fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

El Consell Agrari de Borriana acorda presentar una declaraci贸 institucional per a combatre la plaga del Cotonet de Sud-脿frica

El Consell Agrari de Borriana acorda presentar una declaraci贸 institucional per a combatre la plaga del Cotonet de Sud-脿frica

La reuni贸 va servir per a con茅ixer l’abast de la malaltia en el sector agrari del municipi.

El Consell Agrari Municipal de Borriana ha acordat presentar una declaraci贸 institucional en qu猫 abordar la problem脿tica del Cotonet de Sud-脿frica per a combatre la plaga i en qu猫 se sol路licitar脿, tant al Govern central com al Govern de la Generalitat, entre altres q眉estions, l’impuls de tractaments alternatius i biol貌gics, ajudes econ貌miques per als productors de c铆trics i un major control en origen de les importacions, per evitar l’arribada de noves plagues.

Aix铆 ho ha avan莽at l’edil d’Agricultura, Vicent Granel, despr茅s de la sessi贸 extraordin脿ria del Consell Agrari Municipal que es va celebrar ahir a la nit en la sala de plens de l’Ajuntament de Borriana, per a con茅ixer la realitat i l’abast de la plaga del Cotonet de Sud-脿frica en el sector agrari de Borriana i debatre’n.

L’alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, va presidir la reuni贸 acompanyada del regidor d’Agricultura, Vicent Granel, i de la resta de representants pol铆tics i membres del mateix consell, al qual es va sumar l’IVIA, l’enginyer agr貌nom de la Cooperativa Sant Josep, Abel Regal, i el secretari general de la Uni贸 de Llauradors, Carles Peris.

Borriana ha sigut una de les poques poblacions que ha celebrat un Consell Agrari per a abordar la situaci贸 del cotonet, i la jornada d’ahir va servir per a con茅ixer-ne l’estat actual i, sobretot, per a anar de la m脿, conjuntament, per a lluitar per les exig猫ncies contra esta plaga.

En eixe sentit, Vicent Granel, ha explicat que des de l’equip municipal de govern “ja estem treballant en una declaraci贸 en la qual se sol路licita impulsar el desenvolupament de tractaments alternatius i biol貌gics, ajudes econ貌miques per als productors de c铆trics, un major control en origen de les importacions i el tractament en fred, per a evitar l’arribada de noves plagues, ajudes per al tractament necessari per a lluitar contra la plaga, entre altres q眉estions”. A estes reivindicacions, ha precisat, s’uniran les peticions dels altres partits i els agents implicats en el Consell Agrari.

Sobre este tema, l’alcaldessa ha destacat que “la uni贸 fa la for莽a, per貌 茅s moment tamb茅 de defensar els interessos de Borriana i de la seua agricultura all脿 on siga possible, davant la Conselleria o davant el Ministeri, perqu猫 els tractaments i les ajudes arriben als nostres agricultors”.

Donada la import脿ncia de la plaga i la seua afecci贸 en el sector citr铆cola de la Plana Baixa, i m茅s concretament a Borriana, el t猫cnic de l’IVIA, Vicente Tejedo, va explicar en la reuni贸 les caracter铆stiques de la plaga del cotonet de Sud-脿frica, mentre que el t猫cnic agr貌nom de la Cooperativa Sant Josep va donar a con猫ixer un estudi realitzat en quasi 2.000 fanecades al terme municipal sobre l’afecci贸 del Cotonet. De totes elles, en 760 nom茅s est脿 afectat un 10% per la plaga, en 842 del 10 al 20%, en 227 del 20 al 30%, en 41 fanecades del 30 al 60% i en 32 m茅s del 60%.
“脡s la situaci贸 actual que empitjorar脿 l’any que ve si els tractaments que es realitzen no s贸n m茅s efectius”, va exposar Abel Regal, per la qual cosa l’edil d’Agricultura va concloure que les p猫rdues que es produiran a Borriana “seran molt importants, sin贸 este any a l’altre, mentre es treballa en la millora de la lluita biol貌gica per a poder acabar amb la plaga”.

Per part seua, Carles Peris, de la Uni贸, va exigir que 茅s el moment que els pol铆tics a nivell europeu “defensen els interessos dels agricultors valencians, i no ens deixen una vegada m茅s en l’estacada”. Tamb茅 va reclamar que es controlen els protocols d’entrada de fruita d’altres pa茂sos i que, a m茅s, “comptem amb ajudes per als tractaments del cotonet, que suposar脿 un sobrecost per als productors”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.