fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Garcia proposar脿 al ple de febrer l’aprovaci贸 de l’inici dels tr脿mits per normalitzar el nom de la ciutat de Castell贸

Garcia proposar脿 al ple de febrer l’aprovaci贸 de l’inici dels tr脿mits per normalitzar el nom de la ciutat de Castell贸

La decisi贸 est脿 avalada pels informes t猫cnics i jur铆dics preceptius i per un manifest signat per Germ脿 Colon, Antonio Gasc贸, Vicent Pitarch i Vicent Garcia Edo,

El govern municipal, a inst脿ncies del regidor de Normalitzaci贸 Ling眉铆stica, Ignasi Garcia, proposar脿 al plenari de l’Ajuntament de Castell贸 del mes de febrer l’aprovaci贸 de l’inici dels tr脿mits per a la normalitzaci贸 del nom de la ciutat i del seu districte mar铆tim. Al respecte, Garcia ha manifestat que ho fem “esperonats” a qu猫 tots els grups municipals avalen esta proposta, ja que “des del govern ens sentim impulsats i avalats per un manifest que ha sigut signat per gent tan il路lustre com el fill predilecte, Germ脿 Colon; el cronista de la ciutat, Antonio Gasc贸; o els professors i estudiosos Vicent Garcia Edo i Vicent Pitarch i Almela”.

En el seu manifest, els experts esmentats afirmen que la ena final de Castell贸n “茅s aliena a la nostra hist貌ria i cultura, 茅s causant d’una situaci贸 si m茅s no, estranya. Quant de b茅 faria la recuperaci贸 del nom 煤nicament en valenci脿, tant per raons hist貌riques i filol貌giques com de dignitat i est猫tica, i m茅s tenint en compte que esta decisi贸 no causaria danys d’interpretaci贸 a tercers”.

Tamb茅 afirmen que “Castell贸 茅s la denominaci贸 tradicional, hist貌rica i legal i, per tant, la m茅s adequada al marc institucional” i al路ludeixen a la difer猫ncia etimol貌gica i sem脿ntica entre Castell贸 i Castell贸n, ja que la primera “茅s resultat de l’evoluci贸 directa de la construcci贸 medieval ‘castellu’ amb el sufix diminutiu ‘-one'”, mentre que l’augmentatiu ‘Castell贸n’ en castell脿 “designa un castell gran, dimensi贸 que mai va tenir el Castell Vell, llar pairal del nostre poble”. A m茅s, la proposta del Govern i de la Regidoria de Normalitzaci贸 est脿 tamb茅 sostinguda per un informe t猫cnic ling眉铆stic i per un informe jur铆dic.

El regidor de Normalitzaci贸 tamb茅 ha recordat que “tal com va avan莽ar el Govern en el passat Debat sobre l’Estat de la Ciutat, 茅s la nostra voluntat la de normalitzar el nom de Castell贸 de la Plana perqu猫 es tracta d’una reparaci贸 hist貌rica i est脿 de sobra documentat que el nom original i correcte de la nostra ciutat 茅s Castell贸”. Garcia ha continuat afirmant que “茅s, a m茅s, una exig猫ncia filol貌gica, ja que s’ha demostrat repetidament que la ena final contrav茅 la gram脿tica i l’ortografia i que va ser un intent de castellanitzar el nom despr茅s de l’aprovaci贸 del Decret de Nova Planta”.

Per 煤ltim, el titular de Normalitzaci贸 ha afirmat que “creiem que hem d’acabar amb la doble denominaci贸 que nom茅s genera incomoditats i no beneficia a ning煤. Estem conven莽uts que el canvi 茅s bo per a la nostra llengua i per a la nostra ciutat, perqu猫 amb ell rememorem d’on venim i qui som i demostrem que, en lloc de diluir el nostre nom original, ens sentim orgullosos dels nostres or铆gens, d’all貌 que ens identifica i de la llengua que parlem”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.