fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Castelló torna a ser capdavanter amb l’aplicació de la perspectiva de gènere als ingressos municipals

Castelló torna a ser capdavanter amb l’aplicació de la perspectiva de gènere als ingressos municipals

El consistori posa en marxa un treball preliminar que determinarà les millores a introduir i implicarà diversos departaments.

L’Ajuntament de Castelló ha iniciat l’elaboració d’un estudi sobre ingressos amb enfocament de gènere, amb la voluntat d’activar polítiques que afavorisquen la igualtat i la equitat en aquest apartat de la fiscalitat municipal i permeten continuar avançant en l’aplicació de la perspectiva de gènere als pressupostos municipals. Aquesta iniciativa situa Castelló entre les ciutats pioneres a aplicar la mirada feminista a l’apartat d’ingressos dels comptes municipals.

Personal del Servei d’Igualtat d’Oportunitats (SIO), Modernització i Gestió Tributària s’ha reunit aquest matí amb la responsable de l’estudi, l’economista especialitzada en enfocament de gènere Elena Saura . En la trobada també han estat presents la regidora de Feminisme i LGTBI, Verònica Ruiz; el regidor de Hisenda, David Donate, i la regidora de Modernització i Estadística, Mónica Barabás, amb la voluntat d’evidenciar la transversalitat d’aquestes polítiques.

Ruiz ha explicat que «les polítiques tributàries solen impactar de manera molt diferent a homes i a dones i, per tant, poden afectar aspectes fonamentals de la nostra vida com les decisions laborals o de gestió de l’economia personal i familiar». «El que busquem amb aquest estudi és que aquestes polítiques no siguen discriminatòries i que la fiscalitat no supose una reducció de les oportunitats de les dones castellonenques», ha assegurat la regidora de Feminismes i LGTBI, qui ha posat l’accent en la importància de «treballar la perspectiva de gènere de manera coordinada, transversal i amb un objectiu comú: que Castelló siga un referent d’igualtat».

«Els impostos són la contribució que fa la ciutadania per tal que la societat i els sistema de serveis públics funcionen i, per això, han de ser justos i progressius i assegurar una reducció de les desigualtats i la construcció del model de societat que volem», ha conclós Ruiz.

El regidor d’Hisenda, David Donate, ha recordat que “a l’Ajuntament de Castelló ja vam ser pioners fa anys en introduir l’enfocament de gènere des del punt de vista de les despeses del pressupost municipal”. “Ara estem treballant en la definició d’una estratègica que ens permeta incorporar aquesta perspectiva també als ingressos per a continuar avançant cap a una societat més igualitària i integradora”.

Per la seua banda, la regidora de Modernització, Monica Barabás, ha posat en valor “el treball del departament de modernització per a l’elaboració d’aquest estudi aportant la informació i les dades que puguen ser necessaris per al desenvolupament del projecte”.

Cal assenyalar que aquest estudi analitzarà, des de l’enfocament de gènere, les ordenances fiscals, els preus públics, els impostos directes i indirectes, les transferències corrents, les subvencions i altres ingressos. S’estudiaran tributs com l’Impost de Bens Immobles (IBI) i l’impost sobre vehicles de Tracció Mecànica (IVTM); les taxes de residus, les de l’Escola de Matí i de Vesprada, les de mercats i les d’ocupació de via pública, així com les d’entrada de vehicles i les llicències urbanístiques. L’estudi també inclourà l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO).

L’Ajuntament de Castelló va iniciar l’any 2016 un procés per a la introducció progressiva de la perspectiva de gènere al pressupost municipal. Ho va fer amb la creació d’un grup impulsor integrat per personal de Feminismes i LGTBI, Hisenda i Transparència i Bon Govern. Aquestes polítiques parteixen de la premissa de que tota acció pressupostària, ja sigui d’ingrés o de despesa, té impacte de gènere.

Leave a Reply

Your email address will not be published.