fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Diverses trucades per la possible presència de la vespa asiàtica a Xàtiva

Diverses trucades per la possible presència de la vespa asiàtica a Xàtiva

S’ha confòs a la vespa velutina amb una autòctona de la zona.

Durant estos darrers dies, la Policia Local de Xàtiva ha rebut diverses trucades alertant sobre la posible presència de vespa asiàtica en el municipi. Després d’analitzar les espècies trobades en la zona, s’ha vist que no es tractava de la vespa velutina, sinó d’un exemplar autòcton anomenat “Megascolia Maculata Flavifrons”, les quals són inofensives si no es molesten.

Arran de tota la por creada pels ciutadans i per evitar crear alarmar socials, els agents han fet un comunicat a través de les xarxes socials explicant més detalls sobre l’exemplar trobat:

“Malgrat la seua gran grandària (uns 5 centímetres incloent les antenes) i de tractar-se del major himenòpter d’Europa, cada vegada resulta més difícil trobar-se amb un exemplar de “Megascolia maculata flavifrons”.

A diferència del que es pot pensar en veure-la per primera vegada, M. maculata és pràcticament inofensiva i no ataca a l’ésser humà, a no ser és clar que se senta amenaçada o que siga manipulada.

Posseeix un agulló imponent (només la femella) així com unes mandíbules concordes a la seua gran grandària. La seua picada en principi no revesteix major gravetat que la de qualsevol altra vespa, encara que la seua mossegada donat la grandària de les seues mandíbules sí que pot ser bastant més dolorosa. En qualsevol cas és preferible no comprovar-lo.

Pot a priori ser confosa amb Megascolia bidens, si bé esta presenta unes antenes ataronjades, mentre que en M. maculata són negres.

Es tracta d’un animal solitari que no forma colònies. El seu desenvolupament depèn en gran manera de la presència de “l’escarabat rinoceront” (Oryctes nasicornis).

La femella de Megascolia busca larves de coleòpters (escarabats), fonamentalment de l’escarabat rinoceront. Una vegada localitza una larva l’agullona, paralitzant-la, aturant el seu desenvolupament i depositant-lo en ella un ou de la qual emergirà una larva que s’alimentarà de la larva de l’escarabat.

A causa de l’ús de plaguicides i pesticides la població de l’escarabat rinoceront s’està veient reduïda dràsticament, la qual cosa repercuteix sense cap dubte en la reproducció de “Megascolia maculata”.

L’escarabat rinoceront diposita les seues larves en troncs tallats i arbres (a excepció de plantes resinoses) pel que estan lligats a entorns naturals i agrícoles, motiu pel qual és difícil trobar la “Megascolia maculata” en zones urbanes.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.