fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

El Pla General preserva els valors ambientals de la Marjaleria i respecta les edificacions existents a Castell贸

El Pla General preserva els valors ambientals de la Marjaleria i respecta les edificacions existents a Castell贸

L’esborrany del planejament urban铆stic classifica cinc tipus de s貌l per a adaptar-se a la realitat de l’脿mbit d’actuaci贸

El proc茅s de participaci贸 ciutadana en els barris del futur Pla General de Castell贸 ha abordat avui l’ordenaci贸 urban铆stica de la Marjaleria. El projecte de partida aposta per preservar els valors ambientals de la zona i respectar les edificacions existents a trav茅s de la classificaci贸 del s貌l en cinc tipus diferents: s貌l no urbanitzable d’especial protecci贸, s貌l no urbanitzable protegit, s貌l no urbanitzable com煤, 脿mbits de minimitzaci贸 d’impacte i s貌l urb脿 脿mbit Marjal; 脿mbits de minimitzaci贸 d’impacto.

L’alcaldessa de Castell贸, Amparo Marco; el regidor d’Ordenaci贸 del Territori, Rafa Sim贸, i altres regidors de l’equip de Govern com a Patricia Puerta, Ver貌nica Ruiz, Ignasi Garcia o M陋 Carmen Ribera han assistit a la reuni贸, en la qual el coordinador de l’脿rea de Desenvolupament de la Ciutat, Fernando Calduch, i la cap de Planejament Urban铆stic, Consuelo Leal, han aportat les explicacions m茅s t猫cniques. Fins al Centre Polifuncional de la Marina s’han despla莽at m茅s de 150 ve茂ns que han participat activament en una de les reunions amb m茅s p煤blic del Pla General i que s’ha desenvolupat durant m茅s de tres hores.

Amparo Marco ha fet una crida a tots els ciutadans perqu猫 participen en el proc茅s d’elaboraci贸 del Pla General i ha explicat que l’objectiu del govern local 茅s aconseguir “el millor Castell贸 per al nostre futur”. L’alcaldessa ha afirmat que “hem d’aprofitar la redacci贸 del PG per a donar una soluci贸 de consens a la Marjaleria, un problema urban铆stic, jur铆dic i social que la nostra ciutat porta arrossegant des de fa m茅s de 20 anys”. Per la seua banda, Rafa Sim贸 ha insistit en la idea de cercar una soluci贸 per a tota la Marjaleria i ha apostat per “una ordenaci贸 que regule les diferents situacions que conviuen en aquesta zona i un urbanisme sostenible que pose en valor el seu gran potencial mediambiental”.

Classificacions de s貌l

L’esborrany del document urban铆stic destaca que la “singularitat de la franja de terreny localitzada en segona l铆nia de costa resideix en la pres猫ncia d’脿rees inundades tot l’any o gran part de l’any que propicien l’aparici贸 de comunitats molt caracter铆stiques de notable import脿ncia biol貌gica”. A m茅s, assenyala que, malgrat l’antropitzaci贸, “encara es localitzen enclavaments m茅s o menys naturals, on l’antic marjal es troba menys deteriorat i en els quals es concentra la riquesa biol貌gica” pel que recomana “la seua protecci贸 i preservaci贸”.

Aquests enclavaments corresponen a les zones que en el Pla General es plantegen com a s貌l no urbanitzable d’especial protecci贸, que ja apareixen classificats com a 脌rees d’Inter猫s Ambiental en l’Estudi Ambiental i Territorial Estrat猫gic, un document que forma part del Pla General. Un segon grau de protecci贸, el de s貌l no urbanitzable protegit, s’aplicaria als terrenys que conserven els valors propis d’aquesta unitat ambiental i en el qual s’aprecien construccions disseminades d’aperos i/o habitatges. Les edificacions ja existents en aquest tipus de s貌l es respectaran i es permetran obres de manteniment i conservaci贸, per貌 no es permeten ampliacions ni noves construccions, segons han explicat en la reuni贸.

Els terrenys que es proposen com a s貌l no urbanitzable com煤 compr猫n els denominats espais de transici贸 i aquells altres espais de la Marjaleria adjacents als m茅s antropitzats per貌 que no han quedat inclosos en els 脿mbits de s貌l urb脿. Igual que en l’anterior cas, es respecten les edificacions existents, es permeten obres de manteniment i conservaci贸 per貌 no ampliacions o noves construccions.

S’estableix un tipus de s貌l classificat com a 脿mbits de minimitzaci贸 d’impactes en el qual els habitatges existents, una vegada concloses les infraestructures programades per a aqueixa minimitzaci贸 d’impactes, podran ser legalitzades mitjan莽ant la sol路licitud de llic猫ncia d’obra de legalitzaci贸. En aquest tipus de s貌l, es permeten les obres de millora i conservaci贸 per貌 no noves edificacions.

Finalment, es classifiquen com a s貌l urb脿 脿mbit Marjal les agrupacions d’habitatges que tenen una estructura i morfologia de s貌l antropitzat, que coincideixen amb les actuacions integrades en s貌l urb脿 previstes en el Pla Especial de la Marjaleria, un document que quedar脿 integrat en el Pla General quan s’aprove incloses les modificacions que s’estimen o que recomanen altres administracions. Dins d’aquest s貌l urb脿 脿mbit Marjal, s’incorporen unitats d’execuci贸 que no estaven contemplades en el Pla Especial de la Marjaleria per貌 que comparteixen les mateixes caracter铆stiques, tal com avala l’Estudi Ambiental i Territorial Estrat猫gic.

Aportacions dels ve茂ns

Quan les inquietuds dels ciutadans, les q眉estions m茅s plantejades han sigut sobre les infraestructures antiinundacions i la situaci贸 de les s茅quies. En aquest sentit, Rafa Sim贸 ha recordat que “un dels eixos principals del Govern Local ha sigut la inversi贸 en infraestructures antiinundacions” i ha recordat que “en 18 mesos hem invertit 2,8 milions en aquest tipus d’obres”. El regidor tamb茅 ha anunciat que “la nostra intenci贸 茅s continuar en aquesta l铆nia, realitzant les inversions necess脿ries per a minimitzar els problemes d’inundacions com 茅s el cas del col路lector de la Primera Travessera que es realitzar脿 enguany”.

Els ve茂ns tamb茅 han traslladat als regidors la necessitat de millorar alguns vials de comunicaci贸 de la Marjaleria, com el cam铆 de la Plana, una situaci贸 que el govern local ja est脿 estudiant.

Leave a Reply

Your email address will not be published.