
La reunió va servir per a conéixer l’abast de la malaltia en el sector agrari del municipi.
El Consell Agrari Municipal de Borriana ha acordat presentar una declaració institucional en què abordar la problemàtica del Cotonet de Sud-àfrica per a combatre la plaga i en què se sol·licitarà, tant al Govern central com al Govern de la Generalitat, entre altres qüestions, l’impuls de tractaments alternatius i biològics, ajudes econòmiques per als productors de cítrics i un major control en origen de les importacions, per evitar l’arribada de noves plagues.
Així ho ha avançat l’edil d’Agricultura, Vicent Granel, després de la sessió extraordinària del Consell Agrari Municipal que es va celebrar ahir a la nit en la sala de plens de l’Ajuntament de Borriana, per a conéixer la realitat i l’abast de la plaga del Cotonet de Sud-àfrica en el sector agrari de Borriana i debatre’n.
L’alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, va presidir la reunió acompanyada del regidor d’Agricultura, Vicent Granel, i de la resta de representants polítics i membres del mateix consell, al qual es va sumar l’IVIA, l’enginyer agrònom de la Cooperativa Sant Josep, Abel Regal, i el secretari general de la Unió de Llauradors, Carles Peris.
Borriana ha sigut una de les poques poblacions que ha celebrat un Consell Agrari per a abordar la situació del cotonet, i la jornada d’ahir va servir per a conéixer-ne l’estat actual i, sobretot, per a anar de la mà, conjuntament, per a lluitar per les exigències contra esta plaga.
En eixe sentit, Vicent Granel, ha explicat que des de l’equip municipal de govern “ja estem treballant en una declaració en la qual se sol·licita impulsar el desenvolupament de tractaments alternatius i biològics, ajudes econòmiques per als productors de cítrics, un major control en origen de les importacions i el tractament en fred, per a evitar l’arribada de noves plagues, ajudes per al tractament necessari per a lluitar contra la plaga, entre altres qüestions”. A estes reivindicacions, ha precisat, s’uniran les peticions dels altres partits i els agents implicats en el Consell Agrari.
Sobre este tema, l’alcaldessa ha destacat que “la unió fa la força, però és moment també de defensar els interessos de Borriana i de la seua agricultura allà on siga possible, davant la Conselleria o davant el Ministeri, perquè els tractaments i les ajudes arriben als nostres agricultors”.
Donada la importància de la plaga i la seua afecció en el sector citrícola de la Plana Baixa, i més concretament a Borriana, el tècnic de l’IVIA, Vicente Tejedo, va explicar en la reunió les característiques de la plaga del cotonet de Sud-àfrica, mentre que el tècnic agrònom de la Cooperativa Sant Josep va donar a conèixer un estudi realitzat en quasi 2.000 fanecades al terme municipal sobre l’afecció del Cotonet. De totes elles, en 760 només està afectat un 10% per la plaga, en 842 del 10 al 20%, en 227 del 20 al 30%, en 41 fanecades del 30 al 60% i en 32 més del 60%.
“És la situació actual que empitjorarà l’any que ve si els tractaments que es realitzen no són més efectius”, va exposar Abel Regal, per la qual cosa l’edil d’Agricultura va concloure que les pèrdues que es produiran a Borriana “seran molt importants, sinó este any a l’altre, mentre es treballa en la millora de la lluita biològica per a poder acabar amb la plaga”.
Per part seua, Carles Peris, de la Unió, va exigir que és el moment que els polítics a nivell europeu “defensen els interessos dels agricultors valencians, i no ens deixen una vegada més en l’estacada”. També va reclamar que es controlen els protocols d’entrada de fruita d’altres països i que, a més, “comptem amb ajudes per als tractaments del cotonet, que suposarà un sobrecost per als productors”.