Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

El Servei d’Emergències Sanitàries atén 39 persones per ofegament este estiu a la Comunitat Valenciana

El Servei d’Emergències Sanitàries atén 39 persones per ofegament este estiu a la Comunitat Valenciana

En l’època estival augmenten les possibilitats de lesions per l’increment d’activitats d’oci aquàtic.

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, a través del Servei d’Emergències Sanitàries (SES), recomana extremar la precaució per a poder gaudir del bany i dels esports aquàtics i evitar així possibles ofegaments.

Des del començament de la temporada d’estiu, l’1 de juny, els equips SAMU han assistit a un total de 39 persones per ofegament en platges, embassaments i piscines de la Comunitat Valenciana. D’elles, 15 han mort i 24 han resultat ferides de diversa consideració.

En este sentit, cal recordar que un ofegament pot produir la mort, però també seqüeles greus com a lesions pulmonars o danys cerebrals irreversibles. És per això que es recomana extremar les precaucions en l’època estival a causa de l’augment de les possibilitats de lesions per l’increment d’activitats d’oci aquàtic.

Les persones expertes consideren que es poden prevenir estos accidents i disminuir les seues conseqüències seguint unes mínimes normes de seguretat. Entre les recomanacions bàsiques que la ciutadania han de seguir quan estan en un medi aquàtic, cal destacar l’elecció de llocs segurs per a banyar-se, que existisca servei de socorrisme i seguir les seues indicacions; respectar el significat de les banderes a la platja i evitar banyar-se si s’ha consumit alcohol.

El director del SES, Pere Herrera, ha afegit a estes recomanacions la necessitat d’evitar el bany immediatament després dels menjars. “La digestió pot influir que existisca major facilitat per a presentar marejos o pèrdues de consciència, com a conseqüència del mateix procés, la qual cosa pot derivar en ofegament”, ha advertit.

El director del SES ha explicat també la importància d’evitar el bany en solitari, ja que, “en cas de presentar-se un problema de salut, el temps de demora a alertar als serveis d’emergències pot ser crucial. És aconsellable que l’exercici físic durant el bany s’adapte a la mateixa condició física i a l’edat, amb la finalitat d’evitar sobreesforços, fonamentalment en adults d’avançada edat”.

Un dels col·lectius més vulnerables de sofrir ofegaments és el dels menors. En este sentit, Herrera ha insistit que “cal tenir més cuidat amb ells, especialment en les piscines. Mai s’han de deixar solos”.

Cal recordar que, en cas de presenciar un accident aquàtic, cal avisar immediatament al 112 i, si es coneix la tècnica, iniciar una reanimació cardiopulmonar bàsica fins a l’arribada dels serveis sanitaris.

Leave a Reply

Your email address will not be published.