fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

La Diputació i l’UJI difonen el patrimoni històric provincial en les Jornades de Centres Històrics de ‘Camins del Penyagolosa’

La Diputació i l’UJI difonen el patrimoni històric provincial en les Jornades de Centres Històrics de ‘Camins del Penyagolosa’

El termini d’inscripció per a participar en les jornades al setembre i octubre ja està obert en caminsdelpenyagolosa.es

La Diputació de Castelló i la Càtedra de Centres Històrics de la Universitat Jaume I han programat per als caps de setmana de setembre i octubre les II Jornades de Centres Històrics i Itineraris Culturals; atractives i originals visites pel total dels 10 municipis que conformen la candidatura a Patrimoni Mundial Unesco ‘Camins del Penyagolosa’. Es tracta d’una activitat dissenyada per a difondre i promocionar tot el patrimoni arquitectònic i natural d’estos pobles i que, en 2017, celebraran la seua segona edició després del rotund èxit de l’any anterior en la qual van participar més de 400 persones.

Així, cadascuna d’estes jornades es dividirà en dues activitats: al matí es realitzaran rutes guiades pels barris antics amb visites a molins, cellers, esglésies, museus, així com habitatges privats que conserven valors tradicionals. A la vesprada, tindran lloc les eixides pels voltants dels municipis per a conèixer també el seu patrimoni natural.

Cal destacar que, en esta ocasió, s’incorpora al programa el municipi de Puertomingalvo, en la província de Terol. A més, com a novetat, esta edició de les jornades estarà enfocada a la posada en valor dels oficis tradicionals, com el de fuster, ferrer, picapedrer, orfebre, apicultor, pastor… i inclouran visites a tallers tradicionals, així com demostracions en viu i dinàmiques d’elaboració de pa, mel o espardenyes, entre altres.

El Diputat de Cultura, Vicent Sales, ha agraït “el treball de la Càtedra Diputació de Centres Històrics i Itineraris Culturals de l’UJI i la labor desinteressada de desenes de voluntaris del projecte, que durant estos dies exerciran de guies pel patrimoni local i col·laboraran en la promoció de la candidatura i en la dinamització cultural i turística dels seus municipis”.

Tot aquell que vulga participar en les visites ha de formalitzar la seua inscripció a través de www.caminsdelpenyagolosa.es o, si escau, per a l’activitat concreta de cada municipi, en els ajuntaments. La data límit per a la inscripció en cadascuna de les visites serà el dijous anterior a la seua realització.

La programació de les visites és la següent: 2 de setembre, Atzeneta del Maestrat; 3 de setembre, Culla; 9 de setembre, Llucena; 10 de setembre, Les Useres; 16 de setembre, Vistabella del Maestrat; 17 de setembre, Xodos; 23 de setembre, Vilafermosa; 24 de setembre, Castillo de Villamalefa; 30 de setembre, Puertomingalvo i 1 d’octubre, Lludient.

Respatler de les Corts a la candidatura com a Patrimoni Mundial
Tots els grups polítics de les Corts Valencianes van aprovar una declaració institucional per a recolzar la candidatura de Camins del Penyagolosa com a Patrimoni Mundial de la UNESCO, impulsat per la Diputació de Castelló. Es tracta d’un pas determinant perquè la Comunitat Valenciana defense a escala nacional la inclusió de l’ampli patrimoni tradicional, cultural i paisatgístic en la Llista de Patrimoni Mundial de la Unesco.

El respatler de tots els grups polítics representats en Les Corts a la iniciativa de la Diputació de Castelló ‘Camins de Penyagolosa’, que acull a nou municipis castellonencs sota el projecte, és un pas més en la suma de reconeixements de cara a la seua candidatura a Patrimoni Mundial de la UNESCO. Cal recordar que, fa uns mesos, el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport també va reconèixer el gran valor patrimonial que atresora el projecte en incloure-ho dins del Pla Nacional de Paisatge Cultural (PNPC) i en el llistat dels cent paisatges culturals més representatius d’Espanya.

Cal destacar que la incursió en la llista, de la qual Camins de Penyagolosa forma part dins de l’apartat ‘Paisatges simbòlics i itineraris culturals; paisatges generats a través d’activitats relacionades amb esdeveniments socials, de caràcter lúdic, simbòlic, religiós, artístic, etc’, obri noves oportunitats de difusió i consolidació per a este reclam patrimonial i turístic per a l’interior de Castelló.

No en va, el Pla Nacional de Paisatge Cultural té com a objectiu principal la salvaguarda dels paisatges d’interès cultural, afavorint mesures encaminades a garantir la viabilitat d’estos paisatges, entre les quals s’inclouen la sensibilització social i política o la cooperació entre organismes a diferents escales: internacional, nacional i regional.

A més, la Diputació de Castelló també va donar un altre pas més en la seua ambició de convertir la candidatura ‘Camins del Penyagolosa’ en Patrimoni Mundial de la UNESCO amb la presentació del llibre, ‘Camins del Penyagolosa. Un itinerari cultural a conservar’, el passat mes d’abril, i que s’inclou dins de l’expedient que l’administració provincial està tancant de la mà de la Càtedra de Centres Històrics i Itineraris Culturals de la Universitat Jaume I per a oficialitzar la candidatura.

Tres anys d’expedient i més de 20.000 signatures
Com ja ha posat en valor el mateix Javier Moliner, “vam sumar tres anys de dur treball per a recopilar, catalogar i posar en valor unes tradicions, uns paratges i un patrimoni del qual ens sentim molt orgullosos en esta terra i és per açò que demanem a la UNESCO que reconega els nostres camins més ancestrals entorn de la muntanya sagrada per a multiplicar el valor de tot el que l’embolica: naturalesa, municipis, tradició, patrimoni i vida”.

En esta línia, cal recordar que en paral·lel a la preparació de l’expedient, dins del qual este llibre és part fonamental però també es complementa amb tot el treball realitzat des de la Càtedra i l’ajuda de voluntaris per a catalogar la resta de patrimoni moble, des del Govern Provincial “treballem per a unir a tota la província en l’objectiu d’aconseguir alguna cosa tan gran per a Castelló”. De fet, la candidatura de ‘Camins del Penyagolosa’ a Patrimoni de la Unesco suma ja més de 20.000 signatures de suport.

Leave a Reply

Your email address will not be published.