir per a racionalitzar i fomentar la millora continua en l’atenci贸 als treballadores i treballadors de la plantilla municipal”. “Des del govern progressista hem fet un esfor莽 pel consens en un acord clau per al futur de l’Ajuntament”, afirma Navarro.

Mesures pioneres

Entre les principals novetats que recull l’acord laboral, mesura del qual Castell贸 茅s pionera, est脿 el perm铆s per naixement, adopci贸 o acolliment en fam铆lies monoparentals. Un perm铆s que suposa que aquestes puguen acumular els permisos de maternitat i paternitat que es donen en el si d’una fam铆lia biparental. D’aquesta manera, la persona treballadora, progenitora 煤nica del seu fill/a, podr脿 acumular al seu perm铆s per naixement i cura de fill/a menor, les deu setmanes que hagueren pogut correspondre a l’altre progenitor amb la finalitat que l’o la menor es beneficie del mateix temps de cures i atenci贸 directes que haurien tingut en n脿ixer en una fam铆lia de dos progenitors.

El perm铆s menstrual recull que aquelles empleades que el precisen disposaran d’un perm铆s de huit hores mensuals, recuperable en tres mesos, per a aix貌 hauran de presentar sol路licitud degudament acreditada mitjan莽ant el corresponent informe que, expedit per facultatiu/a de l’especialitat m猫dica corresponent, especifique expressament la necessitat. L’informe tindr脿 una validesa de dos anys i haur脿 de presentar-se un nou, passat aqueix temps, en cas de persistir la necessitat.

El conveni estableix una jornada de treball m脿xima de 37,5 hores setmanals de treball efectiu de mitjana en c貌mput anual.

Amb la signatura de tots dos acords es regulen les condicions laborals d’aproximadament 1.500 empleats i empleades p煤bliques de l’Ajuntament de Castell贸 i dels seus Patronats, aix铆 com del personal laboral contractat dins del marc de programes de foment de l’ocupaci贸.

Els acords signats aquest dimecres hauran de ser aprovats per Junta de Govern Local i remesos a altres administracions per a la seua ratificaci贸.

Leave a Reply

Your email address will not be published.