fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

El cementeri islàmic de Morella situat al carrer Verge del Roser data entre l’any 945 i el 1020

El cementeri islàmic de Morella situat al carrer Verge del Roser data entre l’any 945 i el 1020

Destaca la troballa d’un cervell conservat durant 1.000 anys del qual s’ha fet una reproducció en 3D i podria ser el cervell més antic de tota la península.

Morella ha donat a conèixer este matí els primers estudis i conclusions de la troballa del carrer Verge del Roser amb una conferència a la Sala del Justícia de l’ajuntament. La xerrada Primeres evidències bioantropològiques d’època islàmica a Morella mostra com a partir dels cossos trobats s’han realitzat diferents estudis que mostren que la ciutat de Morella té una part de la seua història d’origen islàmic i que aquests van estar assentats en este territori. A més data la troballa entre els anys 945 i 1020 i conclou que es tractava d’un cementeri situat fora de les muralles d’aquella època.

La xerrada ha estat a càrrec de l’arqueòleg morellà Ramiro Pérez, l’arqueòloga Elisa García-Prósper i el doctor Manuel Polo. Estos han comentat la forma en què han treballat amb les restes trobades i les conclusions que han pogut extraure de les seues anàlisis. Així destaquen els estudis radiocarbònics per a datar els cossos amb molta precisió, els quals els ha realitzat un prestigiós laboratori americà. A més de la datació confirmada, també s’han donat a conèixer indicis de malalties que patien i quin tipus de dieta alimentària tenien.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha destacat que “des que es va fer la troballa es va comentar que podien ser restes islàmiques, però havíem d’esperar als estudis per a concretar i ratificar si les primeres conclusions eren certes”. L’edil ha comentat que “amb la xerrada d’avui hem conegut més detalladament la troballa que es va fer i veure una part i època de la nostra història que no es coneixia fins ara”. Rhamsés ha recordat que “quan es va realitzar la troballa va generar molta expectació entre la població i els mitjans de comunicació, així, és molt important estudiar-la per a saber més sobre la història de Morella, per on han passat tot tipus de cultures i civilitzacions”. Finalment, Rhamsés ha volgut “agrair a Ramiro, Elisa i Manuel la seua tasca, la qual no ha acabat encara, per a mostrar-nos els secrets que amaga Morella en la seua història”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.