fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

La Corporació municipal de Borriana visita la planta de tractament de residus de Reciplasa a Onda

La Corporació municipal de Borriana visita la planta de tractament de residus de Reciplasa a Onda

Una delegació de l’Ajuntament, encapçalada per l’alcaldessa Maria Josep Safont i integrada per edils dels grups polítics municipals del PSPV, Compromís i PP.

Una delegació de l’Ajuntament de Borriana, encapçalada per l’alcaldessa, Maria Josep Safont, i integrada per edils dels grups polítics municipals del PSPV, Compromís i PP s’ha desplaçat aquest matí fins a Onda per a visitar la planta de tractament i reciclatge de residus de l’empresa Reciclats de Residus la Plana SA (Reciplasa), participada per l’Ajuntament de Borriana juntament amb els de Castelló, Almassora, Benicàssim, Vila-real, Onda, Betxí i l’Alcora.

La delegació ha estat acompanyada en tot moment pel gerent, de Reciplasa, Fernando Albarrán, que els ha mostrat totes les instal·lacions amb les noves actuacions realitzades en 2020 per a incrementar la recuperació de la planta i els ha explicat el funcionament, així com els projectes futurs d’ampliació i modernització.

Durant la visita realitzada avui per l’Ajuntament de Borriana s’han pogut vore en funcionament tant els dos nous separadors balístics, que han multiplicat les línies de separació manual de dos a quatre, com el nou separador òptic que separa les peces de vidre del material bioestabilitzat.

Així mateix, s’ha seguit el recorregut que fa la matèria orgànica que s’arreplega selectivament a Borriana. Una vegada es trasllada fins a Onda, s’efectua la separació dels elements impropis de gran grandària i se sotmet el material als processos de fermentació i maduració, de manera separada a com s’arreplega en el contenidor de “tot un” o barreja.

En la visita s’ha posat en valor que la separació en origen es faça de manera correcta per les implicacions que comporta, fonamentalment, de matèria mediambiental i de sostenibilitat, aprofitament de la fracció compost, minimització de rebuigs, etc, i també econòmica amb menor cost per als Ajuntaments i, per tant, per als ciutadans, per cost de tractament i de taxa d’abocament.

Sobre aquest tema, des de Reciplasa han explicat que es farà una separació quantitativa dels residus per poblacions, per a cobrar a cadascun en funció del que recicle.

En aquesta línia, Maria Josep Safont ha recalcat la necessitat que la ciutadania es consciencie que “com menys residus arriben a Reciplasa, menor serà el cost de tractament, i si el cost menor és menor per a l’Ajuntament, menor serà la taxa als veïns i veïnes”, per a la qual cosa “hem de separar en origen en els contenidors groc, blau i verd”.

Finalment, els regidors han conegut la moderna planta automatitzada i el procés per a generar bioestabilitzat,  un adob que s’obté després de la fermentació i maduració dels residus orgànics, abans de passar a una sala en què ha mostrat dades sobre la quantitat de tones que tracta anualment la planta.

Així, la matèria orgànica arreplegada selectivament a Borriana des de desembre de 2020 a desembre de 2021 ha sigut de 533,58 tones del total de residus arreplegats que van ser 15.806,84 tones. Una tendència de reciclatge que s’ha vist augmentada de gener a maig d’enguany en què ja s’ha arribat a les 422,97 tones de matèria orgànica arreplegada selectivament amb dades similars dels totals arreplegats.

Reciplasa presta serveis de tractament i gestió de residus a un total de 46 municipis consorciats de la zona centre de la província de Castelló, des del 30 de març de 2010, data en la qual se li va encarregar aquesta gestió.

L’any 2020 Reciplasa va executar dos  noves actuacions amb una inversió de més de 2 milions d’euros en plena època de la covid, per a incrementar la recuperació de la planta s’han implantat separadors balístics i un sistema aspiració de film en la planta de tractament mecànic, que permet optimitzar la recuperació de diferents tipus de plàstics (PET, PEAD), bricks i altres materials recuperables.

I també la implantació de separadors òptics en la planta d’afinament, amb la finalitat de recuperar el vidre. Durant els primers mesos de l’any 2021 es va realitzar la posada a punt i els últims ajusts per al funcionament òptim dels equips.

Leave a Reply

Your email address will not be published.