fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Finalitzada la restauraci贸 de les torres de Sant Francesc i La Pardala del Castell de Morella

Finalitzada la restauraci贸 de les torres de Sant Francesc i La Pardala del Castell de Morella

Les obres han suposat una inversi贸 d’1.511.895 euros i han estat impulsades pel Ministeri de Cultura i Esport.

El Ministeri de Cultura i Esport ha finalitzat les obres de restauraci贸 al Castell de Morella promogudes per la Direcci贸 General de Belles Arts a trav茅s de l’Institut del Patrimoni Cultural d’Espanya (IPCE). Aquesta intervenci贸 s’ha centrat en la zona de les torres de Sant Francesc, La Pardala i la muralla amb espitlleres amb una inversi贸 d’1.511.895 euros, la qual cosa suposa un pas m茅s en la posada en valor d’aquesta edificaci贸 hist貌rica de la ciutat de Morella.

Avui s’ha realitzat una confer猫ncia al Teatre Municipal per a explicar la intervenci贸 en aquest espai dins del Castell de Morella, aix铆 com una visita per grups. En aquesta han estat presents la subdirectora general de l’IPCE, Ana Cabrera, i l’alcalde de Morella, Rhams茅s Ripolles. D’aquesta manera, les morellanes i morellans han conegut de primera m脿 les actuacions en les torres i tots els treballs que s’han realitzat.

Rhams茅s ha destacat que “era una intervenci贸 molt necess脿ria per l’estat en qu猫 es trobava aquest espai, el qual ara torna a ser visitable”. L’edil ha explicat que “el Castell de Morella 茅s el principal monument de la ciutat i el que m茅s visitants alberga cada any, per la qual cosa 茅s molt important el seu manteniment i la rehabilitaci贸 d’aquelles zones m茅s deteriorades pel pas del temps”. Finalment, ha volgut “agrair al ministeri i l’empresa constructora el seu treball i coordinaci贸 per a rehabilitar les torres de Sant Francesc i la Pardala, un conjunt arquitect貌nic amb molta hist貌ria per a Morella” aix铆 com remarcar “la import脿ncia del conveni de gesti贸 i 煤s del Castell amb el qual esperem continuar amb nous projectes de millora en el monument”.

Conclou, per tant, una actuaci贸 d’emerg猫ncia que va comen莽ar el desembre de 2019. Ha estat executada per l’empresa constructora Urcotex, sent el cap d’obra Josep Brazo i Ram铆rez, sota la direcci贸 t猫cnica de Carlos Peinado Madue帽o (Carquero Arquitectura) i Ferm铆n Font Mezquita, amb seguiment arqueol貌gic de Novarint i assessorament de l’arquitecte Carlos Quevedo Rojas, autor del projecte.

En l’脿mbit de la muralla amb espitlleres, d’uns 70 metres de longitud i uns 14 metres d’altura en extramurs, el treball principal s’ha centrat en la consolidaci贸 estructural, al trobar-se en risc de col路lapse, aix铆 com la seua neteja i restauraci贸. En extramurs, s’han col路locat quatre contraforts, refor莽ant la fonamentaci贸 mitjan莽ant la recuperaci贸 de terreny exportat, aix铆 com el segellat i la consolidaci贸 d’esquerdes.

En intramurs, s’ha retirat un volum important de farcits de per铆ode carlista que afectava estructuralment a la muralla, apareixent nombroses restes arqueol貌giques, com els draps de t脿pia de la muralla que quedaven ocults o tres forns de cal莽. Per a la recollida d’aig眉es pluvials, principal causa de les patologies ocasionades a les f脿briques del castell, s’ha disposat un sistema de canalitzacions i paviments que dirigeixen les aig眉es a una piscina exterior existent.

A la Torre de Sant Francesc s’ha recuperat l’acc茅s mitjan莽ant l’execuci贸 de la coberta en el seu adarb annex, el seu esglaonat, i el recrescut del mur exterior parcialment derru茂t i la seua atirantat. Aix铆 mateix, s’han restaurat totes les seues f脿briques, incloses les de la rampa d’acc茅s al seu edifici annex.

A la zona de la Torre de la Pardala, s’ha realitzat el buidatge de tot el farciment fins a la cota original per poder impermeabilitzar i sistematitzar la recollida d’aig眉es en tot el seu 脿mbit, executant la coberta perduda. Tamb茅 s’ha procedit a la restauraci贸 de les f脿briques exteriors, amb curiosos troballes com boles de can贸 incrustades a la torre o un canyonera oculta.
En el mateix 脿rea, s’ha realitzat una posada en valor de les latrines al vol que quedaven poc visibles, executant una fusteria que permet accentuar i deixar visibles les m猫nsules d’aquest important element hist貌ric, en ser el punt d’entrada a 1838 de les tropes carlins.

Criteris d’intervenci贸

El criteri general d’intervenci贸 ha estat el de restaurar i consolidar les f脿briques existents, mantenint la fesomia de les f脿briques en l’estat en qu猫 s’han trobat, principalment en les seues coronacions, buits i superf铆cies, evitant la reinterpretaci贸 del seu estat original.

Per als elements estructurals necessaris afegits s’ha recorregut a materials compatibles com el formig贸 de cal莽, amb armadures d’acer inoxidable i fibra de vidre, amb tonalitats i textures que s’integren amb la resta de l’estratigrafia hist貌rica de les f脿briques existents i descobertes.

Leave a Reply

Your email address will not be published.