fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

El Museu del Taulell cataloga peces trobades al castell d’Onda

El Museu del Taulell cataloga peces trobades al castell d’Onda

Destaquen les ceràmiques d’època andalusina dels segles XI i XII i les ceràmiques medievals cristianes dels segles XIV i XV

El Museu del Taulell d’Onda està realitzant el treball d’inventari i catalogació del material arqueològic recuperat en l’última gran intervenció arqueològica duta a terme al castell d’Onda entre 2010 i 2011. L’objectiu d’aquest treball és realitzar un estudi científic de les peces trobades, a més de projectar una gran exposició de tot aquest interessant material per a la seua difusió entre els ciutadans.

El material emmagatzemat ocupa unes 250 caixes de 20 litres de capacitat, que contenen en la seua major part ceràmica, però també metalls, ossos, fusta, elements de construcció i carreus, que corresponen a vaixella i utensilis de cuina, transport i conservació d’aliments, així com il·luminació i servei de taula utilitzats pels diversos habitants que ha tingut el castell entre els segles X i XX. Entre les peces descobertes, destaquen les ceràmiques d’època islàmica (o andalusí) en relació amb els vestigis del palau descobert dels segles XI i XII. També són molt rellevants les restes de ceràmica medieval cristiana (amb pises blaves i orades) relacionada amb l’ocupació de l’Ordre de Montesa durant els segles XIV i XV.

Per a l’alcalde d’Onda, Ximo Huguet, “aquest treball de conservació és imprescindible per recuperar la història de la ciutat a poc a poc, ja que ens permetrà descobrir com es va viure al castell en les diferents èpoques i com van ser els seus habitants. A més obre la possibilitat d’ampliar en un futur l’oferta amb possibles noves exposicions. Un treball de recerca que enriqueix el nostre patrimoni i dóna valor afegit a la figura del Museu, que s’ha convertit ja en un punt de referència a nivell cultural i educatiu per als veïns i veïnes d’Onda”, ha dit.

Per la seua banda, Vicent Estall, director del Museu i dels treballs d’inventari i catalogació, ha destacat la importància de realitzar aquest procés per poder recompondre la història de la ciutat. A més, s’ha mostrat molt satisfet amb l’espai de magatzematge que proporciona el Museu, ja que “ens permet classificar i guardar còmodament tot el que anem descobrint”, ha manifestat.

El material passa per un llarg procés classificació, al qual les peces es reparteixen en diverses taules de treball, on els tècnics tracten de recompondre les peces i fragments que es puguen. A continuació, s’inventarien mitjançant una codificació sobre la mateixa peça o bé en les borses disposades per a la seua conservació. Tot el material ha de ser fotografiat i les peces i formes més rellevants es dibuixen. Finalment, es cataloga tot el material, tasca de la màxima especialització.

Leave a Reply

Your email address will not be published.