fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

La Junta de Govern de Borriana aprova el projecte d’obres de drenatge natural i dels caragols d’Arquimedes per a la Serratella

La Junta de Govern de Borriana aprova el projecte d’obres de drenatge natural i dels caragols d’Arquimedes per a la Serratella

Compta amb un pressupost base de licitaci贸 d’1.245.386 euros i un termini d’execuci贸 de 8 mesos, comptats a partir de la data de la signatura de l’Acta de Comprovaci贸 de Replanteig.

La Junta de Govern Local de Borriana ha aprovat el projecte d’obres de recuperaci贸 del sistema de drenatge natural a la mar entre el cam铆 Ballester i el cam铆 la Coixa i el sistema contra inundacions a trav茅s de canalitzacions i elevaci贸 amb 2 caragols d’Arquimedes, amb l’objectiu de pal路liar les inundacions que pateix la zona urbana de la Serratella en els episodis de pluges intenses.

El projecte contempla un pressupost base de licitaci贸 total d’1.245.386 euros que inclou el cap铆tol 1 d’obra civil (789.092 euros) i el cap铆tol 2 d’instal路laci贸 dels caragols d’Arquimedes (456.294 euros), amb un termini d’execuci贸 de l’obra completa de 8 mesos, comptats a partir de la data de la signatura de l’Acta de Comprovaci贸 de Replanteig.

Amb aquesta actuaci贸, ha explicat l’alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, es pret茅n, 鈥渄’una banda, recuperar una eixida natural hist貌rica cap a la mar de les s茅quies que arreplegaven tota l’aigua de pluja de les parcel路les agr铆coles situades entre el cam铆 Ballester i el cam铆 la Coixa a Borriana, i tamb茅 complir amb el Patricova, per tal d鈥檈vitar les inundacions en tota la zona de la Serratella en qu猫 se situa una zona urbana consolidada amb una poblaci贸 important鈥.

Les obres projectades se situaran en el nucli poblacional de la zona mar铆tima de la Serratella, m茅s concretament entre els camins Ballester i la Coixa, just al nord de la gola de la Coixa, recuperant l’eixida a la mar, per a drenar l’aigua acumulada, amb la captaci贸 en dos punts, la s茅quia del Rajol铆, en el tram de vial perpendicular al cam铆 la Serratella, i el punt m茅s baix de l’脿mbit en la intersecci贸 del cam铆 la Coixa amb la s茅quia del Rajol铆, tot aix貌 amb la instal路laci贸 de dos caragols d’Arquimedes que eleven l’aigua captada per a salvar el desnivell existent.

Es tracta d’un mecanisme hidr脿ulic de gran ajuda per a l’extracci贸 de grans cabals d’aigua en cas d’inundacions o de grans temporals de pluja. Aix铆, amb els dos caragols s’augmentar脿 considerablement la velocitat d’evacuaci贸 de les aig眉es pluvials a la mar, en una zona amb una capa fre脿tica molt pr貌xima a la superf铆cie que necessita un drenatge r脿pid, d’aquesta manera, es minimitzaran els efectes de les inundacions amb qu猫 han de bregar els ve茂ns i les ve茂nes d’aqueixa zona del litoral borrianenc.

Cada caragol d’Arquimedes de di脿metre 1.900 mm 茅s capa莽 d’evacuar fins a 1.000 litres per segon, 茅s a dir, tres vegades m茅s de capacitat de desgu脿s que la bomba de 70 CV de pot猫ncia que l’Ajuntament utilitza per a drenar la s茅quia del Rajol铆 en l鈥檈ixida a la mar en altres ocasions que ha sigut necessari.

Cal recordar el llarg pelegrinatge administratiu per a aconseguir tots els permisos pertinents i la concessi贸 administrativa d’ocupaci贸 de domini p煤blic maritimoterrestre. L’aprovaci贸 de la Junta de Govern del projecte suposa un pas decisiu per a la licitaci贸 de les obres i la immediata execuci贸.

Leave a Reply

Your email address will not be published.