fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Els gegants de Morella participen en l’aplec de Borriana

Els gegants de Morella participen en l’aplec de Borriana

Les gegantes anomenades Seidia han participat en la presentaci贸 del llibre Seidia i Geganter d’Honor.

聽Abuseid i Seidia, els gegants i gegantes de Morella, han participat avui en el XV aplec de gegants i cabuts de Borriana. Junt amb 11 agrupacions m茅s, d’Alcal谩 de Henares, L’Alcora, Bent煤sser, Borriana, Castell贸, Navajas, Reus, Tortosa, Val猫ncia, La Vall d’Uix贸 i La Vilavella, han desfilat i ballat pels carrers de Borriana i participat en les diferents activitats programades. A m茅s, les gegantes anomenades Seidia han participat en la presentaci贸 del llibre Seidia i Geganter d’Honor, on han rebut un reconeixement.

La regidora de Tradicions, Mal煤 Blasco, tamb茅 s’ha despla莽at fins a Borriana i ha destacat que “la participaci贸 en aquesta trobada ha sigut una meravellosa experi猫ncia per veure als gegants dels diferents pobles i compartir aquesta tradici贸 que tenim en una gran part del territori”. L’edil ha explicat que “12 agrupacions hem vingut a Borriana amb motiu de l’aplec on hem participat en les desfilades i tallers durant tot el dia” i ha aprofitat per a “donar l’enhorabona a l’organitzaci贸 de l’agrupaci贸 de Gegants i cabuts de Borriana i agrair-los que ens hagen invitat a formar part d’aquest esdeveniment”.

Els gegants de Morella s贸n dels m茅s alts i antics de la prov铆ncia de Castell贸. Les quatre figures representen dues races, cultures i civilitzacions que van conviure a Morella durant molts anys. Les figures actuals s贸n de 1939 i van eixir per primera vegada en la celebraci贸 de l’Anunci d’eixe any. Habitualment es troben en l’entrada de l’ajuntament de Morella, oberta al p煤blic per a visitar-los. Actualment, participen en la process贸 del 7 de gener, festivitat de Sant Juli脿, en el Corpus Christi i el dia 15 d’agost, dia de la Mare de D茅u. Tamb茅 desfilen en les grans festes de la ciutat com l’Anunci i el Sexenni que tenen lloc cada sis anys.

Cal recordar que els noms dels gegants de Morella els van posar les xiquetes i xiquets de la ciutat a trav茅s del Consell de la inf脿ncia i l’adolesc猫ncia l’any 2014. Aix铆, els quatre noms, Artal, Rosella, Abuseid i Seidia, es van donar a con茅ixer amb una gran festa celebrada al mes d’agost d’eixe any. Finalment, cal explicar que Seidia 茅s el nom d’una hero茂na musulmana protagonista del poema hom貌nim de Joaquim Garcia Girona el qual transcorre durant la reconquesta cristiana, la qual tamb茅 es va situar a Morella l’any 1232.

Leave a Reply

Your email address will not be published.