fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Gandia 茅s la primera ciutat valenciana que acull el simposi internacional sobre les institucions hospital脿ries a l鈥橢dat Mitjana i Moderna

Gandia 茅s la primera ciutat valenciana que acull el simposi internacional sobre les institucions hospital脿ries a l鈥橢dat Mitjana i Moderna

Tindr脿 lloc els dies 27 i 28 d鈥檃bril, a l鈥橝ntic Hospital de Sant Marc i girar脿 al voltant de l鈥檃limentaci贸, la salut i l鈥檃ssist猫ncia a les institucions hospital脿ries al llarg de la hist貌ria i forma part del cicle 鈥淓ls Abrils de l鈥橦ospital鈥, que arriba a la novena trobada i s鈥檋a celebrat a altres territoris de l鈥檃ntiga Corona d鈥橝rag贸, com ara Barcelona, Saragossa o Tarragona. 脡s la primera vegada que es celebra a l鈥檃ntic Regne de Val猫ncia.

La regidora delegada d鈥橝rqueologia i Patrimoni, Al铆cia Izquierdo, acompanyada de l鈥橝rque貌leg Municipal, Joan Negre, ha presentat aquest mat铆 la primera d鈥檜n nou conjunt d’iniciatives i activitats per tal de dinamitzar la investigaci贸 i la difusi贸 hist貌rica i patrimonial a la nostra comarca.

Aix铆, des del Museu Arqueol貌gic de Gandia (MAGa) i el departament d’Arqueologia i Patrimoni de l’Ajuntament de Gandia, enceten aquest 2020 amb el simposi internacional que tindr脿 lloc a Gandia els dies 27 i 28 d’abril a l鈥橝ntic Hospital de Sant Marc. El congr茅s girar脿 al voltant de l’alimentaci贸, la salut i l’assist猫ncia a les institucions hospital脿ries al llarg de la hist貌ria i forma part del cicle Els Abrils de l’Hospital que, amb l’edici贸 de Gandia, arriba a la seua novena trobada. Les anteriors edicions s鈥檋i han realitzat a diferents ciutats de l鈥檃ntiga Corona d鈥橝rag贸 (Barcelona, Saragossa, Tarragona…), per貌 茅s la primera vegada que es celebra a l鈥檃ntic Regne de Val猫ncia, d鈥檃h铆 la import脿ncia que la nostra ciutat es convertisca en un referent internacional d鈥檌nvestigaci贸 cient铆fica.

鈥淰olem recuperar la faceta de difusi贸 cient铆fica amb la intenci贸 que cada any hi haja com a m铆nim una trobada d鈥檃questes caracter铆stiques. I 茅s que el l鈥檈spai del MAGa ha d鈥檃nar m茅s enll脿 de l鈥檈xposici贸 fixa per a dinamitzar-lo amb activitats l煤diques, divulgatives i investigadores. Estem treballant tamb茅 en diferents projectes, com ara traure material emmagatzemat de diverses 猫poques hist貌riques, no nom茅s prehist貌riques, activitats com les 鈥淣its al Museu鈥 que el convertisquen en un espai l煤dic, educatiu…鈥, ha assegurat Izquierdo.
Quant a l’assist猫ncia al simposi, est脿 confirmada la participaci贸 de dotze ponents, els quals seran escollits durant les pr貌ximes setmanes d’entre tots els treballs enviats al consell cient铆fic i assessor, coordinat per Frederic Aparisi (Universitat de Lleida), Antoni Conejo (Universitat de Barcelona) i Joan Negre (Museu Arqueol貌gic de Gandia). 鈥淓st脿 assegurada la implicaci贸 de personal investigador de tota Europa, aix铆 com la realitzaci贸 d’una confer猫ncia central amb una especialista de gran rellev脿ncia dins el camp d鈥檈studi dels hospitals a l鈥橢dat Mitjana i Moderna i que ser脿 anunciada pr貌ximament鈥, ha explicat Negre.

L’entrada a les confer猫ncies ser脿 totalment gratu茂ta i lliure per a tota la gent interessada, i el programa s’anunciar脿 amb antelaci贸 a trav茅s de tots els canals de comunicaci贸 municipals.
Hui s鈥檋a presentat tamb茅 el cartell de la trobada, realitzat pel dissenyador gandi脿 Borja Pons, al qual han volgut agrair la dedicaci贸 i la cura amb qu猫 ha tractat aquest projecte.
Les institucions hospital脿ries a l鈥櫭╬oca d鈥檈studi no eren centres sanitaris o hospitalaris tal i com els coneguem hui en dia, sin贸 que eren assistencials i ben猫fics per a la gent m茅s pobre. Els metges, en canvi, eren professionals liberals que atenien a domicili, i nom茅s a l鈥檃bast de les classes m茅s riques.
Cal recordar, que el Museu Arqueol貌gic de Gandia es troba ubicat en l鈥檈difici de l鈥橝ntic Hospital de Sant Marc, que als seus inicis complia aquest paper assistencial i ben猫fic.

Leave a Reply

Your email address will not be published.