fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Cultura de Castelló inicia els treballs d’exhumació i identificació de les fosses de víctimes del franquisme

Cultura de Castelló inicia els treballs d’exhumació i identificació de les fosses de víctimes del franquisme

La regidora Ruiz ha manifestat que “hui és un dia històric en la nostra ciutat, hui complim amb un deure que tenim com a demòcrates”.

Els treballs iniciats hui corresponen a la primera fase de les exhumacions del quadre civil del cementeri de Sant Josep de Castelló i compten amb un finançament de 15.000 euros per part de la Regidoria de Cultura.

La regidora de Cultura, Verónica Ruiz, ha realitzat este matí una primera visita a les obres d’exhumació acompanyada de la vicealcaldesa, Ali Brancal; de regidores i regidors del govern municipal; del secretari autonòmic de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Ferran Puchades; de la directora general d’Investigació, Innovació, Tecnologia i Qualitat de la Conselleria de Sanitat, Anna Àvila; dels familiars de les víctimes, dels components del Grup de Recerca per la Memòria Històrica de Castelló i de la ciutadania de Castelló.

Ruiz ha manifestat que “hui és un dia històric en la nostra ciutat, hui complim amb un deure que tenim com a demòcrates. Hui és un dia de justícia, de veritat i de reparació a Castelló. Hui hem començat els treballs d’obertura de fosses de represaliats del franquisme per a la seua identificació i lliurament als familiars”.

La regidora també ha volgut destacar que “som el primer ajuntament valencià que ho fem amb recursos propis perquè és de justícia recuperar als que van ser assassinats lluny del camp de batalla, sordament, per no renunciar mai a la seua dignitat i a la seua llibertat”.

Així, gràcies a l’equip d’arqueòlegs de l’Associació Científica Arqueoantro, que també han realitzat les exhumacions de les fosses de Paterna, es tractarà de localitzar les restes de Rafael Prades Trueba, afusellat el 21 d’agost de 1939; José Monfort Gil, assassinat el 30 de maig de 1941; i d’Eduardo Ferreres Sospedra, a qui els franquistes van matar el 24 de gener de 1940.

D’esta manera, la Regidoria de Cultura, amb la regidora Verònica Ruiz al capdavant, compleix amb el compromís que va adquirir fa un temps amb les famílies dels represaliats. A més, Ruiz ha avançat que els treballs d’exhumació seguiran endavant amb altres víctimes durant l’any 2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published.