fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Investigadors valencians conclouen que nadons alletats amb menor diversitat bacteriana en la llet materna tenen major risc de desenvolupar al·lèrgies

Investigadors valencians conclouen que nadons alletats amb menor diversitat bacteriana en la llet materna tenen major risc de desenvolupar al·lèrgies

La llet materna conté microorganismes beneficiosos per al desenvolupament del sistema immune de les persones nounades.

Rebre menor diversitat bacteriana a través de la lactància materna durant el primer mes de vida s’ha relacionat amb un major risc de desenvolupar al·lèrgies durant la infància.

És la conclusió a la qual han arribat investigadors de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO) i de l’Institut d’Agroquímica i Tecnològica d’Aliments (IATA-CSIC) després d’analitzar la composició, riquesa i diversitat bacteriana de la llet materna de 40 dones al mes del part i després de realitzar els seguiments als nens durant els primers 7 anys de vida per a veure si desenvolupaven al·lèrgies conforme anaven creixent.

“La llet materna és un fluid únic que, a més dels elements nutritius, conté de manera natural bacteris i altres microorganismes que són beneficiosos. És la forma que l’evolució humana ha trobat per a la transmissió de bacteris de la mare al bebè”, ha explicat Alejandro Mira, director del grup de recerca Microbioma Oral de FISABIO-Salut Pública.

El personal investigador ha ressaltat la importància de la lactància materna en els primers mesos de vida per a la salut dels menors: “Els anticossos i bacteris que les mares transmeten a través de la lactància protegixen a les nenes i els nens del risc de desenvolupar certes malalties a través de l’estimulació i maduració del seu sistema immune”, ha indicat María Carmen Collado, investigadora en el IATA-CSIC.

“Hem vist patrons de reconeixement bacterià pel sistema immune diferents entre nens amb al·lèrgies i nens sans, però a causa de la gran variabilitat entre individus no són significatius. Són necessaris més estudis i més evidència científica sobre la relació lactància-microbiota-immunoglobulines i salut”, ha remarcat Collado.

“Les mostres que hem analitzat són mostres de llet materna al més postpart que es van prendre per l’equip de la nostra col·laboradora a Suècia, la immunòloga Maria Jenmalm, al llarg de 7 anys. Han estat congelades a 80 graus sota zero des de llavors, fins que la tecnologia actual, basada en sistemes de microfluídica i de seqüenciació massiva de l’ADN, ens han permès analitzar la composició en bacteris, així com quins bacteris són reconegudes i quins no pels anticossos”, ha afegit Mira.

De fet, els menors que van rebre llet materna amb menor diversitat bacteriana van desenvolupar èczema atòpic, al·lèrgia gastrointestinal, asma, rinoconjuntivitis o urticària als 7 anys d’edat, segons va revelar la recerca. “Observem, per exemple, que els menors al·lèrgics tenien menys varietat d’Estreptococs i més abundància de Pseudomonas i Acinetobacter”, ha detallat Mira.

El descobriment s’acaba de publicar en la revista científica Pediatr Allergy Immunol, i ha estat possible gràcies a tècniques de seqüenciació massiva i de citometria de flux acoblada a separació cel·lular.

Leave a Reply

Your email address will not be published.