fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

EDC Natura-Fundaci贸 Omacha prepara una guia sobre la fauna de la desembocadura del riu Millars a Vila-real

EDC Natura-Fundaci贸 Omacha prepara una guia sobre la fauna de la desembocadura del riu Millars a Vila-real

L’obra, eminentment visual, incorpora m茅s de 330 fotografies en unes 100 p脿gines

“Paisatge protegit de la desembocadura del riu Millars-Fauna” 茅s el t铆tol de la nova guia que est脿 a punt de veure la llum. El llibre dirigit i dissenyat pel president de l’ONGD EDC Natura-Fundaci贸 Omacha, Julio Garc铆a Robles, est脿 destinat principalment a un p煤blic lector jove preocupat per la conservaci贸 d’aquesta extraordin脿ria zona humida castellonenca. La publicaci贸 incorpora 330 fotografies de fauna distribu茂des en unes 100 p脿gines. Ha tardat m茅s de 2 anys en finalitzar-se a conseq眉猫ncia de la dificultat a l’hora de fotografiar a bona part de les esp猫cies presents en l’espai protegit. La guia aconsegueix mostrar 320 esp猫cies, algunes conegudes per貌 moltes alienes a la gran majoria de la gent . 鈥光笻em treballat diverses persones durant m茅s de dos anys utilitzant t猫cniques diferents com s贸n la fotografia des de hide, un amagatall des d’on fer fotos a la fauna sense que ens vegen, l’observaci贸 en el camp i el foto trampeig鈥衡, explica Julio Garc铆a, fot貌graf de natura i autor principal de la guia.

Una guia amb sorpreses

La guia es pot considerar com a una actualitzaci贸 d’altres treballs realitzats anys enrere per l’Associaci贸 EDC Natura-Fundaci贸 Omacha a l’espai protegit de la desembocadura del riu Millars. Treballs tan complicats com aquest necessiten cont铆nues actualitzacions per tal d’incorporar noves esp猫cies o corroborar la desaparici贸 d’unes altres. 鈥光筆er a sorpresa nostra hem trobat un increment d’algunes esp猫cies de fauna i una disminuci贸 d’altres. Per exemple podem destacar la pres猫ncia de la fagina i de nombroses genetes. Tamb茅 hem pogut constatar la disminuci贸 important d’aus gran铆vores i cantores com les caderneres, els verderols i els gafarrons. Les rates penades tamb茅 hi han disminu茂t molt al paratge. El canvi de reg a manta a degoteig en els tarongerars amb la conseg眉ent desaparici贸 de moltes plantes que alimenten aquestes aus i l’煤s abusiu d’insecticides podrien ser la causa de la desaparici贸 tant d’aus com de rates penades鈥衡, remarca Garc铆a Robles.

La guia 茅s principalment visual i est脿 dividida en taxons. El lector trobar脿 una difer猫ncia clara entre les esp猫cies comunes, les que es troben en descens, les rares i les invasores. Malauradament tres esp猫cies invasores i nocives per a l’ecosistema del Millars com s贸n el vis贸 americ脿, el cranc roig i la tortuga d’orelles roges continuen la seua expansi贸 pel paratge protegit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.