fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

La Diputaci贸 i l’UJI difonen el patrimoni hist貌ric provincial en les Jornades de Centres Hist貌rics de ‘Camins del Penyagolosa’

La Diputaci贸 i l’UJI difonen el patrimoni hist貌ric provincial en les Jornades de Centres Hist貌rics de ‘Camins del Penyagolosa’

El termini d’inscripci贸 per a participar en les jornades al setembre i octubre ja est脿 obert en caminsdelpenyagolosa.es

La Diputaci贸 de Castell贸 i la C脿tedra de Centres Hist貌rics de la Universitat Jaume I han programat per als caps de setmana de setembre i octubre les II Jornades de Centres Hist貌rics i Itineraris Culturals; atractives i originals visites pel total dels 10 municipis que conformen la candidatura a Patrimoni Mundial Unesco ‘Camins del Penyagolosa’. Es tracta d’una activitat dissenyada per a difondre i promocionar tot el patrimoni arquitect貌nic i natural d’estos pobles i que, en 2017, celebraran la seua segona edici贸 despr茅s del rotund 猫xit de l’any anterior en la qual van participar m茅s de 400 persones.

Aix铆, cadascuna d’estes jornades es dividir脿 en dues activitats: al mat铆 es realitzaran rutes guiades pels barris antics amb visites a molins, cellers, esgl茅sies, museus, aix铆 com habitatges privats que conserven valors tradicionals. A la vesprada, tindran lloc les eixides pels voltants dels municipis per a con猫ixer tamb茅 el seu patrimoni natural.

Cal destacar que, en esta ocasi贸, s’incorpora al programa el municipi de Puertomingalvo, en la prov铆ncia de Terol. A m茅s, com a novetat, esta edici贸 de les jornades estar脿 enfocada a la posada en valor dels oficis tradicionals, com el de fuster, ferrer, picapedrer, orfebre, apicultor, pastor… i inclouran visites a tallers tradicionals, aix铆 com demostracions en viu i din脿miques d’elaboraci贸 de pa, mel o espardenyes, entre altres.

El Diputat de Cultura, Vicent Sales, ha agra茂t “el treball de la C脿tedra Diputaci贸 de Centres Hist貌rics i Itineraris Culturals de l’UJI i la labor desinteressada de desenes de voluntaris del projecte, que durant estos dies exerciran de guies pel patrimoni local i col路laboraran en la promoci贸 de la candidatura i en la dinamitzaci贸 cultural i tur铆stica dels seus municipis”.

Tot aquell que vulga participar en les visites ha de formalitzar la seua inscripci贸 a trav茅s de www.caminsdelpenyagolosa.es o, si escau, per a l’activitat concreta de cada municipi, en els ajuntaments. La data l铆mit per a la inscripci贸 en cadascuna de les visites ser脿 el dijous anterior a la seua realitzaci贸.

La programaci贸 de les visites 茅s la seg眉ent: 2 de setembre, Atzeneta del Maestrat; 3 de setembre, Culla; 9 de setembre, Llucena; 10 de setembre, Les Useres; 16 de setembre, Vistabella del Maestrat; 17 de setembre, Xodos; 23 de setembre, Vilafermosa; 24 de setembre, Castillo de Villamalefa; 30 de setembre, Puertomingalvo i 1 d’octubre, Lludient.

Respatler de les Corts a la candidatura com a Patrimoni Mundial
Tots els grups pol铆tics de les Corts Valencianes van aprovar una declaraci贸 institucional per a recolzar la candidatura de Camins del Penyagolosa com a Patrimoni Mundial de la UNESCO, impulsat per la Diputaci贸 de Castell贸. Es tracta d’un pas determinant perqu猫 la Comunitat Valenciana defense a escala nacional la inclusi贸 de l’ampli patrimoni tradicional, cultural i paisatg铆stic en la Llista de Patrimoni Mundial de la Unesco.

El respatler de tots els grups pol铆tics representats en Les Corts a la iniciativa de la Diputaci贸 de Castell贸 ‘Camins de Penyagolosa’, que acull a nou municipis castellonencs sota el projecte, 茅s un pas m茅s en la suma de reconeixements de cara a la seua candidatura a Patrimoni Mundial de la UNESCO. Cal recordar que, fa uns mesos, el Ministeri d’Educaci贸, Cultura i Esport tamb茅 va recon猫ixer el gran valor patrimonial que atresora el projecte en incloure-ho dins del Pla Nacional de Paisatge Cultural (PNPC) i en el llistat dels cent paisatges culturals m茅s representatius d’Espanya.

Cal destacar que la incursi贸 en la llista, de la qual Camins de Penyagolosa forma part dins de l’apartat ‘Paisatges simb貌lics i itineraris culturals; paisatges generats a trav茅s d’activitats relacionades amb esdeveniments socials, de car脿cter l煤dic, simb貌lic, religi贸s, art铆stic, etc’, obri noves oportunitats de difusi贸 i consolidaci贸 per a este reclam patrimonial i tur铆stic per a l’interior de Castell贸.

No en va, el Pla Nacional de Paisatge Cultural t茅 com a objectiu principal la salvaguarda dels paisatges d’inter猫s cultural, afavorint mesures encaminades a garantir la viabilitat d’estos paisatges, entre les quals s’inclouen la sensibilitzaci贸 social i pol铆tica o la cooperaci贸 entre organismes a diferents escales: internacional, nacional i regional.

A m茅s, la Diputaci贸 de Castell贸 tamb茅 va donar un altre pas m茅s en la seua ambici贸 de convertir la candidatura ‘Camins del Penyagolosa’ en Patrimoni Mundial de la UNESCO amb la presentaci贸 del llibre, ‘Camins del Penyagolosa. Un itinerari cultural a conservar’, el passat mes d’abril, i que s’inclou dins de l’expedient que l’administraci贸 provincial est脿 tancant de la m脿 de la C脿tedra de Centres Hist貌rics i Itineraris Culturals de la Universitat Jaume I per a oficialitzar la candidatura.

Tres anys d’expedient i m茅s de 20.000 signatures
Com ja ha posat en valor el mateix Javier Moliner, “vam sumar tres anys de dur treball per a recopilar, catalogar i posar en valor unes tradicions, uns paratges i un patrimoni del qual ens sentim molt orgullosos en esta terra i 茅s per a莽貌 que demanem a la UNESCO que reconega els nostres camins m茅s ancestrals entorn de la muntanya sagrada per a multiplicar el valor de tot el que l’embolica: naturalesa, municipis, tradici贸, patrimoni i vida”.

En esta l铆nia, cal recordar que en paral路lel a la preparaci贸 de l’expedient, dins del qual este llibre 茅s part fonamental per貌 tamb茅 es complementa amb tot el treball realitzat des de la C脿tedra i l’ajuda de voluntaris per a catalogar la resta de patrimoni moble, des del Govern Provincial “treballem per a unir a tota la prov铆ncia en l’objectiu d’aconseguir alguna cosa tan gran per a Castell贸”. De fet, la candidatura de ‘Camins del Penyagolosa’ a Patrimoni de la Unesco suma ja m茅s de 20.000 signatures de suport.

Leave a Reply

Your email address will not be published.