fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

El Ple de l鈥橝juntament de Pen铆scola sol路licitar脿 al Govern la protecci贸 definitiva de la platja Nord

El Ple de l鈥橝juntament de Pen铆scola sol路licitar脿 al Govern la protecci贸 definitiva de la platja Nord

S’elevar脿 una petici贸 formal a l’executiu central a trav茅s de la declaraci贸 institucional signada per tots els grups pol铆tics municipals.

El litoral de la prov铆ncia de Castell贸 i concretament el litoral de Pen铆scola, tant en la zona nord com en la sud, han patit els assots dels 煤ltims dos temporals coneguts com a Gl貌ria i Filomena. Lamentablement han deixat de ser una cosa excepcional per a convertir-se en un fenomen que ocorre amb una freq眉猫ncia cada vegada m茅s curta.

Just fa un any, el temporal Gl貌ria va causar greus destrosses en tota la costa del municipi.

La zona sud, que discorre des del nucli urb脿 fins a la urbanitzaci贸 Puerto Azul, es va veure especialment danyada ja que es va produir un important despreniment de l’asfalt de la carretera i del formig贸 de consolidaci贸 de la cuneta com a conseq眉猫ncia del moviment dels pilons all铆 instaurats, despr茅s del pas de Gl貌ria. Tot aix貌 ha provocat que l’Ajuntament de Pen铆scola haja de fer front a una despesa de prop de 900.000 鈧 a fi d’executar les obres necess脿ries per a la reparaci贸.

De la mateixa manera s鈥檋an invertit prop d’un mili贸 d’euros per a reparar les destrosses del temporal Gl貌ria en la zona nord, despr茅s de l’enfonsament de bona part del passeig mar铆tim, la platja danyada i pr脿cticament desapareguda, les zones de jocs infantils, esportives i passarel路les arrossegades, mobiliari urb脿 desaparegut, zones de vigil脿ncia i serveis de platges accessibles deteriorats o directament destru茂ts.

A aix貌 cal afegir la inversi贸 que el Ministeri Transici贸 Ecol貌gica va haver de fer per a restablir la platja Nord de Pen铆scola, en tota la seua extensi贸, actuaci贸 valorada en m茅s de mig mili贸 d’euros.

De cap nou i pr脿cticament un any despr茅s, han arribat les conseq眉猫ncies del temporal Filomena que, a causa de les ones que van sobrepassar els 3 metres, ha causat greus danys en la costa nord de la ciutat. La platja Nord s鈥檋a tornat a veure danyada, les passarel路les arrossegades i destru茂des, els serveis d’accessibilitat destru茂ts, una vegada m茅s.

Aquest 煤ltim temporal ha suposat un nou exemple de la gran erosi贸 d’arena que pateix la platja Nord, que est脿 protagonitzant una cont铆nua reculada “per aix貌 hem de trobar una soluci贸 estructural i definitiva, no sols actuacions conjunturals que resolen els efectes de cada temporal” reclama el mateix alcalde, Andr茅s Mart铆nez, en nom del conjunt de la corporaci贸 municipal.

Tal com recull la declaraci贸 institucional que es tramitar脿 en el Ple ordinari de dem脿, “hi ha una nova realitat i podem observar que aquests esdeveniments i situacions catastr貌fiques s贸n m茅s freq眉ents, per la qual cosa 茅s necessari que el Ministeri de Transici贸 Ecol貌gica prenga noves i definitives mesures que permeten evitar o al menys reduir les conseq眉猫ncies d’aquests fen貌mens imprevisibles”.

El text subscrit per totes les forces pol铆tiques amb representaci贸 municipal, contempla la reflexi贸 compartida que la regressi贸 de la costa 茅s una “amena莽a s猫ria” i 茅s “necessari escometre de manera immediata actuacions contundents si volem evitar que les nostres platges desapareguen”.

Aix铆, el document afirma que no es poden continuar “posant pegats” fins al seg眉ent temporal, i proposa al Govern la construcci贸 d’espigons o esculleres al llarg del litoral nord del municipi, tal com es van construir en platges d’altres municipis costaners de la prov铆ncia, amb anterioritat.

Per tot aix貌, la declaraci贸 institucional elevar脿 oficialment la petici贸 al Ministeri per a la Transici贸 Ecol貌gica, de redactar, aprovar i publicar com m茅s prompte millor el Pla Integral de Protecci贸 de la costa de la prov铆ncia.

A m茅s, sol路licita al Ministeri per a la Transici贸 Ecol貌gica que duga a terme una actuaci贸 integral a la platja Nord de la localitat, i que estudie i execute mesures destinades a pal路liar les conseq眉猫ncies de temporals futurs. Dins de les propostes, s’instar脿 al Ministeri a estudiar la possibilitat de construcci贸 de diversos espigons o esculleres en tota l’extensi贸 de la platja Nord a fi de donar una soluci贸 definitiva a la problem脿tica que centra la reivindicaci贸.

Leave a Reply

Your email address will not be published.