fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

El servei municipal de Protecció Civil forma els seus voluntaris per a l’atenció d’accidents amb múltiples víctimes a Vila-real

El servei municipal de Protecció Civil forma els seus voluntaris per a l’atenció d’accidents amb múltiples víctimes a Vila-real

Un simulacre d’accident d’autobús permet posar en pràctica l’atenció psicològica que es presta als ferits i també al propi equip de resposta.

El servei municipal de Protecció Civil acaba de finalitzar un curs especialitzat en l’atenció d’accidents amb múltiples víctimes.

Els mòduls impartits han sigut els de Primer suport psicològic i Alteracions psicològiques en l’equip de resposta, que complementen la formació ja rebuda pels membres i voluntaris del cos anteriorment. Entre els conceptes que han après els integrants es troben les habilitats bàsiques en l’àmbit de l’emergència, les fases d’aplicació del primer suport psicològic, com tractar a poblacions específiques –com a estrangers, xiquets, joves, ancians i discapacitats-, quins són els símptomes d’alteracions en els afectats, l’autoprotecció de la salut mental dels intervinents i com minimitzar els efectes de l’estrès abans, durant i després de la intervenció.

“Si en els mòduls anteriors es descrivien les necessitats especials i les qualitats dels intervinents, en estos ens hem centrat en les víctimes i en els propis intervinents”, explica el responsable del servei municipal, Ismael Solsona.

En este sentit, afig que “les habilitats socials en l’àmbit de les emergències se centren en el lideratge, l’empatia, comunicació i equilibri emocional, ja que cal tenir en compte les necessitats de les víctimes i afectats, però també cal saber manejar informació diversa sobre tràmits, estat emocional, mediació, trasllat i rituals, entre altres”. Així mateix, tal com indica Solsona, es diferencien els tractaments per trams d’edats i segons les circumstàncies concretes, amb especial atenció al tractament de xiquets i adults, “a causa de les mancances que estos grups veuen acrescudes en estes situacions en les quals s’uneixen els seus propis problemes, amb els de les víctimes que els envolten, per la qual cosa es requereix un tractament personalitzat pels voluntaris”.

En l’últim mòdul s’ha tractat la detecció de símptomes que poden indicar el tipus d’ajuda que es precisa, així com el reconeixement dels problemes propis de l’intervinent per part de la resta de voluntaris participants, passant per explicar els factors relacionats amb l’incident, el context de treball i, sobretot, els personals.

“Una vegada finalitzat el curs, s’ha fet un simulacre d’accident d’autobús on han pogut aplicar allò après i on hem vist el grau d’assimilació als voluntaris”, assegura Solsona, qui explica que els participants es van enfrontar a diferents situacions, havent d’atendre a les persones menys greus sense necessitats mèdiques d’urgència i valorant les seqüeles que poden tenir les persones que pateixen estos accidents, malgrat no tenir danys físics visibles.

Leave a Reply

Your email address will not be published.