Tindrà lloc els dies 27 i 28 d’abril, a l’Antic Hospital de Sant Marc i girarà al voltant de l’alimentació, la salut i l’assistència a les institucions hospitalàries al llarg de la història i forma part del cicle “Els Abrils de l’Hospital”, que arriba a la novena trobada i s’ha celebrat a altres territoris de l’antiga Corona d’Aragó, com ara Barcelona, Saragossa o Tarragona. És la primera vegada que es celebra a l’antic Regne de València.
La regidora delegada d’Arqueologia i Patrimoni, Alícia Izquierdo, acompanyada de l’Arqueòleg Municipal, Joan Negre, ha presentat aquest matí la primera d’un nou conjunt d’iniciatives i activitats per tal de dinamitzar la investigació i la difusió històrica i patrimonial a la nostra comarca.
Així, des del Museu Arqueològic de Gandia (MAGa) i el departament d’Arqueologia i Patrimoni de l’Ajuntament de Gandia, enceten aquest 2020 amb el simposi internacional que tindrà lloc a Gandia els dies 27 i 28 d’abril a l’Antic Hospital de Sant Marc. El congrés girarà al voltant de l’alimentació, la salut i l’assistència a les institucions hospitalàries al llarg de la història i forma part del cicle Els Abrils de l’Hospital que, amb l’edició de Gandia, arriba a la seua novena trobada. Les anteriors edicions s’hi han realitzat a diferents ciutats de l’antiga Corona d’Aragó (Barcelona, Saragossa, Tarragona…), però és la primera vegada que es celebra a l’antic Regne de València, d’ahí la importància que la nostra ciutat es convertisca en un referent internacional d’investigació científica.
“Volem recuperar la faceta de difusió científica amb la intenció que cada any hi haja com a mínim una trobada d’aquestes característiques. I és que el l’espai del MAGa ha d’anar més enllà de l’exposició fixa per a dinamitzar-lo amb activitats lúdiques, divulgatives i investigadores. Estem treballant també en diferents projectes, com ara traure material emmagatzemat de diverses èpoques històriques, no només prehistòriques, activitats com les “Nits al Museu” que el convertisquen en un espai lúdic, educatiu…”, ha assegurat Izquierdo.
Quant a l’assistència al simposi, està confirmada la participació de dotze ponents, els quals seran escollits durant les pròximes setmanes d’entre tots els treballs enviats al consell científic i assessor, coordinat per Frederic Aparisi (Universitat de Lleida), Antoni Conejo (Universitat de Barcelona) i Joan Negre (Museu Arqueològic de Gandia). “Està assegurada la implicació de personal investigador de tota Europa, així com la realització d’una conferència central amb una especialista de gran rellevància dins el camp d’estudi dels hospitals a l’Edat Mitjana i Moderna i que serà anunciada pròximament”, ha explicat Negre.
L’entrada a les conferències serà totalment gratuïta i lliure per a tota la gent interessada, i el programa s’anunciarà amb antelació a través de tots els canals de comunicació municipals.
Hui s’ha presentat també el cartell de la trobada, realitzat pel dissenyador gandià Borja Pons, al qual han volgut agrair la dedicació i la cura amb què ha tractat aquest projecte.
Les institucions hospitalàries a l’època d’estudi no eren centres sanitaris o hospitalaris tal i com els coneguem hui en dia, sinó que eren assistencials i benèfics per a la gent més pobre. Els metges, en canvi, eren professionals liberals que atenien a domicili, i només a l’abast de les classes més riques.
Cal recordar, que el Museu Arqueològic de Gandia es troba ubicat en l’edifici de l’Antic Hospital de Sant Marc, que als seus inicis complia aquest paper assistencial i benèfic.