fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

La Junta de Protecció del Clot aprova els projectes de la passarel·la del Clot i el bàsic d’actuacions de regeneració ambiental

La Junta de Protecció del Clot aprova els projectes de la passarel·la del Clot i el bàsic d’actuacions de regeneració ambiental

Les dos actuacions estan cofinançades amb el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

La Junta de Protecció del Paratge Natural Municipal del Clot de la Mare de Déu de Borriana, per unanimitat, ha dictaminat favorablement el Projecte de construcció d’una passarel·la amb marcs de formigó i comportes en el riu Anna, al costat de la desembocadura que dona accés a la zona de les Terrasses, actuació cofinançada amb el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).
En l’última reunió de la Junta celebrada ahir de vesprada i presidida per l’alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, l’enginyer municipal, Juan Francisco Martínez, va explicar el projecte d’obres de construcció de la passarel·la i el seu cost, que s’estima al voltant de 320.000 euros. Abans d’explicar el projecte, l’enginyer va fer referència “a la llarga durada del procés de tramitació, ja que han sigut quasi 21 els mesos, els que han hagut de transcórrer per a obtindre tots els permisos, tant de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, com de la Conselleria, el Ministeri, etc”.
Per part seua, l’alcaldessa va agrair públicament a l’enginyer municipal la seua assistència a la Junta per a explicar el projecte, així com “l’esforç per a l’elaboració, ja que des del primer moment s’ha involucrat en la realització i consecució de la passarel·la”.

Cal recordar que amb l’execució del pont fix, ha assegurat Safont, s’evitarà haver de reparar la passarel·la sempre que queda inutilitzada per fenòmens com ara fortes pluges o temporals marítims, cada vegada més freqüents, problemàtica que afecta directament als residents dels Terrasses que, es queden pràcticament aïllats fins que el consistori repara novament l’accés”.
Actualment, l’única manera de creuar el riu a l’altura de la desembocadura és una passarel·la de terra compactada que compleix la seua funció quan el nivell de l’aigua és baix, però amb les crescudes per fortes pluges, amb els temporals marítims i amb l’augment del cabal per l’aigua arreplegada en localitats de l’interior, acaba destrossada.
L’inici de les obres serà qüestió de pocs mesos, després de l’estudi geotècnic i la redacció del projecte, i es contempla la construcció d’una passarel·la fixa de formigó amb un cost estimat de més de 300.000 euros que connectarà les dos ribes del llit, amb comportes mòbils per a facilitar l’eixida de l’aigua cap a la mar. L’estructura estarà preparada per a suportar tant el pas de vehicles de vigilància i salvament com de vianants.

Projecte bàsic de regeneració ambiental

La Junta també ha dictaminat favorablement, per majoria, el Projecte bàsic d’actuacions de regeneració ambiental incloses en el Pla especial de protecció del paratge natural municipal del Clot de la Mare de Déu a Borriana, també cofinançat amb els fons europeus FEDER
El projecte inclou entre altres actuacions la regeneració de l’ullal que existia en en el naixement del Clot i la creació d’una aula de naturalesa oberta. Es tracta, segons ha explicat el regidor de Sostenibilitat Mediambiental, Bruno Arnandis, d’un projecte bàsic redactat per la Fundació Limne, que contempla, a més, la creació d’una àrea recreativa, la restauració forestal amb eliminació de plantes invasores i la plantació d’autòctones, així com la millora de la senyalització i dels camins.

Respecte a la recuperació de l’antic meandre que en el seu moment va ser terraplenat per a augmentar la superfície agrícola, actualment improductiva, Arnandis ha explicat que amb la seua restauració el consistori es proposa “recuperar una topografia més pròxima a l’original, adaptada a les dinàmiques del riu”, a fi de “alleujar problemes d’erosió i inundacions, crear hàbitat, recuperar els processos naturals i recuperar un paisatge natural pràcticament desaparegut en el litoral”.

Quant a la proposta de creació d’una Aula Natura oberta, segons ha indicat l’edil de l’àrea, la proposta passa per situar-la en l’espai principal de la Torre de la Mar, amb un concepte d’exposicions obertes i amb perspectiva de futur de crear dos espais més.

En l’àrea Recreativa Multiusos, ha explicat Arnandis, es proposa la construcció d’una àmplia zona, emplaçada després del meandre, que conjugue l’educació ambiental, el descans, la socialització i l’esport. Així, comptaria amb espais de berenador i descans, de jocs i educació mediambiental, d’observació d’aus, de fauna i paisatge, i també amb àrees d’exercicis de majors i joves vinculades a l’itinerari accessible.
Sobre les actuacions en l’adequació de camins, es planteja centrar els esforços en la creació de noves sendes a l’entorn de l’àrea recreativa, adaptades a les persones amb mobilitat reduïda, i la millora de la senyalització, que actualment no compleix la normativa quant a materials, tipografia, imatge.

Leave a Reply

Your email address will not be published.