fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Els hospitals valencians baten el seu rècord històric de donació amb 255 donants a 2019, un 6,7% més

Els hospitals valencians baten el seu rècord històric de donació amb 255 donants a 2019, un 6,7% més

L’any passat es van realitzar 552 trasplantaments en la Comunitat Valenciana i altres 50 en altres autonomies amb òrgans procedents de la nostra.

Les dades d’activitat en trasplantaments i donacions en la Comunitat Valenciana durant 2019 llancen un saldo molt positiu. Amb 255 donants, la taxa de donació es va situar l’any passat en 51,4 donants per milió de població, per damunt de la mitjana nacional (48,9) batent-se un rècord històric de donació en la Comunitat, amb un augment del 6,7%.

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha volgut agrair als familiars dels donants aqueix gest de generositat que realitzen, perquè gràcies a ells moltes persones poden arribar a portar una vida normal: “És el gest més altruista i generós que pot realitzar una persona i des de la Conselleria de Sanitat continuarem treballant per a conscienciar a la ciutadania sobre la importància de la donació d’òrgans”.

Durant l’any 2019, el 90% de les famílies valencianes van dir sí a la donació enfront del 89,2% de 2018. L’objectiu del pla Estratègic de 2016 era incrementar la donació d’òrgans en un 10% i en data de hui s’ha incrementat ja un 24%.

Barceló ha qualificat a més de “excel·lent” la col·laboració amb l’Administració de Justícia en els 45 casos en els quals va ser necessària la seua participació en el procés durant l’any 2019, que va permetre dur a terme estes donacions.

L’hospital que major nombre de donacions va registrar l’any passat va ser l’Hospital General d’Alacant, amb un total de 40 donants, seguit de la Fe, amb 34. L’Hospital Clínic de València va registrar 29 donacions i a l’Hospital General de Castelló es van produir 33 donacions convertint-se, amb una taxa de 64 donants per milió de població en una de les províncies amb major índex de donació del territori de l’Estat malgrat ser un centre hospitalari en el qual no es realitzen trasplantaments.

Dels 255 donants d’òrgans de donant cadàver registrats en 2019 (enfront dels 239 en 2018), 68 corresponen a donació en asistolia (26,6%) i 187 a mort encefàlica. “Clarament es consolida la donació en asistolia controlada en la Comunitat Valenciana després de la implantació de l’equip de ECMO mòbil que permet la realització d’esta mena de donació.

ECMO movil en 2019 va fer 20 eixides que van permetre obtindre 40 renyons, 20 fetges i 5 pulmons per a poder ser trasplantats. La Comunitat Valenciana és l’única autonomia al país que oferix cobertura de ECMO mòbil al 100% dels centres”, segons explica Rafael Zaragoza, director del Programa de Trasplantaments de la Comunitat Valenciana.

Leave a Reply

Your email address will not be published.